Πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας:

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σταθερή της προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν. Και πρώτο μέλημά μας μετά την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό τον σκοπό ανακοινώνουμε σήμερα πέντε μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση, το θεμέλιο, για την αποφασιστική επάνοδο:

  1. Μειώνεται από φέτος -αλλά πια σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
  2. Μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το ‘22. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.
  3. Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του ‘21, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%. Δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, που θυμίζω ήταν στο 28%. Υπενθυμίζω ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.
  4. Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.
  5. Επεκτείνεται -μπορούμε πια να το επιβεβαιώσουμε και επίσημα- η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.

Το δημοσιονομικό κόστος των τριών πρώτων μέτρων, που σημειωτέον έχουν συμφωνηθεί στην τελευταία 10η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ανέρχεται σε περίπου 900 εκ. ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε περίπου 200 εκ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια. Ποσό το οποίο αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας. Το δημοσιονομικό κόστος των δύο τελευταίων μέτρων είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022.

 

Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και χτίζουν τείχος ανοσίας

Συνεχίζουμε την πορεία για την έξοδο από το τούνελ της πανδημίας, έχοντας ως συμμάχους, τη βελτίωση του καιρού, την αξιοποίηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και την αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη.  Είναι σημαντικό -όπως τόνισε για άλλη μια φορά  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και χτίζουν τείχος ανοσίαςΟι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν. Γι’ αυτό όσοι βρίσκονται στις ομάδες προτεραιοποίησης -και ειδικότερα οι ευπαθείς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία- ας σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.

  • Όπως ήδη διαπιστώνεται  από τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί, η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 2.650.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 1.875.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση.
    • Χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την  ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών και τους εκπαιδευτικούς.
    • Από το Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών.
    • Από την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.
    • Τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.
  • Κατόπιν συνεννόησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, εμβολιασμοί θα γίνουν και τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα δεν θα γίνουν εμβολιασμοί για να κάνουν Πάσχα και οι υγειονομικοί μας. Καταλαβαίνουμε την κούραση και την τιτάνια προσπάθεια των υγειονομικών μας, όμως καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη.
  • Για την ακόμα μεγαλύτερη επίσπευση των εμβολιασμών  το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί το ωράριο εμβολιασμού μέχρι τις 10 το βράδυενώ ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.
  • Επιπλέον, με νομοθετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή  τις επόμενες μέρες θα δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυιατρεία,  διαγνωστικά εργαστήρια,  κλινικές και θεραπευτήρια. Εκτιμάται ότι η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τον Μάιο τους 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τους 4 εκατομμύρια.
  • Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την επιπλέον προμήθεια self test ματαιώθηκε χθες λόγω ζητημάτων που προέκυψαν αναφορικά με την έγκαιρη και προσήκουσα παράδοση, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τη χθεσινή εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η Κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας το αμέσως επόμενο διάστημα με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.