Την προσοχή των κολυμβητών, κυρίως των μικρών, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού εφιστούν οι  ΩΡΛ, γιατί όπως τονίζουν καραδοκούν πολλές μολύνσεις, με βασική την εξωτερική ωτίτιδα, γνωστή και ως το «αυτί του κολυμβητή».

Η εξωτερική ωτίτιδα  προκαλείται από μικρόβια, όπως ψευδομονάδα και άλλα, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στο νερό των πισινών, των λιμνών ακόμη και της θάλασσας.

«Το νερό σε πισίνες, λίμνες αλλά και σε μερικές παραλίες- με λίγο ρεύμα -συσσωρεύει πολλά βακτήρια και αν αυτά εισέλθουν στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού, μπορεί να βλάψουν το δέρμα, αλλάζοντας το pH του, δημιουργώντας ένα έδαφος αναπαραγωγής  τους.  Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν ο ιός ή οι μύκητες εισέλθουν στο αυτί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» .

Και εξηγεί πως «το αποτέλεσμα μιας λοίμωξης, στο δέρμα που καλύπτει τον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού γίνεται φλεγμονή προκαλώντας πρώτα φαγούρα και στη συνέχεια ήπιο έως έντονο πόνο στο αυτί, το οποίο χειροτερεύει όταν το αγγίζεις».

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν προσοχή σε όλους και κυρίως στις μαμάδες ή στα άτομα που συνοδεύουν τα παιδιά στις διακοπές του καλοκαιριού. Γιατί τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν πως  τους καλοκαιρινούς μήνες η συχνότητα των προβλημάτων στα αυτιά τριπλασιάζεται στα παιδιά στις ηλικίες 5-14 χρόνων.

«Στους ενήλικες η συχνότητα είναι μικρότερη, σχεδόν η μισή, αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης» εξηγεί ο κ Αρτόπουλος.

Η εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ, θα πρέπει να οδηγήσει τον πάσχοντα, μικρό η μεγάλο στον γιατρό που θα διαγνώσει το πρόβλημα και θα συνταγογραφήσει την καταλληλότερη θεραπεία για τη λοίμωξη.  Η θεραπεία είναι απλή, με αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται εύκολα με τη μορφή σταγόνων.

Εάν όμως η θεραπεία καθυστερήσει ή δεν ολοκληρωθεί, η λοίμωξη μπορεί να επιδεινωθεί και να επαναληφθεί, κάτι που θα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί με από του στόματος αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη στεροειδή.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΆ ΜΕΤΡΑ

Οι ειδικοί συνιστούν μέτρα προφύλαξης σε όσους έχουν ευαισθησία στα αυτιά.

  • Επίσκεψη στο γιατρό μας πριν από την έναρξη των διακοπών για καθάρισμα των αυτιών. Φυσικά για αυτούς που βουτούν στα βαθιά (καταδύσεις, υποβρύχιο ψάρεμα, μεγάλες βουτιές) μια πιο εξειδικευμένη εξέταση είναι απαραίτητη,
  • Να κρατάμε τα αυτιά των παιδιών στεγνά, να χρησιμοποιούμε ειδικές ωτασπίδες και να βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχει νερό στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού μετά το μπάνιο,
  • Αν σε κάποια βουτιά νιώσουμε πόνο στο αυτί, δεν πρέπει να τον αγνοήσουμε , αλλά αμέσως να ανέβουμε στην επιφάνεια. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει  πιθανότητα σοβαρής βλάβης του τυμπάνου από την πίεση του νερού.
  • Aν βουλώσει ή πονέσει το αυτί μας μετά το μπάνιο στις διακοπές, προσπαθούμε να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε την επαφή με το νερό. Mία καλή λύση είναι να κλείσουμε το αυτί με βαμβάκι, εμποτισμένο με λίγο λάδι ή βαζελίνη. Mπορούμε επίσης να στάξουμε στο αυτί που έχει την ενόχληση μερικές σταγόνες οινόπνευμα, που θα κάνει μια ελαφριά αντισηψία. Στην περίπτωση που ο πόνος προέρχεται από διογκωμένη κυψελίδα, θα τη βοηθήσει να «στεγνώσει» και να «μαζέψει».
  • Aν χρησιμοποιούμε ωτοασπίδες για να προστατέψουμε το αυτί, πρέπει να τις πλένουμε με σαπούνι και να τις στεγνώνουμε καλά μετά από κάθε χρήση, για να αποφύγουμε τη μόλυνση από κάποιο μικρόβιο.
  • Aν ο πόνος επιμένει, κάνουμε πυρετό ή εμφανιστεί πύον, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με γιατρό, που θα μας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

www.artopoulos.com   Τηλ. 6937673736