Υλικά
- 1 ματσάκι φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό (200 γραμμάρια)
- 80 γρ. παρμεζάνα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 60 γρ. κουκουνάρι
- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- ½ κ. γλ. ζάχαρη (προαιρετικά)
- ½ κ. γλ. αλάτι
- ½ κ. γλ. πιπέρι
Εκτέλεση
- Λιώστε αρχικά το σκόρδο στο γουδί ή συνθλίψτε το με ένα πιρούνι ή κουτάλι αφού το ψιλοκόψετε.
- Βάλτε για λίγο το κουκουνάρι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας συνέχεια και ρίξτε το στο μπολ ή το μίξερ μαζί με την φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.
- Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα φύλλα του βασιλικού και φροντίστε να απομακρύνετε τα κοτσάνια, για να μην πικρίσει η σάλτσα.
- Περάστε τα από το μίξερ για να πολτοποιηθούν και προσθέστε τα στο μπολ. Χτυπήστε όλα τα υλικά καλά στο γουδί.
- Προσθέστε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο στο μπολ ή το μίξερ και χτυπήστε -ή ανακατέψτε αντίστοιχα- μέχρι το μείγμα να αποκτήσει υφή πάστας.
- Προς το τέλος της διαδικασίας, ρίξτε το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη (προαιρετικά) και χτυπήστε ακόμη μια φορά.
- Βάλτε τη σάλτσα πέστο σε ένα γυάλινο βάζο και αποθηκεύστε την στο ψυγείο. Για να διατηρηθεί φρέσκια, καλύψτε την με ελαιόλαδο.
- Μπορείτε με αυτή να σερβίρετε τα ζυμαρικά, το φιλέτο σολομού, τα μοσχαρίσια φιλετάκια ή να φτιάξετε μπρουσκέτες.