Τι ισχύει σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Από σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου:

ΣΤΑ ΠΡΙΠΤΕΡΑ

  • Επιστρέφουν οι μαθητές Λυκείου και οι καθηγητές στα θρανία, με βασική προϋπόθεση την διεξαγωγή των self test. Το test θα πρέπει να διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και καθηγητή Λυκείου και εφόσον είναι αρνητικό θα επιδεικνύεται κατά την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Το μέτρο των τεστ, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας,  επεκτείνεται και στο βοηθητικό προσωπικό, στο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
    • Από τις δηλώσεις των αποτελεσμάτων των self tests μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας η θετικότητα καταγράφεται μέχρι στιγμής στο 0,27% και εντοπίστηκαν 408 δυνητικά νοσούντες.
    • Ειδικότερα, 236 μαθητές δήλωσαν θετικό τεστ και 98.965 αρνητικό, ενώ από το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό 172 τεστ ήταν θετικά και 50.887 αρνητικά.
  • Επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας το λιανεμπόριο θα ανοίξει με click in shop και click away, όπως δηλαδή σε όλη τη χώρα, ενώ στην Π.Ε Θεσσαλονίκης μόνο με click away. Παράλληλα στο λιανικό εμπόριο αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού εμβαδού έχει ως εξής:
    • για επιφάνειες καταστημάτων έως 500τμ: 1 άτομο ανά 25τμ
    • για επιφάνειες άνω των 500τμ: για κάθε 100 τμ πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης.
  • Επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση α) τον ΚΑΔ: 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ play και β) τον ΚΑΔ: 92.00.12 που αφορά τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα/ κερματοδέκτη που παραμένουν κλειστά.

Όσον αφορά τον υγειονομικό χάρτη της χώρας:

  • Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο»εντάχθηκαν η περιφερειακή Ενότητα της Κω καθώς και ο δήμος Ήλιδας της Π.Ε Ηλείας.
  • Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν: η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (πλην των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού) και Ευρυτανίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας , οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας , η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης , η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, οι δήμοι Καλυμνίων και Λέρου, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου, ο δήμος Ανωγείων και ο δήμος Χανίων, οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας, ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών, ο δήμος Καρδίτσας, οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Γρεβενών, η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Λαμιέων και Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
  • Παράλληλα λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας «κατεβαίνουν» από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο» οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, οι δήμοι Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ο δήμος Κατερίνης, ο δήμος Αστυπάλαιας καθώς και ο δήμος Σκιάθου. Από το επίπεδο, επίσης, πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») βγαίνει και μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (πλην των δήμων Λαμιέων και Λοκρών, οι οποίοι συνεχίζουν και παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο»).

 

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιακά μεγάλων ομάδων

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιακά μεγάλων ομάδων επειδή διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης από κορονοϊόΑπό τα στοιχεία των έως τώρα εμβολιασμών προκύπτει ότι:

  • Στην ηλικιακή ομάδα 75 έως 79 ετών το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού είναι 75%.
  • Στους 80 ετών και άνω είναι γύρω στο 63%.
  • Στην ομάδα των 70-75 είναι γύρω στο 57%.
  • Στους πολίτες ηλικίας 60 έως 69 ετών διαμορφώνεται γύρω στο 50%.

Με στόχο να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αναπτύξει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις:

  • Στην τελευταία συνέντευξή του (7 Απριλίου) απηύθυνε έκκληση – παράκληση στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα για εμβολιασμό.
  • Επανέλαβε την ίδια έκκληση σε συνάντηση που είχε την επομένη (8 Απριλίου) στο Μέγαρο Μαξίμου με συμπολίτες μας 64 έως 93 ετών που έχουν εμβολιαστεί, τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι ασπίδα έναντι του κορονοϊού, για τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.
  • Ανάλογη έκκληση απηύθυνε ο Πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών των συνταξιούχων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. «Θα πρέπει» τόνισε, «να κάνουμε όλοι μία προσπάθεια να προσέλθουν και να κάνουν το εμβόλιο. Έχουμε απτές αποδείξεις, όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από τα στοιχεία που έχουμε από την Ελλάδα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας οι οποίοι αρρωσταίνουν διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Μέχρι στιγμής έχουμε καλά ποσοστά εμβολιασμού στις μεγαλύτερες ηλικίες, μπορούν να γίνουν, όμως, ακόμα καλύτερα. Η πλατφόρμα είναι μονίμως ανοιχτή και κάποιος ο οποίος ακόμα και σήμερα είναι καχύποπτος -και ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί- μπορεί να μπει να πάρει ραντεβού και να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό».