Το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, που είχε γίνει ανέκδοτο καταργήθηκε και οι περίπου 160.000 επιστήμονες θα πάρουν τα 600 χωρίς προϋποθέσεις. To παρασκήνιο της απόφασης.
Μετά την περιπέτεια με το πρόγραμμα για το voucher των 600 ευρώ τα οποία οι 160.000 δικαιούχοι θα πάρουν χωρίς να περάσουν την τηλεκατάρτιση-φιάσκο των 100 ωρών, φαίνεται ότι στην επόμενη φάση, με την επανάληψη των μέτρων στήριξης τον Μάιο θα πάρουν και τα 800 ευρώ.
Σχετική πρόβλεψη υπήρξε αμέσως μετά την ανακοίνωση του προγράμματος κατάρτισης ύστερα από τη θύελλα αντιδράσεων των επιστημονικών συλλόγων. Μετά όμως τις τελευταίες εξελίξεις η κίνηση αυτή, κρίνεται πλέον απαραίτητη για να ξεπεραστούν οι κακές εντυπώσεις.
Από την Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Μάιο να μπουν και άλλες κατηγορίες στο επίδομα των 800 ευρώ, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα της επιταγής κατάρτισης των 600 ευρώ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Μάιο να μπουν οι δικηγόροι στην πλατφόρμα.
Η προχειρότητα του προγράμματος
Το πρόγραμμα με το voucher κατάρτισης των επιστημόνων, το οποίο είναι πλέον παρελθόν, ήταν περίεργο και στην σκέψη και στην εκτέλεσή του από την αρχή.
Υποτίθεται ότι εντάσσονταν στα μέτρα στήριξης του ιδιωτικού τομέα για τον οποίο είχε ήδη ανακοινωθεί το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς και σε δεύτερη φάση σε 700.000 μη μισθωτούς και ανακοινώθηκε με το τρίτο πακέτο μέτρων στις 27 Μαρτίου.
Ωστόσο για τους περίπου 160.000 επιστήμονες ( γιατρούς , δικηγόρους μηχανικούς εκπαιδευτικούς οικονομολόγους και ερευνητές ) επιλέχθηκε -άγνωστο γιατί- να δoθούν 600 αντί για 800 ευρώ και μάλιστα με την προϋπόθεση της κατάρτισης των 100 ωρών.
Μετά μάλιστα από την πίεση και κατηγορίες για άδικη μεταχείριση εκπροσώπων των επιστημονικών κλάδων, υπήρξε μια δέσμευση ότι θα πάρουν τα 600 ευρώ ως τα τέλη Απριλίου και αν τα μέτρα στήριξης επαναλαμβάνονταν και τον Μάιο τότε θα έπαιρναν και τα 800 ευρώ. Συνεπώς το πρόγραμμα κατάρτισης έπρεπε να γίνει σε κάθε περίπτωση.
Η δικαιολογία ότι έτσι δεν θα πληρώνονταν από τα χρήματα του προϋπολογισμού αλλά από κοινοτικά κονδύλια δεν ευσταθεί. Τούτο διότι τρόπος για να επιδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους χωρίς προγράμματα κατάρτισης υπήρχε με την κατάλληλη επιλογή προγράμματος του Ευρωπαϊκού κοινωνικού Ταμείου ή απλώς με στρατηγική επιλογή να ενισχυθούν και οι επιστήμονες όπως και οι άλλοι πληττώμενοι κλάδοι. Πολύ περισσότερο μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα μέσα Μαρτίου.
Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις ( μεταξύ των οποίων και οι ενισχύσεις ) θα γίνονται με 100% κοινοτικούς πόρους ενώ τα προγράμματα μπορούν να αναπροσαρμοστούν από τα κράτη μέλη κατά το δοκούν.
Εκτός όλων των άλλων, οι αριθμοί ήταν αδιάψευστοι μάρτυρες της αστοχίας. Αν έδιναν και στους επιστήμονες τα 800 ευρώ όπως και τους υπόλοιπους εργαζόμενους το κόστος θα ήταν 134 εκ. ευρώ ενώ μέσω του προγράμματος κατάρτισης θα κόστιζε μαζί με την αμοιβή ΚΕΚ 193 εκ. ευρώ
Ένα από τα περίεργα του προγράμματος αυτού, είναι ότι το υπουργείο εργασίας επέμεινε στο πρόγραμμα της κατάρτισης, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση των περισσότερων ΚΕΚ ήταν γνωστή πολύ πριν κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο ανορθογραφίες και ασυναρτησίες σε σελίδες.
Άλλωστε ο δεύτερος στόχος του προγράμματος εκτός από την οικονομική στήριξης των επιστημόνων ήταν και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία. Κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με τους συγκεκριμένους παρόχους.
Ο ξαφνικός θάνατος του voucher από Μαξίμου
Όλες αυτές τις ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου γινόταν δέκτης παραπόνων πολλών επιστημόνων για την οργάνωση του προγράμματος . Την Τετάρτη, μια μέρα μετά την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής με εντολή του Πρωθυπουργού ήρθε ο ξαφνικός θάνατος του προγράμματος χωρίς όμως να επιρρίπτει κανείς ευθύνες στο υπουργείο εργασίας ή κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα που το έτρεξε.
Και τα κυβερνητικά στελέχη που εμφανίστηκαν στα κανάλια μιλούσαν για μια αστοχία που διορθώθηκε εγκαίρως με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Μάλιστα απέφευγαν να αποδώσουν ευθύνες μιλώντας απλώς για λάθη που έγιναν υπό την πίεση των έκτακτων συνθηκών που περνά του οικονομικού επιτελείου