Τελικά είναι να απορεί κανείς με την πρώην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε αγκαλιάσει τις ΜΚΟ γνωρίζοντας ότι λειτουργούν στα πλαίσια του μεταναστευτικού, ως Εθνικά επιζήμιες.
Η απορία όμως μεγαλώνει γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εξελέγη με σημαία το μεταναστευτικό συνεχίζει και χαϊδεύει τις ΜΚΟ.
Εξαπολύει για τα μάτια του κόσμου δήθεν οικονομικούς ελέγχους και αυτές συνεχίζουν απερίσπαστες το αντεθνικό τους έργο.
Όμως οι τουρκικές ΜΚΟ, μακρυά χέρια του βαθέως κράτους της Άγκυρας, ξεκαθαρίζουν την αποστολή τους που δεν είναι άλλη από την διχοτόμηση, νομικά αυτή τη φορά της Ελλάδος.
Τι θα κάνει λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Θα επιτρέψει να δραστηριοποιούνται ακόμη ΜΚΟ στην Ελλάδα ενώ γνωρίζει ποια εχθρική χώρα τις χρηματοδοτεί;
Νομικά ετοιμάζονται να κινηθούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Τουρκίας, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, με το επιχείρημα πως νομικά ανήκουν στη χώρα τους δώδεκα νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη.
Κάνοντας ιστορική αναδρομή, το τηλεγράφημα υποστηρίζει ότι το νησί κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1669 και το 1760 ζούσαν στην Κρήτη 200.000 μουσουλμάνοι και 60.000 χριστιανοί. Ακολούθησαν εξεγέρσεις και επαναστάσεις και «σφαγές σε βάρος των Τούρκων», με χειρότερη αυτή του Αυγούστου του 1866 με χιλιάδες Τούρκους νεκρούς.
Το νησί πέρασε σε ελληνική κυριαρχία το 1909, συνεχίζει το Anadolu, σημειώνοντας πως με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», το νομικό καθεστώς της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου επανήλθε στην ατζέντα.
Στο πρακτορείο μιλά ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Ιλύας Τοπσακάλ και ο πρόεδρος των οργανώσεων Turkish World Solidarity και Solidarity Association Χαλίτ Κανάκ, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν αυτές τις «πληροφορίες» στις ανώτερες διεθνείς αρχές.
Όπως λέει ο Τοπσακάλ, «οι γείτονες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι οι Έλληνες», ενώ αναφέρεται και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ανακινείται η υπόθεση των δικαιωμάτων στην περιοχή στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με αναφορά που ετοιμάζει το υπουργείο Εξωτερικών και η διοίκηση του στόλου.
Πάνω από εκατό ΜΚΟ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν την υπόθεση αυτή, σύμφωνα με το Anadolu, υπό την «ομπρέλα» του Turkish World Solidarity and Assistance Association.
Οι ΜΚΟ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πάρουν πίσω τα δικαιώματα αυτά, «που ανήκουν στο μέλλον της χώρας και του έθνους».
Σύμφωνα με τον Τοπσακάλ, οι εμπλεκόμενοι σκοπεύουν να φτάσουν το θέμα στην ΕΕ, τον ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Έχουμε μία κοινότητα. Τα αδέλφια μας στα Βαλκάνια θα εμπλακούν με τον ίδιο τρόπο, οπότε θα αρχίσουμε τη διαδικασία με μία συνάντηση που θα οργανώσουμε σύντομα. (…) Ο σύνδεσμός μας θα δράσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με ακόμα 100 ΜΚΟ σχετικά με 12 νησιά που ανήκουν στην Τουρκία», μεταξύ των οποίων και η Κρήτη.
Από την πλευρά του ο Χαλίτ Κανάκ τόνισε πως ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά μεταξύ άλλων για την Κρήτη, τη Δυτική Θράκη και ειδικά τα 12 νησιά. Η διαδικασία κόλλησε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά θα εκκινήσει και πάλι τον Ιούνιο.
«Θα φτάσουμε σε διεθνείς θεσμούς, όπως το Δικαστήριο της Χάγης, ο ΟΗΕ» τόνισε.