Κορονοϊός: 4 στα 10 νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Ξάνθη
Οι υγειονομικές αρχές παρατηρούν στενά την εξέλιξη της επιδημίας. Προς το παρόν δε συντρέχει λόγος αυστηροποίησης των μέτρων στο νομό.
Συνολικά 172 νέα κρούσματα έχουν ανακοινωθεί από τις 8 Ιουνίου, την ημέρα όπου ξεκίνησε εκ νέου η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, με το περίπου 40% να αφορά σε κρούσματα στην Ξάνθη. Σημειώνεται ότι τα κρούσματα αφορούν την περίοδο από τις 5 Ιουνίου, δηλαδή διάστημα 11 ημερών. Το γεγονός έχει επιβάλει την εγρήγορση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, με τις σχετικές υπηρεσίες να πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους του πληθυσμού. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δε συντρέχει αυτή τη στιγμή λόγω περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στις τελευταίες 11 ημέρες έχουν γίνει συνολικά στη χώρα περίπου 60.000 έλεγχοι, ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός και σ’ αυτή την εντατική προσπάθεια αποδίδεται και ο εντοπισμός των πολλών κρουσμάτων. Στην περιοχή της Ξάνθης γίνονται εκατοντάδες έλεγχοι και αυτό συνέβαλε και στο μεγάλο αριθμό των συνολικών ελέγχων. Παράλληλα και για το λόγο αυτό οι υγειονομικοί φορείς υποστηρίζουν ότι ο εντοπισμός των κρουσμάτων δείχνει σε ένα βαθμό ότι η κατάσταση ελέγχεται και ότι γενικά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δε διαφοροποιείται δραματικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη στην Ξάνθη και δη στον Εχίνο όπου εντοπίζεται η κύρια εστία της επιδημίας. Όμως δεν αναμένεται να ανακοινώσουν κάποια επιπλέον οριζόντια μέτρα και δεν εκφράζουν ανησυχία.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχαν βρεθεί στην περιοχή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, την ομάδα πρώτης απόκρισης της ΓΓΠΠ, καθώς και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, με ελικόπτερο Super Puma του ΠΣ για τον συντονισμό της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στην περιοχή για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.
Εκεί είχαν εξαγγείλει την εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΕΟΔΥ, την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού, την προστασία των ευπαθών ομάδων και τον περιορισμό των προσωπικών επαφών, όπως συνέβη και κατά την πρώτη περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού, προτάσσει για την περίπτωση της Ξάνθης ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προκειμένου να περιοριστεί επέκταση της επιδημίας. Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται ότι “θα μειωθεί η μετάδοση του ιού στην περιοχή και θα τον μηδενίσουμε όπως έχουν κάνει και άλλες περιοχές στον κόσμο” είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Σημείωσε ακόμη ότι ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα παραμείνει στην περιοχή και θα γίνει εκτεταμένος έλεγχος του πληθυσμού από τις Κινητές Ομάδες Υγείας σε πολλαπλά σημεία. “Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά χρειάζεται ομόνοια, χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια απ’ όλους και δεν πρέπει να αγνοήσουμε το μήνυμα. Υπήρχε δυστυχώς μια χαλάρωση των μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες. Το καταλαβαίνω. Υπήρχε μία κόπωση του πληθυσμού, μία κούραση απ’ όλους αλλά είναι κρίμα να πάει τόση θυσία χαμένη”.
Ο κ. Τσιόδρας απέδωσε την εμφάνιση του αριθμού των κρουσμάτων στη χαλάρωση αλλά και στη μεταδοτικότητα του ιού από ασυμπτωματικούς. Όπως είπε και τα 20 άτομα που εντοπίστηκαν είναι στενές επαφές ατόμων που νοσηλεύονται και δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα. “Οι κλειστοί χώροι είναι οι κύριοι χώροι που μεταδίδεται ο ιός. Πάνω από το 99% των μεταδόσεων γίνεται σε κλειστούς χώρους κι εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εμείς θα πάμε να ελέγχουμε όλο τον πληθυσμό, όποιον θέλει, αλλά το πιο σημαντικό είναι όσοι έχουν συμπτώματα να ελέγχονται και να απομονώνονται” ανέφερε ο καθηγητής.