Lockdown : Ακάθεκτη η έξαρση της πανδημίας έφερε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας 21.00 – 05.00
Με τις ΜΕΘ να βρίσκονται σε οριακό σημείο στη κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται ραγδαία, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας 21.00-05.00
ε τις ΜΕΘ να βρίσκονται σε οριακό σημείο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια και τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται ραγδαία στο σύνολο της χώρας, η κυβέρνηση αναγκάστηκε χθες να προχωρήσει σε αυστηροποίηση του lockdown που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή στη χώρα μας, για να περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο η ανησυχία για την πορεία της νόσου στη χώρα μας είναι πολύ έντονη. Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση ήδη σχεδιάζουν νέα μέτρα, σε περίπτωση που και αυτά που τέθηκαν σήμερα δεν αποδώσουν. Μιλώντας στο MEGA, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε χθες πως εφόσον δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα ούτε και τα νέα μέτρα, υπάρχουν δύο σενάρια στο τραπέζι.
Πρώτον, ενδεχομένως να έχουμε περιορισμό έτι περαιτέρω των μετακινήσεων και δεύτερον, περιορισμός κάποιων δραστηριοτήτων οι οποίες σήμερα είναι ελεύθερες, όπως τα σχολεία αλλά και κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες που λειτουργούν σήμερα και ίσως αυτό αλλάξει.
«Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος» εξήγησε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το Lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου λέγοντας: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο».
Ακόμα πιο σκληρό το lockdown
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα είναι πως χθες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει νέα μέτρα.
Το βασικότερο όλων ήταν η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00, έως τις 05:00, από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου.
Έτσι, σε αυτό το διάστημα, οι πολίτες μπορούν να στείλουν μόνο 2 κωδικούς μετακίνησης για τις εξόδους τους.
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, για το επόμενο διάστημα, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για εργασία, υγεία και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία, ενώ για τα παραπάνω ισχύει κανονικά η χρήση του SMS 13033.
Συγκεκριμένα:
- Με τον αριθμό 1 στο 13033: Μετακίνηση για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
- Με τον αριθμό 6 στο 13033: Μικρή βόλτα κατοικίδιου, κοντά στην οικία.
- Όσον αφορά στην εργασία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, είναι απαραίτητη η βεβαίωση μετακίνησης του εργοδότη, όπως ξεκαθάρισε ξανά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Οι κωδικοί για μετακινήσεις από τις 05:00 έως τις 21:00
Για όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή 05:00 έως 21:00 η έξοδος από το σπίτι, γίνεται για τους εξής 6 λόγους που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς και για λόγους εργασίας.
Οι κωδικοί ισχύουν ως εξής:
- Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
- Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
- Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
- Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
- Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
- Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Διευκρινίσεις για τη σωματική άσκηση
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Χαρδαλιάς χθες ξεκαθάρισε πως τις ώρες που επιτρέπεται η σωματική άσκηση, δηλαδή από τις 05:00, έως τις 21:00 θα ισχύει η αποστολή SMS στο νούμερο 6.
Ωστόσο, αυτή δεν αφορά αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση.
Αυτή θα μπορεί να γίνεται σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών, ο λόγος που η κυβέρνηση προχώρησε στις εν λόγω αποφάσεις, επειδή παρατηρήθηκαν πολλά μηνύματα στο 13033 τις βραδινές ώρες και συγκεκριμένα για σωματική άσκηση.
Τι ισχύει τελικά με τη λειτουργία delivery και take away
Ιδιαίτερη σύγχυση και αναστάτωση προκλήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την ανακοίνωση νέων αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 –με ελάχιστες εξαιρέσεις– καθώς και επιπλέον μέτρα για την τηλεργασία και την ατομική άσκηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος της αυστηροποίησης των μέτρων είναι η διαπίστωση της κυβέρνησης πως υπάρχουν περιττές μετακινήσεις που διευκολύνουν την μετάδοση του ιού.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:00 που επιβάλλεται από την ερχόμενη Παρασκευή θα προκαλέσει ντόμινο νέων παρεμβάσεων στην αγορά.
Μετά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων από τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας δημιουργήθηκε σύγχυση σχετικά με τη λειτουργία των take away και των delivery και τις πληροφορίες που ήθελαν να «βάζουν λουκέτο» από τις 20:30.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας στο in.gr, -οι οποίες επιβεβαιώθηκαν λίγη ώρα αργότερα με επίσημη ανακοίνωση– για τα take away θα ισχύει το προφανές. Ότι δηλαδή δεν θα μπορούν οι πολίτες να βγαίνουν αποκλειστικά για αγορά φαγητού μετά τις 21:00 και μέχρι τις 05:00 το πρωί, οπότε και θα ισχύουν τα νέα μέτρα.
Παρόλα αυτά, αν κάποιος βρίσκεται έξω εκείνες τις ώρες για τους λόγους που επιτρέπονται (υγεία, εργασία, έξοδο με κατοικίδιο), θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει φαγητό take away.
Σε ό,τι αφορά στο delivery, αναμένεται να συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά οι παραδόσεις κατ’ οίκον, μέχρι οι επιχειρήσεις να κλείνουν αναλόγως του ωραρίου τους.
Μάλιστα, διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε, το βράδυ της Τετάρτης, και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.
» Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21:00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές».
Το παρασκήνιο της απόφασης για τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας
Το παρασκήνιο που οδήγησε στα νέα μέτρα για τον κοροναϊό αποκαλύπτει το MEGA.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, όλα άλλαξαν μέσα σε λίγες ώρες. Το πρωί έφτασαν τα στοιχεία των λοιμωξιολόγων στο Μαξίμου αναφορικά με τη δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, στη συνέχεια της ημέρας όλα τα στοιχεία συνηγορούσαν ότι έπρεπε να κλείσει όλη χώρα το βράδυ από τις 9 μέχρι τις 5 το πρωί.
Ένας από τους παράγοντες που οδήγησε τον πρωθυπουργό στο να πάρει αυτή την απόφαση ήταν η αυξημένη κίνηση στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της χώρας, παρά το lockdown, και η «έκρηξη» των sms για μετακινήσεις.
Την ίδια ώρα, εξετάζεται σενάριο για να αποτραπεί το πρωινό μποτιλιάρισμα και να αυστηροποιηθεί η διαδικασία για τις μετακινήσεις, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να μετακινούνται μόνο με τα πιστοποιητικά από την ΕΡΓΑΝΗ.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
σον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται και πάλι στο όριο -χωρίς ωστόσο να το περνάει- των 3.000 κρουσμάτων ημερησίως, το οποίο ανέφεραν κάποτε οι ειδικοί, ως εφιαλτικό σενάριο, αφού θα προκαλέσει πολύ μεγάλο κύμα νοσηλειών και διασωληνωμένων.
Σύμφωνα με κάποια από τα πιο δυσοίωνα και απαισιόδοξα σενάρια των ειδικών, τα κρούσματα θα σταθεροποιηθούν ανάμεσα στα 3.000 και 4.000 ημερησίως, πριν αρχίσει να καταγράφεται μια μείωση της δυναμικής τους.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα ανακοίνωσε την Τετάρτη 2.752 νέα κρούσματα. Και ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έσπασε το αρνητικό ρεκόρ, αυτό έγινε τόσο με τον αριθμό των 43 νεκρών, όσο και με των 297 διασωληνωμένων. Εκ των κρουσμάτων, τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Για ακόμη μια ημέρα, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδείχτηκε η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας.
Από τα 2.752 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 777 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε πολύ κακή κατάσταση βρίσκεται και η Αττική με 635 κρούσματα.
Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στη Λάρισα καταγράφηκαν 137 κρούσματα, ενώ στις Σέρρες 114. Ακόμα, 85 εντοπίζονται στην Ημαθία, και από 69 σε Έβρο και Πιερία.
Ανησυχητικό είναι πως για ακόμα μια μέρα παρουσιάζεται πολύ μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα, αφού εντοπίστηκαν κρούσματα σε 56 Περιφερειακές Ενότητες.
Αναλυτικά:
- 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 4 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 635 κρούσματα την Περιφέρεια Αττικής
- 777 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 48 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 69 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 85 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 1 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνο
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 137 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 69 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 52 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
- 114 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 48 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 77 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Πάνω από 63.000 κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 63. 321, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες, ενώ 4.556 (7.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 17.036 (26.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 297 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 82 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 347 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 43 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 909 θανάτους συνολικά στη χώρα. 369 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
ΤΟ ΒΗΜΑ