Γ. Ζερενίδης: Επιλέξαμε την παράλληλη λαϊκή αγορά για να δουλέψουν όλοι – Ετοιμάζουμε το νέο «παλιό» παζάρι

Σ. Μελισσόπουλος: Προς πωλητές της λαϊκής αγοράς. «Πρέπει να έχετε» μία φωνή.

 

ΞΥΛΟ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – ΑΥΤΟΦΩΡΟ

 

Η υπαίθρια λαϊκή αγορά, το λεγόμενο παζάρι της Ξάνθης είναι ένας θεσμός που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα γιατί κακά τα ψέματα, εκτός από τον σεβαστό τζίρο που δημιουργεί,  είναι και ένας χώρος που προσελκύει επισκέπτες και άρα χρήζει άμεσης παρέμβασης όταν όλα με το καλό επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Για τον σχεδιασμό του νέου παζαριού μίλησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ζερενίδης ο οποίος μιλώντας με την XanthiTimes.gr ανέπτυξε το σκεπτικό του γατί αποφασίστηκε το παράλληλο παζάρι και πώς σχεδιάζεται το παλιό όταν φύγει η πανδημία, προκειμένου να διατηρηθεί αυτός ο θεσμός αλλά και αν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα, ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχος γιατί νωρίς το πρωί του Σαββάτου «πιάστηκαν» στα χέρια κάποιοι παραγωγοί όπου αναγκάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας και οδηγήθηκαν οι συμπλεκόμενοι στο αυτόφωρο.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς η παρεξήγηση δημιουργήθηκε γιατί την προηγούμενη η μέρα έγινε η κατανομή των θέσεων με κλήρωση. Όμως, αντέδρασαν δύο παραγωγοί και ο κ. Ζερενίδης δεσμεύθηκε ότι θα κάνει την αλλαγή και την επόμενη ημέρα τους άλλαξε θέση χωρίς όμως, όπως ανέφεραν οι παραγωγοί να ενημερωθούν οι διπλανοί κάτι που προκάλεσε τον πολύ μεγάλο καυγά και όπως αναφέρουν, πιάστηκαν στα χέρια και αναγκαστικά ήρθε η αστυνομία και τους πήγε με την διαδικασία του αυτόφωρου και το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν.

Η Οι παραγωγοί στο λημνίο εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την απόφαση της δημοτικής αρχής να μεταφερθούν όλοι εκεί παρά να δουλεύουν εβδομάδα παρά εβδομάδα σύμφωνα με τον νόμο που για λόγους υγείας θέλει όσους δραστηριοποιούνται στην υπαίθρια λαϊκή να συμμετέχουν κατά 50%.

Αναφέρουν οι παραγωγοί: Κατανοούμε τους συναδέλφους που πουλάνε τα διάφορα εμπορεύματα ότι «έσπασε» η δουλειά τους γιατί δεν είμαστε όλοι μαζί όπως παλιά, αλλά δεν γίνεται να δουλεύουμε μία εβδομάδα και μία όχι. Το καλλίτερο θα ήταν να δουλεύουμε όλοι μαζί όπως παλιά στον ίδιο χώρο, όμως λόγω κορωναϊού δεν γίνεται».

Καταγράψαμε το γεγονός ότι περισσότερος κόσμος κινήθηκε στο λημνίο και όλοι αντιλαμβάνονται τον λόγο εφόσον τα λαχανικά πλέον είναι είδη πρώτης ανάγκης.

Τέλος στον χώρο του  παζαριού καταγράψαμε την παρουσία του Σάββα Μελισσόπουλου, συνοδευόμενο από την δημοτική σύμβουλο της παράταξης του κυρία Χαριτωνίδου Ειρήνη οι οποίοι επί μακρόν συνομίλησαν με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην υπαίθρια λαϊκή αγορά.

Ο Σάββας Μελισσόπουλος επεσήμανε το γεγονός ότι οι σύλλογοί τους είναι σπασμένοι και θα πρέπει να έχουν ενιαία φωνή για να γίνεται αισθητή η παρουσία τους, ενώ στο λημνίο συναντήσαμε τον επικεφαλής της παράταξης Πασχάλη Λύρατζη να συνομιλεί και αυτός με τους παραγωγούς.

Καταγράψαμε το γεγονός ότι και ίσως λόγο της απομάκρυνσης των παραγωγών από τον χώρο του  παλιού παζαριού η κίνηση στην πιάτσα των ταξί μπροστά από το πανεπιστήμιο παρουσίαζε κίνηση.

 

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γ. Ζερενίδης: «Ετοιμάζουμε τον σχεδιασμό του παλιού παζαριού μετά την πανδημία»

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Ζερενίδη η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ των παραγωγών στον χώρο της υπαίθριας λαϊκής αγοράς στο λημνίο, ήταν μία προσωπική διαφορά μεταξύ τους η οποία δημιούργησε κάποια σύγχυση και επιλύθηκε με την παρέμβαση της αστυνομίας. «Σαφώς και δεν έπρεπε να γίνει, γιατί και ο χώρος και ο χρόνος δεν ήταν σωστός»

Σχετικά με τις φήμες που ακούστηκαν από παραγωγούς ότι δήθεν η παρεξήγηση και ο καυγάς προκλήθηκε λόγω κακού χειρισμού από την πλευρά της δημοτικής αρχής ο κ. Ζερενίδης ήταν κάθετος. «Ήταν καθαρά μία προσωπική διαφορά και αυτό καταγράφηκε στο αστυνομικό δελτίο».

Στην συνέχεια ρωτήσαμε γιατί η δημοτική αρχή επέλεξε το παράλληλο παζάρι.

Ο κ. Ζερενίδης ανέφερε ότι θα έπρεπε να εφαρμόσουν τον νόμο και να εργαζόταν οι πωλητές και οι παραγωγοί 50% το ένα Σάββατο και το υπόλοιπο 50% το επόμενο Σάββατο κάτι που μετά από δύο μήνες επαγγελματικής αδράνειας των ανθρώπων της λαϊκής δεν θα άρμοζε. Κυρίως όμως, όπως τόνισε, οι παραγωγοί αυτόν τον καιρό βγάζουν την σοδιά τους. Αν δεν την πουλούσαν στην λαϊκή τότε θα πάθαιναν ζημιά ακόμη μεγαλύτερη. «Είναι η εποχή των παραγωγών και αποφασίσαμε να κάνουμε την παράλληλη υπαίθρια λαϊκή αγορά για να μπορέσουν να δουλέψουν όλοι. Διαλέξαμε αυτόν τον χώρο – Λημνίο – για να είναι κοντά στην παλιά λαϊκή και να μην ταλαιπωρείτε ο κόσμος. Σαφώς και ταλαιπωρείτε ο κόσμος, όμως κάθε τι καινούριο, θέλει λίγο χρόνο για να αφομοιωθεί από τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος δεν το ήξερε όμως έπρεπε πρώτα να περάσουν αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο και άλλες τυπικές διαδικασίες που δεν μας έδωσαν τον χρόνο να ειδοποιήσουμε τον κόσμο, όμως πιστεύω ότι όλα αυτά στην πορεία θα διορθωθούν».

XanthiTimes.gr: Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να λειτουργήσετε με αυτό τον τρόπο.

Γ. Ζερενίδης: «Η απόφαση μας έχει να κάνει και με το γεγονός ότι όλοι οι επαγγελματίες και παραγωγοί είχαν δύο μήνες μακριά από την δουλειά τους λόγω κορωναϊού και άρα έπρεπε να βγάλουν όλοι το μεροκάματο. Διαφορετικά θα έπρεπε να μείνουν στην παλιά αγορά και να δουλεύουν οι μισοί. Εννοείτε ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το θέμα με τον κορωναϊό και θα επιστρέψουν όλοι οι πωλητές στον παλιό χώρο. Μάλιστα, πρέπει να αναφέρω ότι προγραμματίζουμε τον ευπρεπισμό του παζαριού και μελετάμε προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών έδωσε δίκιο στα παράπονα των πωλητών λέγοντας. «Έχουν δίκιο κάποιοι που γκρινιάζουν για την εμφάνιση του παζαριού και τα παράπονα των πωλητών. Εμείς ως δημοτική αρχή πρέπει να μεριμνήσουμε για τον ευπρεπισμό. Είναι θέμα υγιεινής και ασφάλειας. Τα σίδερα που τοποθετούν τα σκέπαστρα είναι παλιά και σαφώς κρύβουν τον κίνδυνο ατυχήματος. Σαφώς και μελετούμε όλες τις προοπτικές. Θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αυτή τη στιγμή μελετάμε το σχέδιο και θα το υποβάλουμε για χρηματοδότηση χωρίς να χρονοτριβούμε. Έχουμε στο τραπέζι δύο προτάσεις και προσπαθούμε να επιλύσουμε τα διάφορα τεχνικά προβλήματα».

Στην συνέχεια, έκανε αναφορά στις υπάρχουσες τουαλέτες στο παλιό παζάρι όπου θα πρέπει να συντηρηθούν και ο λόγος που επέλεξαν να μεταφέρουν τους παραγωγούς στο λιμνίο είναι για να μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες και οι παραγωγοί τις τουαλέτες του λμνίου.

Στην συνέχεια ο κ. Ζερενίδης ανέφερε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει εκτός από την ανακατασκευή της τουαλέτας στο παζάρι, τα σκέπαστρα, την διαρρύθμιση και λειτουργικότητα του χώρου, προβλέπετε και χώρος ιατρείου σημειώνοντας ότι προς το παρών εξυπηρετεί ο ερυθρός σταυρός όμως κρίνεται η αναγκαιότητα και η ύπαρξη ενός ιατρείου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ