Συνάντηση Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας με τους βουλευτές της Δράμας
Στις 26 Μαρτίου 2021 μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας πραγματοποίησαν συναντήσεις με τους βουλευτές της Δράμας όπου συζήτησαν προβλήματα του τουριστικού κλάδου της περιοχής, αντάλλαξαν απόψεις για την επίλυση αυτών και ενημέρωσαν τους βουλευτές για το αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στην επόμενη μέρα των τουριστικών μονάδων.
Οι κύριες συζητήσεις αφορούσαν τα μέτρα στήριξης καθώς και οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι σε μια περίοδο που τα ξενοδοχεία μας λειτουργούν χωρίς πελάτες έχοντας ήδη τεράστια ζημιά με τα έξοδα συντήρησης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε το θέμα της απαλλαγής των δημοτικών τελών από τα ξενοδοχεία για όλη την περίοδο της πανδημίας, καθώς και η τροποποίηση του νόμου περί κύριων και μη κύριων χώρων στις ξενοδοχειακές μονάδες. Συζητήθηκε επίσης ο φόρος παρεπιδημούντων που επιβάλλεται σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την επιβίωση των ξενοδοχείων.
Άλλο ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους συναδέλφους των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και του ορεινού όγκου της χώρας είναι η ομαλή επαναφορά των επιχειρήσεων στην κανονικότητα, με ουσιαστικά μέτρα στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η σταδιακή απορρόφηση των υπαλλήλων από τις επιχειρήσεις, με ταυτόχρονη ενίσχυσή τους με επιδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης για όσο διάστημα παραμένουν σε αναστολή ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα τους.
Άλλο ένα κενό που δημιουργείται, αφορά το πρόγραμμα επιδότησης δαπανών, από το οποίο εξαιρούνται μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους (διόλου αμελητέος αριθμός στην επικράτεια), που καλούνται να πληρώσουν εξ ολοκλήρου δαπάνες την στιγμή που οι υπόλοιποι επιδοτούνται.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει οριστούν κριτήρια ένταξης όπως για παράδειγμα το υψόμετρο όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, καθώς επίσης να οριστεί μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης ώστε να μπορούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενταχθούν.
Αναφέρθηκαν επίσης τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και «τουρισμός για όλους», καθώς παρατηρείται η μερική αξιοποίηση αυτών. Προτείνουμε την στόχευση στην ηπειρωτική χώρα και την ενίσχυση των δικαιούχων με επιδότηση μετακίνησης προκειμένου να μην χάνεται μέρος του ποσού που δικαιούνται.
Σε ότι αφορά το άνοιγμα των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας, κρίνουμε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί με σωστό σχεδιασμό και υποδομές ώστε ο έλεγχος των επισκεπτών να γίνεται έγκυρα και σύντομα, για να αποφευχθούν φαινόμενα δυσφορίας και υγειονομικών κινδύνων κατά την είσοδο στη χώρα.
Στη συνέχεια των συζητήσεων οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την ένταξη της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας σε δύο συνεργατικά προγράμματα LEADER, όπου αναλάβαμε την διαχείριση και την κατάθεση των φακέλων στην αρμόδια αρχή. Ενημερώθηκαν επίσης, για τις δράσεις που πραγματοποίησε η Ένωση κατά την περίοδο 2016-2020 για την προβολή της Δράμας καθώς και την ανάγκη της ανάδειξης και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής με πιστοποίηση πεζοπορικών μονοπατιών και πεδίων αναρρίχησης και αεροπτερισμού. Σκοπός αυτού είναι η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων για τις ειδικές μορφές τουρισμού και η δημιουργία δομημένων προγραμμάτων για την εκπαίδευση επισκεπτών στον εναλλακτικό τουρισμό.
Άλλο ένα θέμα συζήτησης ήταν η ανάγκη δημιουργίας ενός τοπικού χωροταξικού για τον τουρισμό προκειμένου να υπάρχει στόχευση σε προβολή και υποδομές. Καθώς τα τελευταία χρόνια ο νομός μας μένει έξω από κάθε πρόγραμμα προβολής της περιφέρειας. Πράγμα για το οποίο ως Ένωση έχουμε έρθει πολλές φορές σε ρήξη χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.
Τέλος, ένα θέμα που μας απασχολεί όλους είναι αυτό της περιβαλλοντικής προστασίας από οιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να βλάψει το φυσικό κάλλος της περιοχής μας και να έχει βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στο οικοσύστημα.
Ως φορέας δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε τις συναντήσεις αυτές σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τα θέματα-προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.