Μια εσώκλειστη Πρωτομαγιά: Αναμνήσεις από το μέλλον;
Γνώμη για ένα plan B στην πόλη μας.
Με έναν τίτλο ομολογουμένως διφορούμενο, η δημοτική παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας» προτείνει ένα δεύτερο πλάνο για την οικονομική ανάταση της πόλης, με δεδομένο ότι μετά την κορωναϊό εποχή, πρέπει να αναθεωρηθούν πολλά πράγματα στον κοινό τρόπο αντιμετώπισης των δυσχερειών και η λύση θα βρεθεί μέσα από μία καταγραφή των αναγκών, την συζήτηση και τις προτάσεις καθώς και την υλοποίηση των προτάσεων από την διοίκηση του δήμου, αρκεί, να υπάρχει πολιτική βούληση. Υπάρχει;
Μια ακόμη μέρα κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας – μια ακόμη μέρα κλεισμένη μέσα στα σπίτια μας. Το πολύ-πολύ να βγούμε για μια μικρή βόλτα γύρω από το σπίτι μας, που λέει και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Όλοι ελπίζουμε αυτή να είναι η τελευταία γιορτινή ημέρα που τη «γιορτάζουμε» με τέτοιον τρόπο. Όλοι προσμένουμε να κάνουμε – μαζί; – το επόμενο βήμα. Μέσα μας όμως ξέρουμε ότι το βήμα αυτό, όποτε και όπως ξεκινήσει, ποτέ δε θα είναι όπως «παλιά».
Στην τελευταία «δια ζώσης» Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2020, η οποία ήταν αφιερωμένη στη στήριξη των επαγγελματιών της Ξάνθης μετά τη ματαίωση του Καρναβαλιού, είχαμε εκφράσει την πεποίθησή μας ότι καλό είναι από εδώ και στο εξής να μη στηριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στους δύο μέχρι τώρα γνωστούς πυλώνες της τουριστικής προβολής και εν γένει της οικονομικής δραστηριότητας πολλών τομέων της πόλης: Τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές με το Καρναβάλι και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Ο λόγος είναι απλός και – πλέον – κατανοητός: Οι μεγάλες και δη οι μαζικής συμμετοχής εκδηλώσεις είναι ευάλωτες σε αστάθμητους παράγοντες. Σε επέκταση της σκέψης μας είχαμε τονίσει την ανάγκη να δημιουργήσουμε υποδομές στην πόλη μας τέτοιες, ώστε να ενισχυθεί και ο μη οργανωμένος, ο μη μαζικός τουρισμός: Να μπορεί δηλαδή η πόλη μας να αποτελέσει πόλο έλξης και για οικογένειες ή μικρές ομάδες. Τι καλύτερο από το να έχει η Ξάνθη μας κάθε Σαββατοκύριακο – έστω! – όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες από άλλες πόλεις, ώστε να δουλεύουν τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις εστίασης, τα εμπορικά καταστήματα και αυτό σε σταθερή βάση.
Οι επαγγελματίες της πόλης θα ανακουφιστούν, στην παρούσα φάση, από πρόσκαιρα μέτρα αλλά σε καμία περίπτωση δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν αν δεν υπάρξει μία στοιχειώδης αλλαγή προοπτικής στο πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα δυνητικών επισκεπτών στην πόλη μας. Στο σημείο αυτό πρέπει να συναντηθούμε όλοι. Από τη μια οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλό είναι να προετοιμάσουν και να προωθήσουν διά των θεσμικών τους οργάνων εναλλακτικές λύσεις στα μέτρα του δυνατού και του εφικτού – δόξα τω Θεώ οι Έλληνες είναι πρωτοπόροι! Από την άλλη όσοι εκλεχθήκαμε δε θα πρέπει να διστάσουμε να δούμε το μέλλον θαρραλέα, να σχεδιάσουμε νέες προοπτικές και υποδομές και να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίησή τους. Όσον αφορά για τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές με το Καρναβάλι και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, είναι καλό να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε τις εκδηλώσεις αυτές και ποιοτικά – αφού το «ποσοτικά» ίσως καταστεί δυσχερές από εδώ και στο εξής λόγω των διαμορφούμενων αντιλήψεων περί της κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά, προς Θεού, μη στεκόμαστε με τις αναμνήσεις του παρελθόντος, ας ατενίσουμε τις αναμνήσεις από το μέλλον!
Για να γίνουν πράξη αυτά απαιτείται η ανάγκη (υπάρχει), η πρωτοβουλία (έχει αποδειχθεί ότι δεν υστερούμε σε αυτό) και η κοινωνική ζύμωση. Κοινωνική ζύμωση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως με τη δια ζώσης διαπροσωπική επαφή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι πιο πάνω τρόποι εξυπηρετούν τη δυνατότητα έκφρασης του συνόλου και προετοιμάζουν το έδαφος για μια χρηστή Διοίκηση. Όμως, δυναμική αποφάσεων και δη στιβαρών, που να έχουν έρεισμα στην κοινωνία για να είναι και εφαρμόσιμες, μπορεί να εξασφαλίσει μόνο ο διάλογος μεταξύ κοινωνίας και Διοίκησης σε θεσμικό επίπεδο.
Παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας»