ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2020
Η Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, θέλοντας να συνδράμει στην προσπάθεια των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις επικοινώνησε με ειδικούς, ώστε να τους ενημερώσει για τη διατροφή αλλά και την ψυχολογία που είναι σημαντικό να διατηρήσει ο υποψήφιος/φια.
Η ζωή είναι γεμάτη δοκιμασίες και προκλήσεις και μια από αυτές είναι και οι πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν αύριο.
Δεν υπάρχει, όμως, ταξίδι, χωρίς κύματα, χωρίς ανέμους.
Μέσα από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που έζησε η ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες και την άνιση πάλη του ανθρώπου με την πανδημία κατανοήσαμε ποιες είναι οι πραγματικές αξίες στη ζωή.
Η υγεία, η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά έδειξαν πως όλα τα άλλα είναι ήσσονος σημασίας.
Η επιτυχία μπορεί να φαντάζει ένα σπουδαίο όνειρο για τα παιδιά μας, που ξεκινούν τον αγώνα τους σε λίγες μέρες με τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Όμως, στις παρούσες συνθήκες οι πραγματικές εξετάσεις είναι να παραμείνουμε ασφαλείς κι υγιείς για τους δικούς μας ανθρώπους.
Με θάρρος και μια βαθιά ανάσα, τα παιδιά μας, με συγκέντρωση και προσήλωση, θα περάσουν τη δοκιμασία των Πανελλαδικών εξετάσεων, όχι ως Γολγοθά, αλλά ως ταξίδι για τον επόμενο προορισμό.
Όλοι οι κόποι σας, οι αγωνίες, οι επιθυμίες να εκπληρωθούν αγαπημένα μας παιδιά κι εσείς γονείς να συνεχίζετε βράχοι δίπλα τους να τους καθοδηγείτε σ’ όλα αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή.
Η νέα σελίδα στο βιβλίο της ζωής σας θα ανοίξει μπροστά στα μάτια σας, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, διαλέγοντας πάντα με σύνεση και φρόνηση τα σωστά μονοπάτια.
Η Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, θέλοντας να συνδράμει στην προσπάθεια σας επικοινώνησε με ειδικούς, ώστε να σας ενημερώσει για τη διατροφή αλλά και την ψυχολογία που είναι σημαντικό να διατηρήσει ο υποψήφιος/φια.
Καλή δύναμη και καλή επιτυχία με θάρρος και πίστη!
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2020: ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ
Η Σωστή Ψυχολογία
Η αιφνίδια εισβολή του κορονοϊού στη ζωή μας και οι αλλαγές που επέφερε σε όλους τους τομείς , παρέτειναν την αγωνία και το άγχος των εφήβων , ενώ δοκιμάστηκαν ποικιλοτρόπως οι αντοχές τους αλλά και των οικογενειών τους σε σχέση με τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2020. Η μεγάλη μέρα που οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου ρίχνονται στη μάχη για τη διεκδίκηση μίας από τις 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έφτασε.
Δεν γίνεται να συμβουλεύσω τους μαθητές να μην αγχώνονται, όταν όλη τη χρονιά προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις , αφού η επιτυχία αυτών είναι ένα εισιτήριο για το μέλλον τους . Το άγχος αποτελεί τον πιο ύπουλο εχθρό των μαθητών και ενεργοποιείται κυρίως από αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με το φόβο της αποτυχίας. Μπορώ όμως να τους προτρέψω να διαχειριστούν το άγχος τους με τέτοιο τρόπο ,ώστε αυτό να είναι δημιουργικό , διευκολυντικό και όχι αποδιοργανωτικό .
Στους υποψηφίους έχω να πω τα εξής:
· Να ακούσετε προσεκτικά τις οδηγίες από τους εξεταστές
· Να είστε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της εξέτασης
· Να κατανοήσετε καλά τι ακριβώς ζητά το θέμα
· Να ξεκινήσετε από τα θέματα που γνωρίζετε καλύτερα
· Αν νιώσετε άγχος , αφήστε το στυλό και πάρτε βαθιές ανάσες
Επίσης, θα ήθελα να τονίσω πως καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι απαραίτητο να προσέχετε τη διατροφή σας, να κοιμάστε καλά, να κάνετε συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του διαβάσματος , να έχετε ελεύθερο χρόνο για πράγματα που σας χαλαρώνουν και μην μένετε ξάγρυπνοι κάνοντας συνεχώς επαναλήψεις.
Καθοριστικό ρόλο για το πώς θα βιώσει ο έφηβος τις Πανελλαδικές εξετάσεις παίζουν και οι «σημαντικοί άλλοι» στη ζωή του.
Προτείνω σε όλους τους γονείς:
· Να διασφαλίσετε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον για το παιδί σας
· Να αποφεύγετε τις συγκρούσεις αυτό το διάστημα, αλλά ακόμα και αν υπάρχουν η αποδοχή προς το παιδί σας να είναι αδιαπραγμάτευτη και άνευ όρων.
· Να επιβεβαιώνετε την εμπιστοσύνη σας στο παιδί και να το ενθαρρύνετε προκειμένου να δώσει ό, τι καλύτερο μπορεί με βάση τη μελέτη που έχει κάνει, τις δεξιότητες και γνώσεις που έχει αποκτήσει το προηγούμενο διάστημα.
· Να το στηρίζετε ψυχικά και να του δίνετε δύναμη και κουράγιο .
Καλή επιτυχία παιδιά μου . Οι Πανελλαδικές εξετάσεις χαρίζουν σπουδαία εφόδια, αλλά δεν καθορίζουν ούτε τη ζωή σας, ούτε την επαγγελματική σας πορεία, ούτε και την εξέλιξή σας ως ενήλικες και ως άνθρωποι! Να είστε περήφανοι και εσείς και οι γονείς σας όχι μόνο για τις επιτυχίες σας αλλά και για τις φαινομενικές ήττες.
Να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους και να προσπαθείτε να υλοποιείτε τα δικά σας όνειρα , όχι να ικανοποιήσετε τις προσδοκίες των άλλων.
Αν, τέλος, φοβάστε την «αποτυχία», θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάτι πολύ όμορφο που έχει πει ο Steve Jobs : «Δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούμε αποτυχία- αποτυχία είναι απλά η ζωή που προσπαθεί να μας αλλάξει κατεύθυνση.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
Γ. ΣΤΑΥΡΟΥ 14-16
2541304605
Email: mara_86@windowslive.com
Η Σωστή Διατροφή
H μνήμη είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία στο οπλοστάσιο του μυαλού. Δεν θα μπορούσα να τονίσω αρκετά τη σημασία του ύπνου για τη λειτουργία της. Ο ύπνος παίρνει τις καινούριες πληροφορίες και τις κάνει «γνώση». Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη και την ταχύτητα αντίδρασης και σκέψης.
Γι’ αυτό λοιπόν σε συμβουλεύω να μην ξενυχτάς για να διαβάσεις αλλά να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα.
Κάποια διατροφικά tips που θα σε βοηθήσουν σε αυτό είναι τα παρακάτω:
● Απόφυγε την υπερκατανάλωση καφέ. Η καφεΐνη κρατά τον εγκέφαλο ξύπνιο μπλοκάροντας τη δράση της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας που μας κάνει να νυστάζουμε. Μπορεί να μείνει στο σώμα μας ακόμα και 12 ώρες μετά την αρχική κατανάλωση. Έχει την τάση να βοηθά στη συγκέντρωση, καθώς ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης. Από την άλλη όμως προκαλεί αίσθημα ταραχής και άγχους που προκαλεί έκπτωση στην ποιότητα ύπνου. Αν έχεις συνηθίσει να καταναλώνεις καφέ, δεν είναι ανάγκη να σταματήσεις, απλά κράτα τον για τις πρώτες ώρες της ημέρας.
● Φρόντισε το βραδινό σου να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό σου. Ένα βαρύ γεύμα πριν τον ύπνο θα καθυστερήσει τον ύπνο και θα μειώσει την ποιότητά του.
Συγκέντρωση, προσοχή και ενέργεια όλη την ημέρα
Θα τολμήσω να σε κουράσω με λίγη «θεωρία». Κάθε φορά που τρώμε η τροφή μας φτάνει στο στομάχι όπου γίνεται η πέψη της και μετά συνεχίζει στο λεπτό έντερο όπου γίνεται η απορρόφηση όλων των χρήσιμων συστατικών της. Μετά το γεύμα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν. Η γλυκόζη είναι ύψιστης σημασίας μόριο γιατί αποτελεί καύσιμο και τροφή του εγκεφάλου. Τα επίπεδά της στο αίμα ανεβαίνουν κυρίως όταν καταναλώνουμε ζάχαρη και άμυλο, από δημητριακά, ψωμί και όσπρια.
Στόχος μας είναι τα επίπεδα της γλυκόζης να ανεβαίνουν ομαλά και να διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το πετυχαίνουν οι ακατέργαστες τροφές, πχ. ολικής άλεσης ψωμί, καστανό ρύζι, πλιγούρι, φακές, βρώμη. Αντιθέτως η ζάχαρη δημιουργεί απότομες αυξομειώσεις που καταλήγουν σε energycrashes και αίσθημα νύστας και νωθρότητας. Για να πετύχουμε λοιπόν συνεχές αίσθημα ενέργειας και έναν ακμαίο εγκέφαλο επιθυμούμε να περιορίσουμε τη ζάχαρη και να γεμίσουμε τη διατροφή με ακατέργαστες φυτικές τροφές.
Ποια είναι η ιδανική ρουτίνα γευμάτων;
Σημαντικό είναι να τρως τακτικά, ανά 3-4 ώρες. Προσπάθησε να αποφύγεις να αφήνεις το σώμα σου νηστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό. Οι μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση του πρωινού είναι πολύ σημαντική για τη συγκέντρωση και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Να σου δώσω μερικές ιδέες;
● Ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο, μέλι και ένα φρούτο
● Τοστ με άπαχο τυρί και ντομάτα, σε ψωμί ολικής άλεσης και στο πλάι λίγα καρύδια
● Γιαούρτι με μέλι, βρώμη, σταφίδες και αμύγδαλα
● Αυγό με ψωμί ολικής άλεσης, λίγο ελαιόλαδο, 1 ντομάτα και χυμό από 2 πορτοκάλια στυμμένα
● Smoothie με μπανάνα, φράουλες, γάλα, φυστικοβούτυρο και βρώμη
Οι μελέτες που εξετάζουν τη δύναμη της σωστής διατροφής στη συγκέντρωση και την προσοχή δείχνουν πως δεν είναι μεμονωμένες τροφές που βοηθούν αλλά το σύνολο των διατροφικών συνηθειών. Η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να είναι από τα καλύτερα διατροφικά πρότυπα. Τι σημαίνει όμως Μεσογειακή διατροφή; Σημαίνει συχνή κατανάλωση φυσικών τροφών χωρίς επεξεργασία. Όπως είπαμε πριν, οι τροφές αυτές μας τροφοδοτούν με ενέργεια που έχει διάρκεια. Επίσης, βοηθούν στην ανάπτυξη των νευρώνων του εγκεφάλου και την μεταξύ τους επικοινωνία.
Τι πρέπει λοιπόν να φροντίσεις να έχεις συχνά στη διατροφή σου;
● Το ψάρι και τους ξηρούς καρπούς:
Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στο χτίσιμο των κυτταρικών μεμβρανών στο εγκέφαλο ενώ έχουν παράλληλα αντιφλεγμονώδη δράση, προστατευτική για τα εγκεφαλικά κύτταρα. Βάλε στη διατροφή σου το ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και κατανάλωσε καθημερινά 1 χούφτα από ποικιλία ξηρών καρπών και σπόρων όπως ο κολοκυθόσπορος και ο ηλιόσπορος, τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
● Τα λαχανικά και τα φρούτα:
Είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία σχετίζεται με τη συγκέντρωση.
● Καλής ποιότητας πρωτεΐνη:
Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση με αμινοξέα, που αποτελούν τους δομικούς λίθους για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, ειδικά σεροτονίνης και κατεχολαμινών. Τα αμινοξέα, που είναι τα μονομερή της πρωτεΐνης,τα βρίσκουμε στο ψάρι, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στο άπαχο, καλής ποιότητας κρέας. Ειδικά για τα όσπρια, προτείνεται να υπάρχουν στο τραπέζι 2-3 φορές/εβδομάδα.
Ποιες τροφές είναι να αποφύγεις:
● Τη ζάχαρη:
Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη φαίνεται να επιδεινώνουν την ποιότητα της προσοχής, τη μνήμη και τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Θα σου πρότεινα να βάλεις στην άκρη τα επεξεργασμένα γλυκά, όπως και τα δημητριακά πρωινού πλούσια σε ζάχαρη.
● Τα ζωικά λιπαρά και το αλάτι
Τα ζωικά λιπαρά φέρνουν αρνητικά αποτελέσματα στη μνήμη και τη συγκέντρωση. Το ίδιο και η υπερκατανάλωση του αλατιού. Προσπάθησε να αποφύγεις τη συχνή παρουσία κόκκινου κρέατος στο οικογενειακό τραπέζι όπως και αλλαντικών και τυριών. Ακόμη, περιόρισε την κατανάλωση junk/ γρήγορου φαγητού (λίγη υπομονή μέχρι να τελειώσουν οι εξετάσεις).
Και αν θελήσεις γλυκάκι;
Η μαύρη σοκολάτα, και μάλιστα αυτή με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο, φαίνεται να λειτουργεί πολύ θετικά στη μνήμη και τη μάθηση. Περιέχει ψευδάργυρο και φλαβονοειδή με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, δρα σαν «ήπιο αγχολυτικό» καθώς φαίνεται να περιορίζει το στρες. Δεν είναι λοιπόν καθόλου κακή ιδέα να παίρνεις μαζί σου λίγη σοκολάτα υγείας τις ημέρες των εξετάσεων. Άλλες καλές επιλογές για γλυκά σνακ είναι το γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή κάποιο σπιτικό κέικ με λιγότερη ζάχαρη.
Τι ισχύει για το νερό;
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βοηθήσεις τη συγκέντρωσή σου είναι η καλή ενυδάτωση. Ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κούρασης, ζάλης, πονοκεφάλους, μειωμένη εγρήγορση και συγκέντρωση. Φρόντισε να πίνεις 2 λίτρα νερό ανά ημέρα κατά την προετοιμασία σου και θυμήσου να πάρεις ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σου στην εξέταση.
Επίλογος:
Θυμήσου:
· Σπιτικό φαγητό>delivery
· Φρούτα και φυσικοί χυμοί>αναψυκτικά με ζάχαρη
· Βρώμη και ανεπεξέργαστα δημητριακά>δημητριακά πρωινού με ζάχαρη
· Όσπρια>κόκκινο κρέας
· Ψάρι και ξηροί καρποί>αλλαντικά και τυριά
· Σπιτικά γλυκά>επεξεργασμένα γλυκά εμπορίου.
Κάτι ακόμα τελευταίο: βάλε στη διατροφή σου την απόλαυση. Αυτές τις ημέρες φάε τα αγαπημένα σου υγιεινά φαγητά και καλόπιασε όσο μπορείς τον εαυτό σου. Επίσης, αφιέρωσε λίγο χρόνοσε ήπια φυσική άσκηση. Η έρευνα δείχνει πως η άσκηση βοηθά, όχι μόνο στην εκτόνωση του σώματος, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του μυαλού.
Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία από την καρδιά μου! Εύχομαι δύναμη και υπομονή! Gotigers!!!!
Νταουτίδου Έρικα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, κατάγεται από την Ξάνθη. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Διατροφής και Δημόσιας Υγείας. Στο προσωπικό της site: www.dietitiansbanquet.com αρθρογραφεί για ενδιαφέροντα θέματα διατροφής και μοιράζεται υγιεινές συνταγές Μεσογειακής Διατροφής.