Ερώτηση Βελόπουλου σχετικά με την ανάκληση της δημιουργίας δομής λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με διαμαρτυρίες κατοίκων της Ορεστιάδας Έβρου και σύμφωνα με πρόσφατα τοπικά δημοσιεύματα του διαδικτύου, την κάθετη αντίθεσή τους στην σχεδιαζόμενη δημιουργία νέας δομής λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και την ετοιμότητά τους να βγουν μαχητικά στους δρόμους, εκφράζουν τα μέλη του «Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης», με ανακοίνωση τους. Οι κάτοικοι της περιοχής, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κρίση του περασμένου Μαρτίου και βρέθηκαν δίπλα στις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, υποβοηθώντας στην αποτροπή της βίαιης εισβολής χιλιάδων λαθρομεταναστών, ξεκαθαρίζουν ότι: «Ως Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης δηλώνουμε την έντονη και κατηγορηματική αντίθεσή μας στην πρόθεση της Κυβέρνησης να επεκτείνει την υπάρχουσα δομή μεταναστών και, επιπλέον, να δημιουργήσει νέα στον Έβρο. Ως ακρίτες κάτοικοι αυτού του πολύπαθου Νομού και ως ενεργοί πολίτες, που τον προηγούμενο χειμώνα σταθήκαμε ακοίμητοι φρουροί των εθνικών μας συνόρων, κάνουμε έκκληση στους κυβερνώντες να αναθεωρήσουν τα καταστροφικά για την περιοχή μας σχέδιά τους… Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς δηλώνουμε ότι θα είμαστε όρθιοι στις επάλξεις! Το αποδείξαμε πέρυσι και δε θα διστάσουμε να το αποδείξουμε εκ νέου και φέτος, αν χρειαστεί να υπερασπιστούμε τον τόπο μας…». Οι άνω Εβρίτες, που τον Μάρτιο του 2020, απέτρεψαν με τον τρόπο τους, σε αγαστή συνεργασία με τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, το να εισέρθουν λάθρα στη χώρα μας δήθεν «μετανάστες», νιώθουν προδομένοι με την προοπτική ότι, αυτοί που βρίσκονταν πέραν των συνόρων, τώρα, θα βρίσκονται εντός των συνόρων μας, υπό τη μέριμνα και φροντίδα της Πολιτείας, με τις ανάλογες αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, όταν αυξάνεται η εγκατάσταση των λαθρομεταναστών, πόσω δε μάλλον, στην ευαίσθητη συνοριακή περιοχή του Έβρου.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να ανακαλέσετε κάθε σκέψη για δημιουργία νέας δομής λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και σε όλη την έκταση του Έβρου, ακόμα και με τη μορφή επέκτασης της ήδη υπάρχουσας, με δεδομένο ότι, η τοπική κοινωνία με όλους τους Φορείς της, σε όλα τα επίπεδα, εναντιώνεται σε αυτό το ενδεχόμενο, θεωρώντας ότι, κάθε επικείμενη πρόθεση του υφ’ υμάς Υπουργείου περί επέκτασης της ήδη υφιστάμενης ή δημιουργίας νέας δομής, μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει στον Έβρο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ κ. ΜΗΤΑΡΑΚΗ
ΘΕΜΑ : Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
ΣΧΕΤΙΚΑ : Η υπ’ αριθμ. Πρωτ. 3268/14-1-2021 Ερώτηση
Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κύριος Κ. Βελόπουλος, με θέμα «Ανάκληση απόφασης δημιουργίας νέας δομής λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας Έβρου», σας γνωρίζω τα εξής:
Η Κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, φυλάσσει με αποφασιστικότητα τα εθνικά μας σύνορα και προστατεύει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 80% το 2020, η επέκταση και αναβάθμιση του φράκτη στον Έβρο, οι προσλήψεις συνοριοφυλάκων, καθώς και η λειτουργία κλειστών / ελεγχόμενων δομών συμβάλουν αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους ακρίτες.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος.
Πρώτον, δεν αλλάζει η εθνική πολιτική για τον Έβρο και δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρχει παραμονή μεταναστών στον Έβρο.
Δεύτερον, δεν δημιουργείται νέο κέντρο. Πρόκειται για υφιστάμενη δομή. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν ροές μεταναστών, το 2012 συστάθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου (ΚΥΑ 11.1/1076/21-12-2012 ΦΕΚ Β’ 3543-31.12.2012), το οποίο και ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2013, ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ). Από την έναρξη της λειτουργίας του και ως το 2015 αποτελεί το μοναδικό ΚΕΠΥ της χώρας. Με νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις το ΕΧΠΑ Φυλακίου αντικαταστάθηκε από το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών – ΠΡΟΚΕΚΑ (ΦΕΚ Β’ 118-25.1.2015) και το ΚΕΠΥ από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης – ΚΥΤ (Ν. 4375/2016 ΦΕΚ Α’51 3.4.2016). Η αρχική χρηματοδότηση του ΚΥΤ προήλθε από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό 2014-2021 του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ, EEA Grants).
Το ΚΥΤ Φυλακίου, στην παρούσα μορφή του, μπορεί να φιλοξενήσει 282 άτομα, ενώ σε περίπτωση ενεργοποίησης του σχεδίου ΑΓΝΟΔΙΚΗ η δυναμικότητά του μπορεί να ανέλθει στα 330 άτομα. Το ΠΡΟΚΕΚΑ έχει τη δυνατότητα κράτησης 330 ατόμων. Το σύνολο των δυο δομών μπορεί να υποδεχτεί 660 άτομα.
Σήμερα έχει 197 διαμένοντες, τρανή απόδειξη της κυβερνητικής πολιτικής περιορισμού των ροών και μη παραμονής μεταναστών στον Έβρο. Δομές φιλοξενίας και άλλα προγράμματα φιλοξενίας και ένταξης όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας λειτουργούν εκτός ακριτικών περιοχών και θα συνεχίσουν να λειτουργούν εκτός ακριτικών περιοχών, καθώς, σήμερα, συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής διαθέτει 70 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας (εκτός Έβρου).
Αποστολή της υφιστάμενης δομής στο Φυλάκιο είναι η καταγραφή και ταυτοποίηση μεταναστών που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα μας, ο υγειονομικός έλεγχος και η οργανωμένη μετακίνηση τους σε υφιστάμενες δομές εκτός συνόρων. Η επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού, θα ορίσει με ακρίβεια το έργο.
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους 48 μήνες είχαμε 2 μήνες όπου οι αφίξεις ήταν, εντός ενός μήνα, πάνω από 2.000 και είχαμε και 14 μήνες, που ήταν πάνω από 1.000. Οι ροές συνεπώς, δεν είναι όλες τις εποχές του χρόνου σταθερές και εμφανίζουν περιοδικότητα. Έπρεπε να διαχειριστούμε το ζήτημα της κράτησης σε αστυνομικά τμήματα, γεγονός για το οποίο καταδικαστήκαμε φέτος, ως χώρα, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς οι συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα δεν καλύπτουν ούτε τις απαιτήσεις για την ασφάλεια του Έβρου, αλλά και την ασφάλεια της χώρας, ούτε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις.
Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε επιπλέον χώρους, ώστε σε περίπτωση σύντομων περιόδων που είναι πιο αυξημένες οι ροές, να εφαρμόζονται σωστά οι διαδικασίες καταγραφής και να μην περπατάνε άνθρωποι μόνοι τους στον Έβρο και στη Θράκη, όπως πολλές φορές καταγγέλλεται ότι συμβαίνει.
Με τα προτεινόμενα έργα συνεπώς:
- Πρώτον, βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης και λειτουργίας της δομής.
- Δεύτερον, αναβαθμίζονται οι προδιαγραφές ασφαλείας με την μετατροπή της δομής σε κλειστή / ελεγχόμενη και
- Τρίτον, δημιουργούνται κατάλληλοι, ασφαλείς χώροι, για την αντιμετώπιση δυνητικών έκτακτων αναγκών. Αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να υπάρχει σχετικός σχεδιασμός για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και οι απαραίτητες υποδομές.
Ως αποτέλεσμα, η αναβάθμιση ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας, ενώ η σημερινή κατάσταση προσωρινής διαμονής στον Έβρο δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις αναγκαίες προδιαγραφές ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Η συνολική πολιτική αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης παράγει, πλέον, εμφανή αποτελέσματα και κάθε ενέργειά μας στοχεύει στον περιορισμό των ροών προς τη χώρα μας και στην διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.
Με ιδιαίτερη χαρά θα μεταβώ στον Έβρο το συντομότερο δυνατόν, για να συναντηθώ και δια ζώσης με τοπικούς και θεσμικούς παράγοντες του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Ήδη έχω συμμετάσχει σε εποικοδομητικές συναντήσεις με την ΠΕΔ, Βουλευτές, Τοπική Αυτοδιοίκηση & Φορείς, καθώς και με τους κ.κ. Μητροπολίτες Έβρου.