Οι επενδύσεις εύκολα φεύγουν καινούριες πότε θα έρθουν;

ΒΡΗΚΕ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Αξιοθαύμαστη η πρωτοβουλία του δήμου Ξάνθης να διώξει μία επένδυση από την περιοχή υπακούοντας στα κελεύσματα συλλογικοτήτων – πιθανών ψηφοφόρων και μέχρι ενός σημείου ορθά πράττει γιατί πρέπει να διαφυλαχτεί το περιβάλλον ως κόρη οφθαλμού.

Όμως μεταφέροντας τον προβληματισμό μερίδας πολιτών της Ξάνθης,  προβάλλουμε μία επιφύλαξη. Να φύγει μία επένδυση από την Ξάνθη;

Έχουμε πολλές;

Περιβάλλον: Και τι ακριβώς έκανε μέχρι σήμερα ο δήμος της Ξάνθης και οι τοπικοί παράγοντες για την διαφύλαξη και αξιοποίηση του περιβάλλοντος στην ορεινή περιοχή;

Προσέλκυσε επισκέπτες; Έμειναν χρήματα στον τόπο που τόσο πολύ έχει ανάγκη;

Για να μην παρεξηγηθούμε. Σαφώς και είναι παράταιρο με το περιβάλλον να ορθώνονται ανεμογεννήτριες σε ένα πανέμορφο περιβάλλον και φυσικά και κάποιοι θα πούνε ότι λειτουργούμε ως συνήγοροι του διαβόλου, γνωρίζοντας ότι πιθανών να παρεξηγηθούμε, όμως κάποιος πρέπει να απαντήσει και στα παραπάνω ερωτήματα.

Να σημειώσουμε ότι ούτε γνωρίζουμε ούτε έχουμε σχέση με την εταιρεία και το ερώτημα είναι απλό. Να φύγει μία επένδυση από την Ξάνθη να πάει αλλού; Να πάει παραπέρα; Μήπως μας περισσεύουν οι επενδύσεις και δεν ξέρουμε που να τις βάλουμε;

Στον αντίποδα η δημοτική αρχή που μάχεται και πρωτοστατεί στον αγώνα – ορθά πράττει – για την εκδίωξη αυτής της επιχείρησης έχει να προτείνει την δημιουργίας νέας; Έχει να προτείνει την αλλαγή του σχεδιασμού σε κάποια άλλη περιοχή στα όρια του δήμου Ξάνθης, έχει να προτείνει κάτι; Ή απλά βρήκε πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης του πολιτικού της προφίλ, παρακαταθήκη για τις επόμενες εκλογές;

Κύριε δήμαρχε εκτιμούμαι ότι αντί να μάχεστε την εγκατάσταση και λειτουργία μίας επένδυσης, προσπαθήστε αυτή η επένδυση να είναι επωφελείς όλης της Ξάνθης χωρίς παράλληλα να βλάπτει το περιβάλλον στην επίμαχη περιοχή.

Ο πολιτικός για να είναι πολιτικός,  θα πρέπει, σε ορισμένες περιπτώσεις,  να μπορεί να κρατάει ισορροπίες και το θέμα είναι να φύγει από εκεί η επένδυση αλλά να πάει κάπου που θα ωφελήσει την Ξάνθη.

Οι πολίτες – ψηφοφόροι, συνήθως ακολουθούν τα συνθήματα του αρχηγού που για καθαρά πολιτικούς λόγους δραστηριοποιείται έντονα, προς τέρψη των συναισθημάτων ομάδων πολιτών – πιθανών ψηφοφόρων και κανένας δεν κοιτάζει την ουσία.

Η ουσία του πράγματος, εκτιμούμε ότι είναι μία. Η επένδυση να μείνει στην Ξάνθη και να πάει κάπου αλλού όπου δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στην αισθητική. Γιατί αν καταλάβαμε καλά, οι πυλώνες των ανεμογεννητριών δεν ταιριάζουν οπτικά στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

Ας τις πάμε λοιπόν κάπου αλλού στην Ξάνθη, που δεν θα έχει τόσο μεγάλη αισθητική αξία το περιβάλλον και δεν θα είναι τόσο προσβάσημο στους επισκέπτες και σε αυτούς που το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους έχει σχέση με το περιβάλλον της περιοχής.

Καλοί οι αγώνες δήμαρχε όμως, ας κοιτάξουμε και λίγο την ουσία.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Ο Δήμος Ξάνθης συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργεία ανεμογεννητριών, ενέργεια που  θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης και κλιμακώνει τις παρεμβάσεις  του.

Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021,  κατέθεσε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜΘ, επιστολές,  που περιγράφουν τις αρνητικές, καταστροφικές, επιπτώσεις των  εγκαταστάσεων , σημειώνοντας,  ότι  εκφράζει το σύνολο των πολιτών της περιοχής μας.

Ο Δήμος Ξάνθης, συνεχίζει να υποστηρίζει τη μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, και σε έναν αγώνα δρόμου, κατάφερε άμεσα,  σε διάστημα μιας εβδομάδας,  να οργανώσει τα επόμενα βήματά του, έχοντας στο πλευρό του συλλογικότητες αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα της περιοχής.

 

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, κατέθεσε  ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, εμπεριστατωμένα και ολοκληρωμένα, τις Αντιρρήσεις του, για την απόρριψη των αιτήσεων που κατέθεσαν οι εταιρείες για τις   θέσεις Δρυμός – Φανάρι – Ερμάριο και Καπετάν Θεολόγος, των Δημοτικών Ενοτήτων Σταυρούπολης και Παρανεστίου.

 

Ο Δήμος Ξάνθης, επιπρόσθετα,  συνέδραμε και στάθηκε  αρωγός,  σε συλλογικότητες της περιοχής,  που κινούνται στο πλαίσιο της αποτροπής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή μας και κατέθεσαν εμπρόθεσμα τις αντιρρήσεις τους, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

 

Εάν απαιτηθεί, ενδέχεται, μετά από σχετικές αποφάσεις των οργάνων του, να  βοηθήσει ακόμη και στο κόστος σύνταξης και κατάθεσης, ανάλογων εγγράφων,  στα αρμόδια όργανα.

Τέλος ο Δήμος Ξάνθης ευχαριστεί και τον Δήμο Παρανεστίου και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Καγιάογλου,  για τις πρωτοβουλίες που και αυτός ανέπτυξε, για τον ίδιο σκοπό.

 

Οι συλλογικότητες αυτές είναι:

 

«ΟΙΚΟΔΡΑΣΕΙΣ ΝΕΣΤΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» Riverland,

Αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αστική εταιρεία «RODOPI ULTRA TRAIL – ROUT»,

Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Δράση και Ενέργεια – Νέστος Ροδόπη Θράκη»,

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης,

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας «ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ»,

Επιχείρηση  Xplore Τrails -Υπαίθριες Τουριστικές Δραστηριότητες

Κυνηγετικός Σύλλογος Σταυρούπολης Ξάνθης,

Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης,

Δασικός Συνεταιρισμός Εργασίας Καρυόφυτου «ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ»,

Σωματείο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ και ΦΙΛΩΝ ΑΝΩ ΚΑΡΥΟΦΥΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ»,

Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Ξάνθης  XANTHI RUNNERS,

ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ σύλλογος ο ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ.

 

 

 

Ο Δήμος Ξάνθης έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του, ώστε να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις προς στην κατεύθυνση της μη εγκατάστασης των Ανεμογεννητριών στην περιοχή μας και είναι απόλυτα βέβαιος, από όλα τα μηνύματα που λαμβάνει,  ότι το σύνολο των συλλογικοτήτων και των πολιτών της περιοχής, είναι ενάντια στην εγκατάσταση και ουσιαστικά στην υποβάθμιση και καταστροφή της Ξάνθης.

Όλοι ενωμένοι, με μια φωνή, ενάντια στην Εγκατάσταση και Λειτουργία των Ανεμογεννητριών