Μπορεί να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στην Ξάνθη; Ναι αν … οι υπηρεσίες ήταν λίγο ποιο υπεύθυνες
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ
Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία της Ξάνθης το τελευταίο διάστημα εκτέθηκε με το δεύτερο κύμα του κωροναϊού που εμφανίσθηκε στην περιοχή. Θα περίμενε κανείς να πιάσει ο πανικός τους επιχειρηματίες της Ξάνθης και να αρχίσουν ο ένας μετά τον άλλον να κλείνουν τα μαγαζιά τους αλλά ο πανικός και οι άστοχες ενέργειες της πολιτικής ελίτ διαχρονικά, τους έκανε να βλέπουν πιο ψύχραιμα τα πράγματα και τηρούν σιγή ιχθύος.
Δυστυχώς, η περιφέρεια και ποιο συγκεκριμένα η Ξάνθη, έτυχε να έχει στο τιμόνι της πολιτικούς ταγούς οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται την όλη κατάσταση ή απλά δεν έβγαλαν στην ζωή τους «φράγκο» που να προέρχεται από την δουλειά τους και την ενασχόληση τους στην πραγματική οικονομία και σίγουρα δεν είναι επί του παρόντος να αναφερθούμε σε πρόσωπα.
Οι επαγγελματίες του νομού παρακολουθούν με ψυχραιμία την «κίνηση» της αγοράς και κάπου μέσα τους ήδη γνωρίζουν πότε θα ξαναγυρίσει στους κανονικούς ρυθμούς της. Ακόμη και πότε η κατανάλωση στο μέτρου του δυνατού θα επιστρέψει.
Μπορεί οι συζητήσεις σε αυτό το κομμάτι να γίνεται με σκεπτικισμό όμως ήδη λογαριάζουν πότε θα ρεφάρουν. Σαφώς και στην δύσκολη συγκυρία των τελευταίων ετών δεν μιλούνε για κέρδη. Μιλούν για συντήρηση των επιχειρήσεων, μιλούν για προσπάθεια να κρατήσουν το προσωπικό και ελπίζουν για το καλλίτερο, προσπαθώντας μέσω του τζίρου να στήσουν ξανά στα πόδια τους τις επιχειρήσεις τους.
Υπάρχουν και οι ποιο αισιόδοξοι οι οποίοι λένε ότι είναι μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια θα έρθουν καλύτερες μέρες και συμφωνούμε απόλυτα σε αυτό.
Εκείνο που πραγματικά λείπει από την Ξάνθη είναι οι αποφάσεις της πολιτικής ελίτ, η οποία κινείται σε πολύ αργούς ρυθμούς μην έχοντας αντιληφθεί τον «πόνο» της αγοράς.
Θα αναφέρω παράδειγμα μία επιχείρηση στην Ξάνθη στα όρια της παλιάς πόλης η οποία πήγε στον δήμο Ξάνθης για να ζητήσει να της δοθεί η άδεια για τα τραπεζοκαθίσματα.
Η υπάλληλος του δήμου Ξάνθης, κοίταξε τον επιχειρηματία και έδωσε αδιάφορα την απάντηση λέγοντας ότι σε αυτό το μαγαζί δεν έχουν ξαναδώσει άδεια για τραπεζοκαθίσματα και ότι ο χώρος είναι οδόστρωμα και μάλλον δεν δικαιούται τραπεζοκαθίσματα, παρόλο που ο χώρος χρησιμοποιείται ως πεζόδρομος εδώ και 20 χρόνια. Ο επιχειρηματίας μαζεύτηκε έβλεπε την καταστροφή να έρχεται και βεβαία ούτε λόγος – για το ευεργέτημα του Υπουργείου Εσωτερικών για αύξηση του χώρο τραπεζοκαθισμάτων λόγο covid-19.
Για καλή του τύχη, άκουσε την συζήτηση ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ζερενίδης και αφού έκανε παρατήρηση στην υπάλληλο λέγοντας ότι δεν απαντάμε στον πολίτη με αοριστολογίες αλλά συγκεκριμένα και με βάση τον νόμου.
Για να μην κουράζουμε ο αντιδήμαρχος ενδιαφέρθηκε προσωπικά και έτσι η επιχείρηση πήρε άδεια για τραπεζοκαθίσματα διότι το δικαιούνταν.
Να πάμε και στο δια ταύτα. Οι επιχειρηματίες της Ξάνθης δεν μπορούν να ρισκάρουν στην … τύχη τα χρήματα τους για να στήσουν την επιχείρηση τους και καλό θα ήταν η Αντιπεριφέρεια και οι δήμοι του νομού Ξάνθης να ενημερώσουν τους παλιούς επαγγελματίες αλλά και αυτούς που θέλουν να επενδύσουν για το τι ακριβώς ισχύει και η υπηρεσία νεοτέρων μνημείων να μην στυλώνει τα ποδάρια της με το παραμικρό.
Κυρίως όμως οι υπάλληλοι του δημοσίου που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες να είναι σωστά ενημερωμένοι και σαφείς.
Δεν είναι δυνατόν να έχει αρχίσει η καλοκαιρινή σαιζόν και να μην είναι ακόμη γνωστό ποιοι, πόσοι και πόσα τραπεζοκαθίσματα δικαιούται ο επιχειρηματίας μπροστά στο μαγαζί του.
Είναι καλές οι απαγορεύσεις όμως καλλίτερη η διευκρίνιση.
Αν κατά τύχη οι υπηρεσίες ενημερώνουν τους πολίτες” στραβά” σίγουρα φταίνε οι πολιτικοί προϊστάμενοι που δεν έδωσαν σαφείς οδηγίες στους υπαλλήλους και δεν «εξέτασαν» οι ίδιοι αν είναι γνώστες του αντικειμένου.
Και επειδή τον κακό δημόσιο ή δημοτικό υπάλληλο ο πολιτικός προϊστάμενος δεν μπορεί να τον «στείλει» στο σπίτι του, καλό να τον βάλλει σε κάποια άλλη θέση που έτσι και αλλιώς θα «λουφάρει».