ο πιο εύκολο σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα, φτιάξτο και θα με θυμηθείς. Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή για το καθημερινό μας τραπέζι.
Σίγουρα δεν περίμενες από εμένα μιά τέτοια ανάρτηση παρόλο που πέρυσι είχα ξεκινήσει εδώ στο blog την στήλη Bloggers στη κουζίνα με συνταγές δικές μου αλλά και φίλων bloggers.
‘Οπως επίσης δεν περίμενες πριν ένα μήνα όλο αυτό που ζούμε σήμερα. Ποιος θα μας το έλεγε πως όλος ο πλανήτης θα ζούσε μια ιστορία που μέχρι τώρα ζούσαμε μόνο μέσω των Χολυγουντιανών παραγωγών. Πράγματα απίστευτα, πράγματα τρομακτικά, πράγματα θλιβερά. Δεν θα σε μαυρίσω όμως άλλο, αφήνω αυτό να το κάνει η διαρκής τηλεοπτική μας ενημέρωση.
Να σου θυμίσω και την ομάδα μου στο Facebook, Ιδέες διακόσμησης – Τα πάντα για το σπίτι, όπου μπορείτε να γίνετε μέλη για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε και τις δικές σας ιδέες και κατασκευές!
Βαριέμαι μέσα στο σπίτι! Βλέπεις εγώ δεν έχω μικρά παιδιά να με κρατάνε σε εγρήγορση. Επίσης δεν μπορώ να βγω έξω γιατί πρόσφατα εντάχθηκα στις ευπαθείς ομάδες. Κι αυτό γιατί από το καλοκαίρι διαγνώστηκα με ένα σπάνιο αυτοάνοσο, οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση. Η φαρμακευτική μου αγωγή είναι κορτιζόνη, δεν υπάρχει φάρμακο για το αυτοάνοσο. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν που να ξεμυτίσω;;;
Επίσης όπως καταλαβαίνεις τι να κάνω μέσα στο σπίτι εγώ που ήμουν κυριολεκτικά στην τσίτα τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Κάνω υπομονή, κάνω λίγη δουλειά γραφείου, κάνω μικροχειροτεχνίες, αλλάζω συνέχεια την διακόσμηση σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού και μαγειρεύω! Αυτά φυσικά τα έκανα και πριν αλλά τώρα τα κάνω συνέχεια προκειμένου να γεμίσω τις άπειρες ελεύθερες ώρες μου.
Από την άλλη μεριά ίσως όλο αυτό να είναι μια καλή ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε την πιο σημαντική σχέση που έχουμε, αυτή με τον εαυτό μας!
Κι αφού φιλοσόφησα, με συγχωρείτε κιόλας, ας πάμε να δούμε τι όμορφο και νόστιμο ψωμάκι έφτιαξα. Ε άμα δεν ευλογήσεις τα γένια σου μην περιμένεις να το κάνει κάποιος άλλος για σένα ?
Πως έφτιαξα το σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα
Μπορεί να έχεις δει αρκετές συνταγές γι αυτό το ψωμάκι εκεί έξω θα σου πω εδώ πως το έκανα εγώ. Αν δεν έχεις γάστρα δεν πειράζει αρκεί να έχεις δύο βαθιά ταψιά, στρογγυλά, παραλληλόγραμμα ή τετράγωνα ίδιου μεγέθους. Το ένα θα το χρησιμοποιήσεις κανονικά και το άλλο για καπάκι.
Εκτός από τη γάστρα τα υλικά για το εύκολο ψωμί στη γάστρα χωρίς ζύμωμα είναι:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φακελάκια μαγιά ξερή
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 κούπες νερό, περίπου 700γρμ
Εκτέλεση συνταγής
Αντι για πλαστική λεκάνη που συνήθως έχω δει να ζυμώνουν ψωμί (έχω δει γιατί δεν το έχω κάνει ξανά εγώ) χρησιμοποίησα μια μεγάλη κατσαρόλα. Θα δεις παρακάτω το γιατί.
‘Εριξα μέσα το αλεύρι, την μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη και με μία σπάτουλα τα ανακάτεψα. Στη συνέχεια έριξα το λάδι και το νερό και έκανα ένα ελαφρύ ανακάτεμα με τα χέρια κάτι σαν ζύμωμα αλλά καμία σχέση. Η ζύμη είναι αρκετά κολώδης αλλά μην την φοβηθείς. Δεν χρειάζεται να βάλεις άλλο αλεύρι, έτσι πρέπει να είναι.
Τι κάνεις μετά όταν έχεις ζυμώσει (εδώ όχι) το ψωμάκι σου; Το σκεπάζεις με μία πετσέτα και το αφήνεις σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Ε τώρα δεν κάνεις αυτό!
Μόλις τελείωσα με το ανακάτεμα των υλικών, έβαλα το καπάκι στην κατσαρόλα και την έβαλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες. Ναι, ναι, στο ψυγείο. Έτσι διάβασα έτσι έκανα! Μεταξύ μας δεν ήξερα αν όλο αυτό θα πετύχει αλλά όταν την επόμενη ημέρα έβγαλα την κατσαρόλα από το ψυγείο το ζυμάρι μου είχε φουσκώσει τόσο πολύ, μέχρι εκεί που σου δείχνω με το βέλος στην κατσαρόλα.
‘Αναψα τον φούρνο στους 250ο βαθμούς και έβαλα μέσα την γάστρα με το καπάκι. Στο μεταξύ έριξα λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και ζύμωσα για 3 λεπτά την ζύμη μου με διπλωτές κινήσεις. Έπαιρνα τις άκρες της ζύμης και τις δίπλωνα προς το κέντρο. Το αποτέλεσμα το βλέπεις στην παρακάτω φωτογραφία. Στο κέντρο του καρβελιού έχει δημιουργηθεί ένα σκάσιμο που θα δείχνει όμορφο όταν το ψωμί ψηθεί.
Βγάζουμε με προσοχή την γάστρα από τον φούρνο, καίει πολύ και τοποθετούμε μέσα το ψωμάκι μας. Δεν χρειάζεται να αλείψουμε με λάδι ή να βάλουμε αντικολλητικό χαρτί.
Το ψήσιμο του ψωμιού
Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 250ο βαθμούς χωρίς να ανοίξουμε καθόλου τον φούρνο για να μη χαμηλώσει η θερμοκρασία. Μετά τα 40 λεπτά αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας για να πάρει το ψωμί μας όμορφο χρώμα και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.
Το ψωμάκι μας είναι έτοιμο!
Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα πριν το δοκιμάσουμε. Πραγματικά δεν μπορείς να φανταστείς την χαρά μου με την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Εντάξει θα μου πεις, δεν είναι πυρηνική φυσική αλλά όταν κάτι τόσο απλό δεν το έχεις κάνει ξανά ε μια χαρά την έχεις! Τι;;; Δεν έχω δίκιο;;;
Εννοείται πως μόλις κρύωσε το δοκιμάσαμε χωρίς καθυστέρηση. Και τι καλύτερο να συνοδεύσει το ψωμάκι μας από τις ελιές. Παραδοσιακό κολατσιό, ελιές και ψωμί, τόσο μα τόσο ελληνικό!
Το ψωμί είναι σήμα κατατεθέν του Ελληνικού τραπεζιού
Δεν υπάρχει περίπτωση να φάμε είτε σπίτι μας είτε έξω από αυτό και να μη συνοδεύσουμε το φαγητό μας με κάποιο είδος ψωμιού. Αποτελεί το κύριο συστατικό του κολατσιού μας από τότε που ήμασταν παιδιά.
Χόρτασε γενιές και γενιές τότε που πολλά είδη τροφών ήταν απαγορευτικά όπως στις περιπτώσεις πολέμου. Ψωμί με λάδι, ψωμί με ζάχαρη κλπ. Μεταξύ μας ψωμί με λάδι και ρίγανη είναι και δικό μου αγαπημένο. Ακόμη ηχεί στα αυτιά μου η κουβέντα της μητέρας μου “Φάε ψωμί να σε πιάσει” και ίσως κάποια στιγμή να το έχω πει κι εγώ στα παιδιά μου.
Σήμερα υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη ψωμιού, για όλα τα γούστα ακόμη και γι αυτούς που προσέχουν την διατροφή τους οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν πρόκειται να λείψει ποτέ μα ποτέ από την διατροφή μας.