Σ. Μελισσόπουλος: Γιατί δεν προγραμματίζεται την ανέγερση του 4ου Λυκείου και 18ου δημοτικού στο πρόγραμμα Τρίτσης;

Με ερώτηση της η ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ διερωτάται αν τελικά ο δήμος Ξάνθης θα αξιοποιήσει το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ για την ανέγερση του 4ου Λυκείου Ξάνθης και του 18ου Δημοτικού Σχολείου, δύο υποθέσεις που εδώ και χρόνια καρκινοβατούν.

Ο επικεφαλής της παράταξης Σάββας Μελισσόπουλος ρωτά τον δήμαρχο αν προτίθεται να αξιοποιήσει το πρόγραμμα για την ανέγερση των εν λόγω σχολικών μονάδων, αν υπάρχει μελέτη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ή λόγω αργών αντανακλαστικών της δημοτικής αρχής οι παραπάνω προτάσεις ανέγερσης των εκπαιδευτικών κτιρίων απλά θα πάνε στις καλένδες.

Έμμεση αλλά εύστοχη η ερώτηση της αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης  και εναπόκειται πλέον στην ικανότητα της δημοτικής αρχής να «τσεκάρει» τις προτεραιότητές της.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ  ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΘΗΣ

Θα είναι ουσιαστική η συμμετοχή του ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΗΣ» ή ως συνήθως θα χαθεί μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία για το Δήμο μας;

 

Κύριε Δήμαρχε

Το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης» προϋπολογισμού 2.500.000.000 ευρώ ήρθε να αντικαταστήσει ένα προηγούμενο, το πρόγραμμα «Φιλόδημος» από το οποίο επωφελήθηκαν πολλοί Δήμοι της Ελλάδας δημιουργώντας και κατασκευάζοντας ιδιαίτερα σημαντικά έργα για τις περιοχές τους.                                      

 Στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», το οποίο ακόμα θα παραμείνει για ένα διάστημα ενεργό και θα λειτουργεί παράλληλα, ο Δήμος Ξάνθης, παρά τις κατά καιρούς βαρύγδουπες ανακοινώσεις για …..δήθεν εντάξεις, είχε μέχρι σήμερα από ελάχιστη έως ανύπαρκτη συμμετοχή, με αποτέλεσμα η Ξάνθη να μείνει για άλλη μια φορά ουραγός….

Τα αποτελέσματα όμως αυτής της καταστροφικής για την πόλη ανεπάρκειας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστούν και στο νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο είδαμε ήδη ότι εντάχθηκαν 10 νέα έργα για διάφορους Δήμους της χώρας, αξίας 22,5 εκατ. ευρώ!!!!!

Τα πρώτα αυτά έργα που εντάχθηκαν είναι:

  • Ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης (3.604.375,20 ευρώ)
  • Ανέγερση προσθήκης κατ’ επέκταση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, για τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και λοιπών υποστηρικτικών χώρων (1.494.689,95 ευρώ).
  • Κατασκευή κτιρίου Κ1 (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), μεταλλικού στεγάστρου και υποσταθμού ΔΕΗ στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Καρδίτσας (3.187.731,10 ευρώ).
  • Προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (1.880.000 ευρώ).
  • Αποκατάσταση κτιρίου Φιλαρμονικής – Ωδείου Ρεθύμνης (1.273.978,57 ευρώ).
  • Επεμβάσεις και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου στο κτίριο που παραχωρήθηκε από την ΚΕΔ για τη στέγαση του ΕΠΑ.Λ. Κρυονερίου (3.100.000 ευρώ).
  • Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και βοθρολυμάτων με δίκτυα συλλογής, προσαγωγής και διάθεσης οικισμού Σκάλας Αγκιστρίου (5.000.000 ευρώ)
  • Αγροτική οδοποιία Σαλαμίνας για τη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (550.000 ευρώ).
  • Απορροή ομβρίων υδάτων περιοχής Ν. Τέρματος Αμαρουσίου (1.716.000 ευρώ).
  • Έργα διευθέτησης σε τμήματα του ρέματος Λυκοραχίτη (δυτικός κλάδος δύο ρέματα ) του Δήμου Αγρινίου (730.000 ευρώ).

Κύριε Δήμαρχε

Επειδή παρατηρούμε ότι τα μισά έργα αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις και ειδικότερα κατασκευές που έχουν σχέση με σχολικά κτίρια και επειδή στο Δήμο μας υπάρχουν σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια 2 κομβικής σημασίας έργα που έχει ανάγκη η πόλη μας, έργα που θα δώσουν πνοή και οριστική λύση προβλήματα που για χρόνια ταλανίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και τα οποία είναι

  1. Η ανέγερση 4ου Λυκείου Ξάνθης
  2. 2. Η ανέγερση 18ου Δημοτικού Ξάνθης

 

ΕΡΩΤΑΣΘΕ:

  1. Θα εντάξετε άμεσα – όπως είναι λογικό και αναγκαίο – την ανέγερση των δύο αυτών σχολείων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»;
  2. Ποια είναι η προτεραιότητα που έχει θέσει ο Δήμος για την υλοποίηση αυτών των έργων;
  3. Σε ποια φάση είναι οι μελέτες των παραπάνω έργων;
  4. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί από τότε που έχετε αναλάβει καθήκοντα ως Δημοτική Αρχή;
  5. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα τους σχετικά με την ολοκλήρωση όλων των αδειοδοτήσεων;
  6. Σε ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο τελικά σκοπεύετε ως Δήμος να τα εντάξετε προκειμένου να υλοποιηθούν; Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σε κάποιο άλλο ή μήπως σκέφτεστε ως Δήμος να τα υλοποιήσετε με ιδίους πόρους;
  7. Πόσα και ποια έργα συνολικά σχεδιάζετε να εντάξετε στο νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»;

Για τη δημοτική παράταξη

«Ξάνθη για ΟΛΟΥΣ»

Σάββας Μελισσόπουλος