Οι εκπαιδευτικοί της Ξάνθης, κρούουν κώδωνα του κινδύνου για το άνοιγμα των σχολείων

 

Με ανακοίνωσή κόλαφος προς την κυβέρνηση και την υπουργό παιδείας, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης βάλει κατά της πολιτικής απόφασης να ανοίξει τα δημοτικά σχολεία κάτω από τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας κυρίως όμως γιατί δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

 

 

Θέμα :«Ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων-Παράσταση διαμαρτυρίας»

 

Η κυβέρνηση αποφάσισε στις 11 Ιανουαρίου να ανοίξει τα Δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Ήταν μια σαφής πολιτική απόφαση που προηγήθηκε, μάλιστα, της απόφασης  της επιτροπής των επιστημόνων, ίσως προκαταβάλλοντάς την.

Ο Διδασκαλικός σύλλογος Ξάνθης καθώς και η ομοσπονδία μας η ΔΟΕ, τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών σχολείων. Η αξία της ζωντανής εκπαίδευσης είναι ανεκτίμητη στη γνωστική και κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Το παρατεταμένο χρονικά κλείσιμο των σχολείων κατά την περσινή και φετινή, έως τώρα, σχολική χρονιά έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους τους μαθητές, αλλά ιδιαιτέρως για τους μαθητές και τις μαθήτριες των μικρών τάξεων. Η, δε, εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση, στο lock down του Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε χάρη στην ετοιμότητα και αλληλοεπιμόρφωση των εκπαιδευτικών και της σχολικής κοινότητας με τη συνδρομή του υπουργείου να περιορίζεται στην παροχή μιας από ό,τι αποδείχτηκε προβληματικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.

Δυστυχώς, όμως, ενώ τα σωματεία μας από το καλοκαίρι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν προτάσεις για τη λειτουργία των σχολείων με όρους ασφάλειας τίποτε από αυτά δεν εισακούστηκε. Η Κυβέρνηση αποφάσισε τη λειτουργία των σχολείων χωρίς καν να αναμένει την επιδημιολογική αποτύπωση των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επιλέγει τη λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες χειρότερες από αυτές του Σεπτεμβρίου, στέλνει τους εκπ/κούς ως αναλώσιμους σε τμήματα 25 παιδιών σε αίθουσες 25 με 30 τ.μ., σε κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν ακόμα περισσότερο τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Ανοίγει τα σχολεία, που είναι κατεξοχήν χώροι συνωστισμού, χωρίς να έχουν προηγηθεί μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς.  Τα τεστ που ανακοινώθηκαν ότι θα γίνουν μέσω πλατφόρμας κατόπιν αιτήματος των εκπαιδευτικών δεν μπορούν να δώσουν με σαφήνεια την εικόνα διάδοσης του ιού στα σχολεία. Το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί, δεν έχει ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο για τη λειτουργία των ολοήμερων, όπου τα παιδιά όλων των τάξεων βρίσκονται στους ίδιους χώρους για τη σίτισή τους και οι μετακινήσεις των μαθητών γίνονται με πληρότητα 100% στα μέσα μεταφοράς.

Η μέριμνα της πολιτείας μέχρι τώρα περιορίστηκε στις αλλεπάλληλες εγκυκλίους του ΕΟΔΥ, σε χορηγούμενα παγουρίνο, σε μάσκες που βρίσκονται καθ΄οδόν, σε παραινέσεις για συχνό αερισμό των τάξεων και διαφορετικές ώρες προσέλευσης των παιδιών.

Η επαναλειτουργία των σχολείων στις 11 Γενάρη, υπό αυτούς τους όρους, χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων διασφάλισης της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών είναι επιστημονικά ανερμάτιστη, πολιτικά έωλη και ουσιαστικά επικίνδυνη. Πέραν αυτών είναι προφανές ότι ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου, προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ, τη στήριξη του Δημόσιου συστήματος Υγείας, υπονομεύοντας την Υγεία του λαού συνολικά.

Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει τώρα σε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η  λειτουργία των σχολείων να είναι ασφαλής. Ας σταματήσει την συνεχή επίκληση της ατομικής ευθύνης στοχοποιώντας διάφορες κατηγορίες πολιτών ή επαγγελματιών και ας αναλάβει, επιτέλους, τις δικές της ευθύνες.

Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ :

  • Μέγιστο αριθμό τους 15 μαθητές ανά τμήμα και έναν μαθητή ανά θρανίο
  • προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και πλήρη κάλυψη υγειονομικών– καθαριστικών μέσων
  • 50% πληρότητα στα μέσα μεταφοράς των μαθητών
  • Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Προτεραιότητα στον προαιρετικό εμβολιασμό (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η UNESCO) πρέπει να έχουν οι ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και έπειτα να ακολουθήσει η υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα. Ειδική μέριμνα για τα σχολεία ειδικής αγωγής που έμειναν ανοικτά και ανοχύρωτα.
  • Αύξηση δαπανών, μέσω της ενίσχυσης του τακτικού προϋπολογισμού, για τη δημόσια εκπαίδευση.
  • Κάλυψη όλων των αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό των εκπαιδευτικών και μαθητών.
  • Προσαρμογή των εκπαιδευτικών αντικειμένων και μαθημάτων για ουσιαστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εφόσον απαιτηθεί ξανά.
  • Αναπροσαρμογή της ύλης και σχεδιασμός κάλυψής της τους επόμενους μήνες.

Οι εκπαιδευτικοί δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα για το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα όμως, απαιτούμε να διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για ασφαλή δια ζώσης λειτουργία.

Απαιτούμε σχολεία ασφαλή.

Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση ΠΕ Ξάνθης την Πέμπτη 14-1-2021, στις 2μμ.