Ο Νίκος Χαρδαλιάς, επέστρεψε στα καθήκοντα της ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Ζήτησε να σταματήσουν τα φαινόμενα χαλάρωσης και απέκλεισε την επιβολή γενικού lockdown. “Όπου χρειαστεί θα ληφθούν τοπικά μέτρα” δήλωσε. Τι είπε για τα πανηγύρια.

Στα επιχειρησιακά ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε κατά τη σημερινή πρώτη ενημέρωση (μετά από 1,5 μήνα) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, από τα συνολικά 4007 κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι την Κυριακή 19/7 στη χώρα μας, 435 είναι σήμερα ενεργά, 1030 έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ στο σπίτι τους ανάρρωσαν 2347 ασθενείς. Στον αρνητικό απολογισμό, μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 195 άνθρωποι.

Ως προς το άνοιγμα των συνόρων για την υποδοχή επισκεπτών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου έως και την 19η Ιουλίου έχουν εισέλθει στη χώρα μας συνολικά 918.032 άτομα (εκ των οποίων τα 620.652 αεροπορικώς. τα 48.720 ακτοπλοϊκά και τα 248.660 οδικώς). Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497. Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται συνολικά σε 295 από 1- 19 Ιουλίου, 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το 78% των εισαγόμενων κρουσμάτων προέρχονται από χώρες της Βαλκανικής (225 από τα 295). Ειδικότερα, τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα προέρχονται από τη Σερβία και ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία και οι ΗΠΑ.

Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την αύξηση των κρουσμάτων λόγω των επισκεπτών, τόνισε ωστόσο ότι παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών. «Δίνουμε έμφαση σε δύο σημεία: Στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού ειδικά σε κλειστούς χώρους. Δεν είναι αυτές οι εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε Τίποτα δεν έχει τελειώσει, πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και σε επιφυλακή. Στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο στους ρυθμούς, όχι προς την πειθαρχία» υπογράμμισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και όπως είπε προχωράμε σε μαζικούς ελέγχους. Από τις 1-19 Ιουλίου έγιναν 7.379 έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν πρόστιμα και διακοπές λειτουργίας. «Θα συνεχιστούν, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για να διασφαλίσουμε την τήρηση των μέτρων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία.