Ξεκάθαρος ο Τσιόδρας για κορονοϊό: Δεν μεταδίδεται αερογενώς

Ο λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι ο ιός δεν ταξιδεύει στον αέρα

Διευκρινίσεις έκανε μεταξύ άλλων ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων από κορονοϊό, σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης.

“Θέλω να τονίσω ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι μέσω αεροσταγονιδίων και όχι αερογενής όπως ακούστηκε χθες” διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Κυριακής.

Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν δεδομένα για αερογενή μετάδοση του ιού. Κοινώς, ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο κορονοϊός δεν ταξιδεύει στον αέρα και διευκρίνισε ότι η μετάδοση γίνεται μέσω σταγονιδίων από τη μύτη και από το στόμα.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενος στο ζήτημα του συγχρωτισμού που δημιουργείται στις Εκκλησίες, τόνισε: “Αύριο συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος και ελπίζουμε να λάβει τη σωστή απόφαση”.

Εφτασαν 331 τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα – Αυξήθηκαν κατά 103

Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μόνο από τη σημερινή μέρα προέκυψαν 49, ενώ υπάρχουν άλλα 54 από προηγούμενα 24ωρα που δεν είχαν προσμετρηθεί λόγω φόρτου εργασίας των ιατρικών κέντρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλέον ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται στα 331 στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή 51 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται, ενώ 8 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν αντιική θεραπεία.

Σε 44 φτάνουν τα κρούσματα, για τα οποία δεν είναι γνωστό πώς κόλλησαν. Δεν ταξίδεψαν σε χώρα, όπου υπάρχει η επιδημία, ούτε ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν. Ο κ. Τσιόδρας πάντως ζήτησε να μη χρησιμοποιείται ο όρος “ορφανά”.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 4.000 δείγματα και πως τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αθήνα. Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα ότι “δεν έχουμε ξεφύγει από τη νόρμα που υπάρχει. Θεωρώ ότι οι επόμενες ημέρες και επόμενες δυο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες”.

“Ο μέσος όρος των διασωληνωμένων είναι 67 ετών και είναι όλοι άνδρες. Συνολικά, από τους 51 νοσηλευόμενους, το 57% είναι άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 64 έτη”, διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας. Σύμφωνα με όσα είπε, όλοι έπασχαν απο σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, το ιστορικό τους δηλαδή ήταν επιβαρυμένο. Άρα περιλαμβάνονταν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές μας επιχειρούν να υψώσουν τείχος προστασίας με τη βοήθεια και την ατομική ευθύνη όλων.

“Οι ευπαθείς ομάδες θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, οι υπόλοιποι θα το περάσουν σαν απλή ίωση”, επανέλαβε και συνέχισε: “Μπορούμε να λαμβάνουμε παρακεταμόλη (ντεπόν) για τα συμπτώματα”.

“Δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία”, ανέφερε και τόνισε πως “τα μέτρα που ελήφθησαν αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα τις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον ρόλο της Εκκλησίας και εξέφρασε την ελπίδα τη Δευτέρα η Ιερά Σύνοδος να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

Τι προηγήθηκε – Ποιοι ήταν τα τέσσερα πρώτα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα

Επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό είχαν τα τέσσερα θύματα του κορονοϊού Covid-19 που πέθαναν στην Ελλάδα.

Ολοι έπασχαν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και άρα περιλαμβάνονταν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό.

Το τελευταίο θύμα ήταν ενας 53χρονος που εργαζόταν στο νοσοκομείο Καστοριάς.

Ειδικότερα, ο 53χρονος από την Σιάτιστα Κοζάνης ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία. Εργαζόταν ως παρασκευαστής στο Μικροβιολογικό Εργαστήρι του Νοσοκομείου της Καστοριάς. Χωρίς να έχει διαπιστωθεί ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές, ο άτυχος άνδρας απευθύνθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας όπου μετά από εξέταση οι υπεύθυνοι ήρθαν σε επαφή με την ΕΟΔΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολούθως, ο ίδιος μετέβη, μαζί με τον αδελφό του, στο “Μαμάτσειο” Νοσοκομείο της Κοζάνης για περαιτέρω εξετάσεις κι όταν διαγνώστηκε όταν είναι φορέας του κορονοϊού διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η υγεία του τα επόμενα 24ωρα παρουσίασε επιπλοκές με συνέπεια να επέλθει σήμερα το πρωί ο θάνατός του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ηλικιωμένη μητέρα του και ο αδελφός του βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Σιάτιστα.

Το ιστορικό των τριών θυμάτων

Το Σάββατο είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι δύο ασθενείς από κορονοϊό, ένας 67χρονος, ο οποίος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου και από τότε νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην ειδική μονάδα απομόνωσης και ένας 90χρονος ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον ιό την Τετάρτη 11 Μαρτίου και είχε εισαχθεί με πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Ο μεν 90χρονος είχε εισαχθεί με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου και κατέληξε στις 14 Μαρτίου, αλλά δεν είχε αναφερθεί στους διασωληνωμένους ασθενείς.

Άγνωστο παραμένει πριν πόσες ημέρες είχε εκδηλώσει την αναπνευστική λοίμωξη πριν επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, την περασμένη Δευτέρα και κατά πόσο υποτιμήθηκε η κατάσταση της υγείας του μέχρι να μεταφερθεί την περασμένη Τρίτη στο ΑΧΕΠΑ.

Ο 67χρονος, επίσης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε στις 14 Μαρτίου.

Στις 12 Μαρτίου κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ο 66χρονος από την Ηλεία, που είχε εισαχθεί στο νοσοκομειο με πνευμονία μετά από ταξίδι στο Ισραήλ. Ο άτυχος άνδρας είχε υποκείμενο, καρδιαγγειακό νόσημα και είχε υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.