Μετακίνηση εκτός νομού: Η χώρα επέστρεψε σε αυστηριοποίηση των μέτρων του lockdown, ωστόσο η αγωνία όλων είναι πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.
Φυσικά, η αγωνία προέρχεται από το γεγονός πως αρκετοί συμπολίτες μας έχουν να δουν τους συγγενείς του από το Νοέμβριο, δηλαδή από την αρχή του δεύτερου lockdown.
Η κυβέρνηση θα ανοίξει τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου κι αυτό θα είναι η εκκίνηση για μια πολύ φειδωλή άρση των μέτρων.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το σχέδιο για να ανοίξει μερικώς η αγορά ενώ στις 20 Ιανουαρίου «κληρώνει» για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς στην κυβέρνηση θέλουν να υπάρχει δύο εβδομάδες απόσταση από το άνοιγμα των σχολείων, για να δουν τα αποτελέσματα.
Όλα τα υπόλοιπα (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, θέατρα, σινεμά), φαίνεται ότι πάνε από το τέλος Φεβρουαρίου και μετά.
Διαβάστε επίσης:
Λογαριασμοί ΔΕΗ: Επιστροφή τεράστιων ποσών – Δείτε με ένα κλικ το ποσό που δικαιούστε
Πανικός σε Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο και Μασούτη – Στην Ελλάδα τα «σούπερ μάρκετ των φτωχών»
Καθαρά Δευτέρα 2021: Πότε «πέφτει» φέτος – Η ημερομηνία για Πάσχα και Αγίου Πνεύματος
Δεν ξανάγινε: Απίστευτη προσφορά της Cosmote – ΔΩΡΕΑΝ Cosmote TV σε όλους
Μετακίνηση εκτός νομού: Δεδομένη η νέα παράταση του lockdown
Το δεύτερο κύμα δεν έχει τελειώσει ακόμη λένε κυβέρνηση και επιστήμονες, προσθέτοντας ότι σε ασφαλή νερά θα έχουμε μπει όταν θα δούμε διψήφιο αριθμό στους διασωληνωμένους, παράλληλα με τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.
Μέχρι τότε βρίσκονται σε εγρήγορση για την λήψη επιπλέον μέτρων όπου χρειαστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική εισήγηση των ειδικών θέλει παράταση του lockdown τουλάχιστον για ολόκληρο τον Ιανουάριο και επανεκτίμηση της κατάστασης περί τις αρχές Φλεβάρη.
«Σε κάθε περίπτωση η άρση θα είναι σταδιακή, όπως ακριβώς συνέβη και με τη λήξη της πρώτης καραντίνας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που μετά τις γιορτές καταγραφεί νέα εκτόξευση των κρουσμάτων λόγω των ρεβεγιόν.
Μπορεί οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού να ξεκίνησαν στη χώρα μας, δίνοντας ελπίδα στη μάχη κατά του αόρατου εχθρού, όμως ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα τα περιοριστικά μέτρα να συνεχίσουν να ισχύουν για αρκετό καιρό ακόμα και να υπάρχει στο τραπέζι η παράταση του lockdown έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Τα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες μέρες δείχνουν να μειώνονται, έστω και με αργούς ρυθμούς, όμως ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός, όπως και η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.
Αυτό το δεδομένο δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, με τους επιστήμονες να εξακολουθούν να ανησυχούν για ένα τρίτο κύμα μετά τις γιορτές.
Συγκεκριμένα οι διασωληνωμένοι σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ παραμένουν στους 431, ενώ οι ειδικοί ανέμεναν τα Χριστούγεννα να έχουν πέσει στους 300.
Όλοι, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι το επόμενο δεκαήμερο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς θα φανεί πώς επηρέασαν τα επιδημιολογικά δεδομένα οι μέρες των γιορτών.
Όπως έχει αναφερθεί από επιστήμονες, δεν έγιναν ακρότητες και τα μέτρα τηρήθηκαν από την πλειοψηφία των πολιτών, ενώ το click away, λειτούργησε κι έδωσε μια μικρή ανάσα στο πολύπαθο λιανεμπόριο.
Θετικά είναι επίσης τα στοιχεία και από τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη, όπου το αυστηρό lockdown δείχνει να αποδίδει και τα κρούσματα κορωνοϊού σημειώνουν πτώση.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία θα δείξουν την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν, με όλους να συμφωνούν πως περιορισμοί θα συνεχίσουν να υφίστανται μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού.
Την ίδια ώρα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χ. Γώγος.
Όπως είπε θα είναι θετικό να μπορέσουν οι επιστήμονες να δώσουν το πράσινο φως για να ανοίξουν τα σχολεία.
«Υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε. Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή», είπε ο κ. Γώγος.
Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και πως οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η πανδημία τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ο κ. Γώγος άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το αυστηρό lockdown που εφαρμόζεται στη Δυτική Αττική.
«Στη δυτική Αττική είχαμε αυξημένο αριθμό σε σχέση και με τον πληθυσμό. Τώρα σιγά σιγά τα πράγματα βελτιώνονται. Δεν θέλαμε να έχουμε τόσο σκληρά μέτρα, αλλά νομίζω ότι πήγε καλά. Βεβαίως υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα, αυτή τη βδομάδα θα δούμε τα δεδομένα», είπε.
Όσον αφορά στη συμπεριφορά των πολιτών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τόνισε πως τα μέτρα τηρήθηκαν και δεν έγιναν έκτροπα.
«Το σημαντικό είναι ότι βλέπουμε αρκετά σημαντική μείωση των θετικών τεστ σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, δυστυχώς όμως ακόμα υπάρχει πίεση στο σύστημα. Δεν έχει πέσει ο αριθμός από τους νοσηλευόμενους και τους διασωληνωμένους. Αυτή τη βδομάδα θα συνεδριάσουμε και θα δούμε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, όπως η δυτική Αττική, η περιοχή της Κοζάνης, κάποιες περιοχές της Βοιωτίας. Νομίζω πως και στις περιοχές αυτές θα δούμε καλύτερα νούμερα και θα πάμε σε μια καλύτερη φάση», τόνισε.
Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού είπε πως ενδέχεται να το κάνει και ο ίδιος μέσα στην εβδομάδα μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.