Το ενδεχόμενο περιορισμών όσον αφορά στα πανηγύρια, αλλά και εντατικότεροι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας, ιδίως στις συγκοινωνίες και τον τουρισμό, βρίσκεται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ανέβηκε ξανά σε διψήφιο νούμερο.
Τα τελευταία δεδομένα θα τεθούν επί τάπητος σε νέα σύσκεψη σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα έχει και νέα σύσκεψη με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ενώ στις 12:30 το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες.
Ο πρώτος λόγος όμως ανήκει και πάλι στους ειδικούς, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να λύσει τη δύσκολη εξίσωση μεταξύ δημόσιας υγείας και διάσωσης του τουρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη 15 Ιουλίου, η Ελλάδα θα υποδέχεται πια και επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα. Το ενδεχόμενο να κλείνουν τα σύνορα προς ορισμένες χώρες είναι πάντα πάνω στο τραπέζι, όμως οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες.
Αυτή τη στιγμή βεβαίως η νέα εστία του κορονοϊού είναι τα Βαλκάνια και με την προϋπόθεση να έχει ο επίδοξος επισκέπτης που θέλει να περάσει τα σύνορα στον Προμαχώνα αρνητικό τεστ έως 72 ώρες πριν την άφιξή του, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι τουριστικές ροές ώστε να φανεί και κατά πόσον η αύξηση οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα ή στην εγχώρια χαλάρωση.
Ήδη επιστήμονες όπως ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, έκαναν λόγο για απαγόρευση των πανηγυριών, καθώς σε αυτά είναι εξαιρετικά απίθανο να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί όπου οι χορευτές κρατιούνται χέρι- χέρι αυξάνουν τις πιθανότητες μετάδοσης.
Η κυβέρνηση έχει επίσης ήδη εμμέσως προαναγγείλει εντατικοποίηση των ελέγχων και «βροχή» προστίμων για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων, ιδίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και από τους εργαζόμενους στην εστiαση και τον τουρισμό, αλλά και σε κέντρα διασκέδασης και beach bar.
Υπενθυμίζεται ότι σε συζήτηση που είχε με φορείς και πολίτες στην Κέρκυρα το απόγευμα του Σαββάτο, ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρχει εγρήγορση και ευλαβική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας που προστατεύουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό, στην εστίαση και στα εποχικά καταστήματα που είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό.
Το ενδεχόμενο να απαγορευτούν τα πανηγύρια άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης (Open), τονίζοντας ότι ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στο δρόμο και εάν διαπιστωθεί αυξημένος αριθμός παραβάσεων θα υπάρξουν και νέα περιοριστικά μέτρα.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε (Real News): «Από την αρχή αυτής της κρίσης, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Το ίδιο προφανώς κάνουμε και τώρα. Τα νέα κρούσματα τα παρακολουθούμε με προσοχή και αν χρειαστεί θα ληφθούν μέτρα».
Παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση χαλάρωσης, την οποία χαρακτήρισε ανθρώπινη, ξεκαθάρισε όμως ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να την αφήσει να επεκταθεί. Σημείωσε ότι στα μέσα μαζικής μεταφοράς η μεγάλη πλειονότητα των επιβατών συμπεριφέρεται άψογα και φοράει μάσκα, προσθέτοντας:
«Κάποιοι ελάχιστοι, το αμελούν. Εδώ μπαίνει και το στοιχείο της ατομικής ευθύνης. Γιατί η μόνη που δικαιούται να κάνει ελέγχους και να βάλει πρόστιμα για αυτό το θέμα είναι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία μας βοηθάει πάρα πολύ, όμως δεν μπορεί να βρίσκεται συνεχώς παντού. Έλεγχοι γίνονται και θα συνεχίσουν ακόμα πιο εντατικά. Αλλά δεν μπορεί προφανώς να υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε βαγόνι και κάθε λεωφορείο… Άρα, ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας όλοι: Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φοράμε όλοι μάσκα. Πάντα».