ΚΚΕ: ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα:Ελλείψεις και προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης
Βρισκόμαστε έναν χρόνο μετά το πρώτο διαγνωσμένο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας και πρόκληση αποτελεί ότι δεν έχει γίνει ούτε μισό βήμα στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό. Η κατάσταση με τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης με ιατρικό, αλλά και νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι χαρακτηριστική. Σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ (59/1.10.2019) αναφέροταν: «Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το ήδη υπάρχον ιατρικό προσωπικό, που κατέχει οργανικές θέσεις, αποτελεί το 60% του προβλεπομένου…. Δεκατρείς επικουρικοί γιατροί καλύπτουν μέρος των κενών αλλά σύντομα, σε επτά από αυτούς, λήγει η θητεία, ενώ από τις 64 θέσεις ειδικευομένων είναι καλυμμένες οι 36».
Βρισκόμαστε στο Μάρτιο του 2021 και η ενίσχυση του ΓΝΞ με μόνιμο ιατρικό προσωπικό όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας είναι μηδαμινή, με τα προαναφερόμενα στοιχεία να παραμένουν τα ίδια: 60% κάλυψη του οργανογράμματος, 13 επικουρικοί, 34 ειδικευόμενοι.
Τραγικό είναι το γεγονός πως εξαιτίας αυτών των ελλείψεων δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι 7 κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ξάνθης και για τους ασθενείς που χρειάζονται εντατική νοσηλεία γίνεται διακομιδή σε άλλα νοσοκομεία. Ακόμη ελλείψεις υπάρχουν σε μια σειρά κλινικές με πιο χαρακτηριστική την ύπαρξη μόλις ενός νευρολόγου, ενώ απουσιάζουν ειδικότητες όπως του Πνευμονολόγου και του ΩΡΛ.
Ενώ λοιπόν οι ανάγκες του λαού για δημόσιες και πραγματικά δωρεάν υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας και πρόληψης διευρύνονται, οι δημόσιες υπηρεσίες συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται προς όφελος του ιδιωτικού τομέα υγείας. Οι κάτοικοι της περιοχής στερούνται γιατρούς, υπηρεσίες υγείας ενώ εντατικοποιείται η δουλειά των εργαζομένων.
Με βάση παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για:
1.Να καλυφθούν όλα τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μονίμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου Ξάνθης και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών; Καμία απόλυση επικουρικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
2.Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας;
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας