Χ. Τοψίδης: Κανένας περιφερειακός σχεδιασμός για αντιπλημμυρική προστασία
Η Περιφερειακή Σύνθεση παρακολουθεί στενά την επέλαση της κακοκαιρίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που προκάλεσε σημαντικές ζημιές ειδικά στους Νομούς Έβρου και Ροδόπης την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021.
Δυστυχώς οι ζημιές που προκάλεσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι μεγάλες (το πλήρες μέγεθος τους θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες που θα ολοκληρωθεί η καταγραφή) και πλέον πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.
Αποτελεί πάγια άποψη της παράταξής μας το γεγονός ότι οι φυσικές καταστροφές και οι θεομηνίες δεν πρέπει να γίνονται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, όμως δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε καθώς οι πληγές που προκάλεσε το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο είναι βαθιές και προφανώς υπάρχουν ευθύνες.
Καλούμε τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και την ομάδα που αποκαλεί “Διοίκηση” να ασχοληθούν σοβαρά και επισταμένα με την κατάσταση.
Άλλωστε ο κος Μέτιος μαζί με τους κυρίους Τσαλικίδη και Πέτροβιτς έχουν την ευθύνη της διοίκησης των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Έβρου αντίστοιχα εδώ και επτά χρόνια και εκ του αποτελέσματος κρίνοντας έχουν αποτύχει να σχεδιάσουν ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα – εξαιρουμένων όσων έχουν γίνει στον ποταμό Έβρο.
Δυστυχώς γι’ αυτούς η κατάσταση αποδεικνύει πλέον ότι το πλημμυρικό φαινόμενο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον ποταμό Έβρο, αλλά δύναται να προκληθεί και από άλλες αιτίες.
Η Διοίκηση όμως δεν επεξεργάζεται την αλλαγή των κλιματολογικών δεδομένων της Περιφέρειας μας και αρέσκεται σε πομπώδεις εκφράσεις όπως “πρωτοφανές φαινόμενο”, “ισχυρές βροχοπτώσεις”, “κατάσταση άνευ προηγουμένου” για να καλύψει τη δική της ανεπάρκεια και απουσία πρόνοιας.
Σε μια έπαρση αντιδεοντολογικής μονομέρειας και αντιδημοκρατικής εμπάθειας συγκρότησαν και τα «Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας» μόνο με μισθοφόρους συμβούλους άλλων ΠΕ των φιλικών τους παρατάξεων εξαιρώντας τους Περιφερειακούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης.
Φρονούμε ότι πρέπει να γίνει μια ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας μας συναρτήσει όμως όλων των κλιματικών παραγόντων που επηρεάζουν πλέον το πλημμυρικό φαινόμενο και πέρα από τα “κλισέ” των “κακών” Βούλγαρων που συνεχώς παροχετεύουν όγκους νερού στον ποταμό Έβρο ή τα άλλα διασυνοριακά ποτάμια της Περιφέρειας μας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο όγκος της βροχής της 12ης Ιανουαρίου 2021 ήταν πολύ μεγάλος, αλλά δεν το “ακούμε” πια ως δικαιολογία.
Περιμένουμε και απαιτούμε άμεση δράση και την απόδειξη ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης παρακολουθεί τα προβλήματα στο πεδίο και όχι από την τηλεόραση.