Αδίστακτοι οι Τούρκοι : Εμπόδιζαν τη διάσωση των μεταναστών και ζητούσαν την παράδοση των ναυαγών στη Χάλκη
Ακόμη και στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών στα ανοιχτά της Χάλκης ύψωσαν εμπόδια οι Τούρκοι, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να προωθήσουν τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο
Ακόμη και στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών στα ανοιχτά της Χάλκης ύψωσαν εμπόδια οι Τούρκοι, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να προωθήσουν τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο.
Ζητούσαν από τα πλοία να φύγουν
Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στον τόπο του ναυαγίου σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και ελικόπτερο, καλώντας μέσω ασυρμάτου τα πλοία, που βρίσκονταν ήδη εκεί και συμμετείχαν στις έρευνες, να αποχωρήσουν επειδή, όπως ανέφεραν, το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας-διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία.
Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα εμπορικά πλοία να υπακούσουν και να απομακρυνθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το militaire.gr, δεν δίστασαν ακόμη και να παρενοχλήσουν με λέιζερ τα ελικόπτερα ενώ απαίτησαν από τον καπετάνιο του πλοίου Αλεξάνδρα Α να τους παραδώσει 15 ναυαγούς.
Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησαν, εκτός από τα εμπορικά πλοία, να παρεμποδίσουν, ανεπιτυχώς βέβαια, και την ελληνική πυραυλάκατο ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ που έσπευσε στην περιοχή του ναυαγίου, συμμετέχοντας στη διάσωση των μεταναστών.
Ολονύχτιες έρευνες
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ξεκίνησε χθες το απόγευμα οπότε έγινε γνωστό ότι στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης ναυάγησε πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες.
Οι έρευνες συνεχίζονται όλη νύχτα και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 96 ναυαγοί, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας.
Υπάρχουν πληροφορίες για δύο αγνοούμενα παιδιά, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής επίσημα.
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες και κινητοποιήθηκε άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).
Οι δυνάμεις
Στην περιοχή, προς εντοπισμό των αλλοδαπών, έσπευσαν τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε (05) παραπλέοντα εμπορικά, ενώ απογειώθηκαν ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.