Για τις εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται στην Ελλάδα σε σχέση με την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων διαμαρτύρεται με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας και εξαπάτηση της διεθνούς κοινότητας.
Κατηγορεί επίσης την Ελλάδα για «φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τους πρώτους μήνες της ελληνικής κατοχής» και χαρακτηρίζει «αβάσιμες και παραληρηματικές» τις δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών «που με πρόσχημα την επέτειο της 19ης Μαΐου 1919 παραμορφώνουν εντελώς την Ιστορία».
Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που φέρει τον τίτλο «Σχετικά με ορισμένες εκδηλώσεις και δηλώσεις που γίνονται στην Ελλάδα στις 19 Μαΐου 2021» αναφέρεται:
«Ο Αγώνας Ανεξαρτησίας, που ξεκίνησε στις 19 Μαΐου 1919 υπό την ηγεσία του μεγάλου ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εποφθαλμιούσαν την πατρίδα μας, όχι μόνο οδήγησε στην ίδρυση της Δημοκρατίας μας με μια νίκη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας, αλλά έθεσε επίσης τέλος στις φρικαλεότητες της κατοχικής δύναμης και των συμμοριών που ήλεγχαν στην Ανατολία και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα καταπιεσμένα έθνη που ονειρεύονταν την ανεξαρτησία τους.
»Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε να θέσει υπό κατοχή της την Ανατολία ως υποχείριο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της περιόδου, δεν πρέπει να ξεχνάει τις φρικαλεότητες που διέπραξε σε αυτά τα εδάφη. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών που με πρόσχημα την επέτειο της 19ης Μαΐου 1919 παραμορφώνουν εντελώς την Ιστορία. Ομοίως, καταδικάζουμε τις προσπάθειες των ομάδων συμφερόντων κατά της Τουρκίας να εξαπατήσουν τρίτες χώρες, φέροντας στην επικαιρότητα και εκτός της Ελλάδας ανυπόστατους ισχυρισμούς, οι οποίοι δεν έχουν ιστορική βάση.
»Στερούνται αξιοπιστίας οι ισχυρισμοί ότι το θύμα είναι η Ελλάδα, της οποίας τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε, με τις σφαγές που ξεκίνησε όταν εισέβαλε με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Σμύρνη, στις 15 Μαΐου 1919, κατεγράφησαν στην Ιστορία.
»Αντιμέτωποι με τη τρομακτική διάσταση των φρικαλεοτήτων που διεπράχθησαν κατά τους πρώτους μήνες της ελληνικής κατοχής, οι Σύμμαχοι αναγκάστηκαν να ερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τη σύσταση Επιτροπής Ερευνών και αποδείχθηκε στην έκθεσή της ότι αυτή η κατοχή με τη σκληρότητά της μετατράπηκε σε μια επαίσχυντη επιδρομή».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί επίσης την Ελλάδα «να αποδεχτεί τη δική της Ιστορία» και να θυμηθεί, όπως αναφέρει, «τις ελληνικές φρικαλεότητες».
Υπενθυμίζει ακόμη ότι ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος πρότεινε τον Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Βραβείο Νόμπελ, καλώντας τη σημερινή ελληνική ηγεσία να εξάγει μαθήματα από το γεγονός αυτό.
Τέλος, σε ανάλογο δηκτικό ύφος, «υπενθυμίζει» ότι είναι προ το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει την «ανεύθυνη πολιτική στάση» στην προσπάθειά της να «αναγνώσει την Ιστορία από τα ανάποδα».