«Οι διορισμοί στις δομές Πρόνοιας της χώρας είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που υλοποίησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»
Στις 30 Μαρτίου 2021 εκδόθηκαν ύστερα από πολλές καθυστερήσεις τα οριστικά αποτελέσματα της Προκήρυξης 7Κ/2019 του ΑΣΕΠ για την πλήρωση, μεταξύ άλλων, τριάντα οκτώ (38) θέσεων τακτικού προσωπικού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων φορείς πρόνοιας: Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ). Η παραπάνω εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών και των πολιτικών προτεραιοτήτων της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του – τότε – Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγκεκριμένα της αναπληρώτριας Υπουργού Θεανώς Φωτίου.
Ειδικότερα, με το άρθρο 34 του ν. 4578/2018 (ΦΕΚ 200/03-12-2018) συστάθηκε σημαντικός αριθμός οργανικών θέσεων για όλους τους παραπάνω δημόσιους φορείς. Πρόκειται για 393 θέσεις που σύστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο πάγωσε επί μήνες την προκήρυξη, αλλά κι όταν τελικά την προχώρησε, προκήρυξε λιγότερες θέσεις και συγκεκριμένα 317.
Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης η πρώην διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας με πρόεδρο τον Σωτήρη Σωτηριάδη διεκδίκησε και κατάφερε να εξασφαλίσει 35 μόνιμους διορισμούς διάφορων αναγκαίων ειδικοτήτων τόσο για τη στελέχωση της κεντρικής υπηρεσίας όσο και για τις εφτά δομές στην περιφέρειά μας. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες, αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για το διορισμό οχτώ ΤΕ ειδικοτήτων. Μία θέση ΤΕ Λογοθεραπευτών στο παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Καβάλας, μία θέση ΤΕ Εργοθεραπευτών στο παράρτημα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής, μία θέση ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού στην κεντρική υπηρεσία στην Καβάλα και δύο θέσεις ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών στα παραρτήματα Προστασίας Παιδιού και Χρονίων Παθήσεων Δράμας αντίστοιχα.
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένουμε και την ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων των υπόλοιπων μόνιμων ειδικοτήτων (ΠΕ, ΔΕ και ΥΕ). Ειδικότερα:
- στο παράρτημα προστασίας παιδιού Καβάλας: μία θέση κοινωνικού λειτουργού, μία θέση ψυχολόγου, μία θέση νηπιαγωγού και τρεις θέσεις κοινωνικών φροντιστών
- στο παράρτημα χρονίων παθήσεων Καβάλας: μία θέση φυσικής αγωγής και αθλητισμού
- στο παράρτημα προστασίας παιδιού Δράμας: μία θέση ψυχολόγου και δύο θέσεις βοηθών νοσοκόμων
- στο παράρτημα χρονίων παθήσεων Δράμας: μία θέση παιδαγωγού ειδικής αγωγής, δύο θέσεις βοηθών νοσοκόμων, μία θέση μάγειρα, μία θέση οδηγού, μία θέση προσχολικής αγωγής ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ και και μία θέση βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού
- στο παράρτημα ΑμεΑ Ξάνθης: μία θέση κοινωνικού λειτουργού, δύο θέσεις βοηθών νοσοκόμων, μία θέση οδηγού, μία θέση προσχολικής αγωγής ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ και μία θέση βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού.
- στο παράρτημα αποκατάστασης και αποθεραπείας παιδιών με αναπηρία Κομοτηνής: τρεις θέσεις βοηθών νοσοκόμων.
- και στην κεντρική υπηρεσία στην Καβάλα: μία θέση οδηγού και μία θέση ηλεκτρολόγου.
Η ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό στις δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης. Εντούτοις, η αναγκαία εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών στην παιδική προστασία -όπως αυτή της αποϊδρυματοποίησης-, η αναβάθμιση υπηρεσιών των δομών για ανθρώπους (παιδιά και ενήλικες) με αναπηρία αλλά και για ηλικιωμένους σε συνδυασμό με την πανδημική κρίση επιτάσσουν τη συνέχιση αυτών των πολιτικών και την απομάκρυνση από πολιτικές που απλώς συντηρούν το κοινωνικό κράτος. Η Κυβέρνηση, οφείλει να σχεδιάσει και να προβεί στην περαιτέρω ενίσχυση των μονάδων κοινωνικής φροντίδας της χώρας με ανθρώπινο δυναμικό πολλαπλών ειδικοτήτων. Πρωτίστως με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό, όπως παιδαγωγούς ειδικής αγωγής, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές κτλ. για τις δομές ατόμων με αναπηρία αλλά και με κομβικής σημασίας ειδικότητες όπως κοινωνικού; λειτουργούς και ψυχολόγους, ιδίως σε κάθε μονάδα παιδικής προστασίας, οι οποίες θα κατορθώσουν να υπηρετήσουν υπαρξιακού χαρακτήρα αποστολές (π.χ. Αναδοχή και Παιδοθεσία). Με σκοπό να συλλειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της παροχής αποτελεσματικών και διευρυμένων πλέον υπηρεσιών σε μία κοινότητα, της οποίας η συνοχή συνιστά από σήμερα κιόλας το επόμενο μείζον διακύβευμα της μετά-κορωνοϊού εποχής.
Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης
ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΑΜΘ