Έκπληξη το «Θρακιώτικο» πανεπιστήμιο δεν έχει έδρα Θρακολογίας

Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για την «Δημιουργία έδρας Θρακολογίας σε Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»

 

                   Το πόσο μακριά πέφτει η Αθήνα οι Θρακιώτες το νοιώθουν στο πετσί τους κάθε μέρα όμως ποτέ δεν πίστευαν ότι και η Θράκη πέφτει πολύ μακριά από την … Θράκη.

Με λίγα λόγια έπρεπε να νοιαστεί ένας βουλευτής  που γεννήθηκε στο Έσσεν της Δυτικής Γερμανίας και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη για να ανοίξει θέμα έδρας Θρακολογίας στο … Θρακιώτικο πανεπιστήμιο.

 

Ακολουθεί η ερώτηση του κ. Βελόπουλου προς την υπουργό πολιτισμού και μάλιστα μία αρχαιολόγο και ερευνήτρια. Άραγε δεν έπρεπε η ίδια η κ. υπουργός να λάβει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία;

Εκτός πια η πολιτική και επιστημονική κοινότητα έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων της τα θέματα που αφορούν την Θράκη ή έχουν αποφασίσει ότι οι Αγριάνες – πομάκοι δεν είναι Θρακιώτικο φύλλο.

Α.Π.

 

Κυρία Υπουργέ,

 

 

Σύμφωνα με έγκριτο, ουσιαστικό, ιστορικό και περιεκτικό πόνημα, δημοσιευμένο κατά την 14η Νοεμβρίου 2020, στην διαδικτυακή ιστοσελίδα «https://www.xronos.gr/arthra/oi-arhaioi-thrakes- kai-i-thrakiki-glossa-poy-omiloysan-stin-periohi-mas», παρουσιάζονται η μυθολογική και η εξελικτική ιστορική διαδρομή των πληθυσμιακών ομάδων και των γλωσσικών στοιχείων, καθώς και του γλωσσικού κώδικα της ευρύτερης (και όχι της στενής και γεωγραφικώς περιορισμένης) περιοχής της Θράκης. Εντός του ανωτέρω πονήματος, πέραν της μυθολογικής καταβολής του όρου «Θραξ» και των φυλών, που βάσει των ιστορικών και ιδιαίτερα του Ηροδότου, ζούσαν στην αρχέγονη Θράκη, γίνεται αναφορά και στη περιβόητη φυλή των Αγριάνων ή Αχριάνων, η οποία κατοικούσε και κατοικεί στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, που είναι οι σημερινοί Πομάκοι. Σήμερα και με δεδομένο ότι, η Θράκη βρισκόταν και βρίσκεται στο στόχαστρο διαχρονικής άτυπης ιστορικής συγκρουσιακής κατάστασης μεταξύ των γειτονικών χωρών, που ερίζουν για την πατρότητα των αρχαίων και συγχρόνων Θρακών, κρίνεται αναγκαία η ίδρυση έδρας

«Θρακολογίας» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι έδρες αυτές θα αποτελέσουν τον ιστορικό Θεματοφύλακα της μελέτης της συνεχούς ελληνικής πορείας στο χρόνο και στο χώρο της Θράκης και εξ αυτών θα προκύπτουν ιστορικοί, οι οποίοι θα μπορούν να εναντιώνονται και να αντιπαρατίθενται με ντοκουμέντα και επιχειρήματα έναντι οποιασδήποτε κακόβουλης και διαστρεβλωμένης πρωτοβουλίας από τους όποιους ευκαιριακούς διεκδικητές της πατρότητας της περιοχής.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

 

 Ερωτάται η κ. Υπουργός:

 

Προτίθεσθε να δημιουργήσετε έδρες «Θρακολογίας» με προοπτική έναρξης λειτουργίας αυτών, από την επόμενη φοιτητική χρονιά, αφενός, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με το τμήμα να φιλοξενείται, είτε στη Μαρώνεια στην περιοχή των Θρακών Κικόνων, είτε στον Ίασμο στην περιοχή των Θρακών Βιστόνων, και αφετέρου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μια και εκεί ζούσαν οι Θράκες μέχρι και τον Όλυμπο, όπως μας αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ