Τι θέλει η Μέρκελ στο παζάρι (Ανατολική Μεσόγειο);
Και ξαφνικά η Μέρκελ μας προέκυψε φιλέλληνάς;
Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος
Όλοι γνωρίζουν ότι οι σχέσεις Τουρκίας Γερμανίας είναι σχέσεις πολιτικής και εμπορίου.
Η Γερμανία έχει επενδύσει στην Τουρκική αγορά. Άρα θέλει τα προστατεύσει την υπάρχουσα οικονομική συνεργασία.
Φαντασθείτε έναν Ελληνοτουρκικό πόλεμο με την Γερμανία να έχει πολλά δις «απλωμένα» στην Τουρκία;
Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι αυτή την στιγμή ζουν στην Γερμανία πάνω από 5 εκατομμύρια Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου.
Αυτό πονά την Μέρκελ και κυρίως το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας.
Άλλωστε η Θράκη ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει κατευθυνόμενη ψήφος επιβαλλόμενη από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, άρα η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλει να επιτρέψει στην χώρα της να συμβεί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και την Βουλγαρία με την άμεση πολιτική εμπλοκή της Άγκυρας λόγω των μειονοτήτων στα εσωτερικά τρίτων χωρών.
Για σκεφθείτε να τα «σπάσει» με την Τουρκία εξ αιτίας της Ελλάδος, η οποία Ελλάδα, είναι μέλος της Ε.Ε και που την προεδρεία για αυτό το εξάμηνο το έχει η Γερμανία;
Άρα λοιπόν αν συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή να τα «σπάσει» με την Τουρκία, τα πολιτικά παιγνίδια που θα οργανώσει η Τουρκία μέσα στην Γερμανία με την κατευθυνόμενη ψήφο, είναι ικανά και λόγω της αποχής των Γερμανών ψηφοφόρων (όπως άλλωστε και σε όλη την Ευρώπη), θα τιναχτεί στον αέρα όλο το πολιτικό σύστημα στην Γερμανία.
Ένας άλλος λόγος που ανακατεύετε η Γερμανία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ότι βλέπει την Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία να έχουν ο καθένας με τον τρόπο του εμπλοκή στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την παρουσία της Γερμανίας. Η Μέρκελ αναζητά ρόλο στην περιοχή στην προσπάθεια της να προστατεύσει την υστεροφημία της. Άλλωστε, αυτός είναι ο λόγος που η Γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» βρίσκεται στα νερά της Λιβύης δήθεν στα πλαίσια της «irinis» δηλαδή του εμπάργκο μεταφοράς όπλων στην Λιβύη με απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας. Το «Αμβούργο» βρίσκεται στην Μεσόγειο για άντληση πληροφοριών ακόμη και παρέμβασης. Υπέρ. ποιου, ουδείς γνωρίζει. (Ελλάδας ή Τουρκίας);
Και πάμε στο ρεζουμέ όλης αυτής της εμφάνισης και διπλωματικής πρωτοβουλίας της Μέρκελ η οποία σαφώς και κρύβει κινδύνους για την Ελληνική Διπλωματία.
Όλα τα παραπάνω είναι σε βάρος της Γερμανίας αν ξεκινήσει ένας Ελληνοτουρκικός πόλεμος.
Στην παρούσα φάση, χάνει επενδύσεις στην Τουρκία, χάνει πολιτικά εκλογικά αποτελέσματα από μία ανεξέλεγκτη συμπεριφορά Τούρκων ψηφοφόρων μέσα στην επικράτεια της.
Χάνει την πρωτοκαθεδρία στην Μεσόγειου έναντι της Γαλλίας η οποία χάρις στο σύμφωνο φιλίας που υπέγραψε με την Κύπρο, είναι παρούσα.
Η Γερμανία δεν διαθέτει εκείνη την στρατιωτική ισχύ για να παίξει ρόλο στην Μεσόγειο.
Έτσι με το προκάλυμμα της προεδρίας στην Ε.Ε. της Γερμανίας, θα προσπαθήσει να σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για «όλο το πακέτο» των Ελληνοτουρκικών τις δύο χώρες και ουδείς αμφισβυτεί με τίνος το μέρος θα είναι ως διαμεσολαβήτρια χώρα. Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί.
Δημοσιεύματα θέλουν την κυβέρνηση να γνωρίζει τις «πίσω» σκέψεις της Γερμανίας και είναι προσεκτική σε ότι αφορά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της.
Ας ελπίσουμε ότι είναι έτσι γιατί διαφορετικά όταν η αλεπού κατεβαίνει στο παζάρι, μετρήστε τα κοτέτσια ή τα κοτόπουλα.