Να μείνουν στην Ξάνθη οι ανεμογεννήτριες και να πάνε στα ξεροβούνια
ΣΕΡΕΦΙΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΖΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
Η επένδυση του Αιολικού πάρκου που πρόκειται να εγκατασταθεί στον Λιβαδίτη βρίσκει τους κατοίκους αντίθετους για πάρα πολύ σοβαρούς λόγους.
Η Ηχώ της Θράκης μίλησε με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητα Καρυοφύτου και παραγωγού πατάτας ο οποίος πρώτος πληροφορήθηκε ότι κάποιοι ετοιμάζουν την καταστροφή του φυσικού κάλους της περιοχής και αντέδρασε άμεσα ενημερώνοντας τον δήμαρχο Μ. Τσέπελη και φυσικά όλους τους φορείς.
Ρωτήσαμε τον κ. Διαμαντή Σερεφιά γιατί λένε όχι στο αιολικό πάρκο του Λιβαδίτη.
«Γιατί λέμε όχι στον Λειβαδίτη της Ξάνθης. Πρώτα, πρώτα για το φυσικό κάλος που έχει.
Δεν είναι μόνο αυτό, έχει και πολλά άλλα πράγματα όπως εκεί γύρω από τις ανεμογεννήτριες έχει 1500 στρέμματα χωράφια που άνοιξε ο αείμνηστος Αλέξανδρος Μπαλντατζής και είναι ιδανικά για πατατοκαλλιέργεια και οι ανεμογεννήτριες είναι πάνω από τα χωράφια μας και σε απόσταση αναπνοής, πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνει σοβαρή ζημιά στις καλλιέργειες και ο λόγος είναι ότι όταν θα λειτουργούν τα πτερύγια θα διώχνουν τα έντομα και δεν θα γίνεται η επικονίαση των φυτών και δεν θα ανθίζουν άρα μιλάμε για ζημιά στην καλλιέργεια.
Ένα άλλο θέμα που ανοίγεται είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή, με την συνθήκη Natura, χαρακτηρίζεται προστατευμένη. Υπάρχουν μοναδικά σπάνια φυτά στον πλανήτη στο Παρανέστη και στο Λειβαδίτη που προσελκύουν εκατοντάδες επιστήμονες κάθε χρόνο από όλον τον κόσμο που τα παρακολουθούν.
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι ο καταρράκτης του Λειβαδίτη μία σπάνια εικόνα σε ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα. Οι όποιες παρεμβάσεις στην περιοχή για να εξυπηρετηθεί η επένδυση δεν θα αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον;
Το κυριότερο όμως από όλα είναι ότι η ανεμογεννήτρια, η πρώτη στήλη, είναι μόλις 800 μέτρα απόσταση από τον οικισμό.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι πατατοκαλλιεργητές θα αντιμετωπίσουν και μία άλλη σημαντική παράμετρο. Οι ανεμογεννήτριες διώχνουν τα σύννεφα και θα αυξηθεί η ανομβρία με ότι αυτό σημαίνει για τους ίδιους τους καλλιεργητές.
Επίσης στην περιοχή, δραστηριοποιούνται οι υλοτόμοι. Οι μόνοι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή είναι οι υλοτόμοι οι οποίοι εργάζονται στην αναδάσωση.
Δεν θα επηρεάσει πιστεύεται την κτηνοτροφία; Δεν θα κάνει κακό; Δεν λέμε όχι, όμως ας πάνε να τα βάλουνε στα ξεροβούνια η περιοχή έχει βουνά άγονα.
Στην συνέχεια ο κ. Σερεφιάς επιμένει στην καταστροφή του πλούσιου φυσικού κάλους.
«Η Ελλάδα διαθέτει δύο περιοχές με απαράμιλλο φυσικό κάλος η οροσειρά της Ροδόπης και μία περιοχή προς την Καστοριά. Γιατί λοιπόν να καταστραφεί ο ένας τόπος από τους δύο;
Για αυτό λέμε όχι. Ας τα βάλουν αλλού και θέλετε και κάτι άλλο; Στο σημείο που θέλουν να βάλλουν τις ανεμογεννήτριες έχει φυσικές πηγές που υδροδοτούνται 7 χωριά, Καρυόφυτο, Λειβαδίτης, Καστανίδης, ο μισός Δαφνώνας όλα αυτά δεν έχουν σημασία;
Πώς πληροφορηθήκατε ότι θα γίνει η επένδυση στον Λειβαδίτη;
Εμείς το μάθαμε από την αίτηση που έβαλε η συγκεκριμένη εταιρεία στο υπουργείο ενέργειας εντελώς τυχαία. Με πληροφόρησαν κάποιοι σύλλογοι, αμέσως εγώ ειδοποίησα τον δήμαρχο τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων, τους βουλευτές του νομού και τον αντιπεριφερειάρχη
Δεν ρωτήθηκαν οι φορείς για την συγκεκριμένη επένδυση;
Δεν γνωρίζω. Έχουμε υποβάλλει όλοι ενστάσεις με πρώτο τον δήμαρχο και εγώ σαν πρόεδρος της κοινότητας και περίπου 20 φορείς και ο καθένας υπέβαλε την ένσταση του. Ίσως είμαστε οι μόνοι που κάναμε τόσες ενστάσεις για μία επένδυση αυτού του είδους, νομίζω να το σκεφτούνε αν θα το κάνουν εκεί επάνω.
Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να μείνει η επένδυση στον νομό, αλλά να πάνε σε σημεία που δεν ενοχλούν το φυσικό περιβάλλον.
Υπάρχουν βουνά δικά μας που είναι άγονα ας πάνε εκεί.