Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν
Την παραίτησή του φέρεται να υπέβαλε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σε είδηση που μεταδίδεται αυτή την ώρα ως έκτακτη, δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο ενδέχεται να συνδέεται με τη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα και ειδικά την Παρασκευή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
Την ανακοίνωση την έκανε ο ίδιος ο Μπεράτ Αλμπαϋράκ στο λογαριασμό του στο Instagram. «Αποφάσισα πως δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω στην θέση μου την οποία και κατέχω για περισσότερα από πέντε χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας. Την επόμενη περίοδο θα περάσω τον χρόνο μου με τη μητέρα, τον πατέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά μου τα οποία έχω παραμελήσει τα τελευταία χρόνια», έγραψε.
Ο Ερντογάν «καρατόμησε» τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέλυσε και αντικατέστησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μετά την πτώση της τουρκικής λίρας και τα διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Ο Ερντογάν απάλλαξε των καθηκόντων του τον κυβερνήτη, Μουράτ Ουουσάλ, μέσω προεδρικού διατάγματος το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, διορίζοντας στη θέση του τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νατζί Αγμπάλ, χωρίς να εξηγήσει τον λόγο της απόλυσής του.
Ο Αγμπάλ γίνεται ο τρίτος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας σε 16 μήνες. Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 30% έναντι του δολαρίου φέτος, που είναι η χειρότερη απόδοση στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές, αυξάνοντας το ενδεχόμενο της επανάληψης μιας νομισματικής κρίσης παρόμοιας με το 2018. Οι απώλειες επιταχύνθηκαν από τότε που η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο στο 10,25% τον Οκτώβριο. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων τον Σεπτέμβριο, την πρώτη μέσα σε δύο χρόνια. Ο Ερντογάν αντιτίθεται στις αυξήσεις των επιτοκίων λέγοντας ότι είναι πληθωριστικές. Με το διορισμό του Αγμπάλ ευελπιστεί να περιορίσει περαιτέρω τις απώλειες για την τουρκική λίρα μέσω υψηλότερου κόστους δανεισμού.
Η Κεντρική Τράπεζα αντί να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς, αύξησε το μέσο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες εντός του λεγόμενου διαδρόμου επιτοκίων. Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί σε περισσότερο κατά 13% από περίπου 7,5% τον Ιούλιο, καθώς η Κεντρική Τράπεζα ανέστειλε το δανεισμό με χαμηλότερα επιτόκια. Η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί χαμηλότερα επιτόκια για να προκαλέσει μια άνθηση του δανεισμού μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων. Ωστόσο, η πολιτική αυτή διεύρυνε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μετά την άνοδο της ζήτησης για εισαγωγές.
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπάιρακ, γαμπρός του Ερντογάν, δήλωσε ότι αναζητά ένα «ανταγωνιστικό νόμισμα» για να ενισχύσει τις εξαγωγές και την οικονομική ανάπτυξη. Αυτή την εβδομάδα, είπε ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα παρέμβουν στις αγορές συναλλάγματος εκτός εάν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του πεθερού του, λέγοντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν την οικονομία, είπε.
Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι η αποτυχία της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομία. Το επιτόκιο αναφοράς βρίσκεται κάτω από το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή (11,9%). Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η ολλανδική τράπεζα Rabobank ανέφερε ότι πιθανότατα θα χρειαζόταν μία αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον 5 ποσοστιαίων μονάδων για τη σταθεροποίηση της λίρας. Η τουρκική λίρα έπεσε στο χαμηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών στις 8.5778 ανά δολάριο την Παρασκευή, χάνοντας μέσα στην εβδομάδα περίπου το 1,2% της αξίας της.