Νέα άρση των μέτρων | Μουσική στην εστίαση και καλεσμένοι σε τελετές τα επόμενα βήματα
Σε δύο άξονες κινείται η κυβερνητική πολιτική σε επίπεδο διαχείρισης της πανδημίας με στόχο την οριστική απαλλαγή από τον κορονοϊό και την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. Αφενός επενδύει σε ένα σπριντ στο πρόγραμμα εμβολιασμών όλων των ηλικιών, δίνοντας σε δεύτερο χρόνο προνόμια σε όσους θα διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και αφετέρου «ξηλώνει» ένα ένα τα μέτρα, ξεκινώντας από τις αλλαγές που θα έρθουν σε σχέση με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τη μουσική στην εστίαση που – όπως όλα δείχνουν – επισπεύδεται, καθώς εκτιμάται από τις αρχές ότι η απουσία της μουσικής έδωσε πάτημα στα παράνομα κορονοπάρτι ανά την Ελλάδα που αποτελούν δημόσιο κίνδυνο, καθότι δεν τηρείται σε αυτά από τους συμμετέχοντες κανένας κανόνας προστασίας από τον φονικό ιό.
«Μαγειρεύονται» τα προνόμια
Πάντως, η δημιουργία μίας λίστας προνομίων για τους εμβολιασμένους δεν αποτελεί μία εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση και αυτό γιατί ενέχεται ο κίνδυνος να δημιουργηθούν πολίτες δύο ταχυτήτων, ενώ ζητούμενο παραμένει πώς θα γίνονται οι έλεγχοι για εμβολιασμένους και μη αλλά και πώς η όποια απόφαση θα «δεθεί» νομικά. Το στίγμα άλλωστε έδωσε η πρόεδρος της επιτροπής Εμβολιασμών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κίνητρα που εξετάζονται είναι το να επιτρέπεται η εστίαση και στους κλειστούς χώρους, η απαλλαγή από την υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα, και να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
- Μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας.
- Δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί
- Απαλλαγή από την υποχρεωτικότητα των self test
- Απαλλαγή από καραντίνα και τεστ
Ωστόσο, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο πρώτο «προνόμιο» των πλήρως εμβολιασμένων, το οποίο θα ισχύσει σε λίγες ημέρες. Ερωτηθείσα για το τι θα ισχύει και στη χώρα μας, στην περίπτωση που ένας πλήρως εμβολιασμένος πολίτης έρθει σε επαφή με κρούσμα απάντησε: «Όπως ισχύει κατά CDC και σύντομα, στη χώρα μας, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο που έχει τη λοίμωξη, απλώς παρακολουθούνται χωρίς να απαιτείται να κάνουν μοριακά και self test. Εκτός κι αν εμφανίσουν συμπτώματα.
Εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν υφίστανται ούτε απομόνωση ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία μόνο δόση, θεωρείται ότι είναι ατελώς εμβολιασμένα επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η επαφή να έγινε σε χρονική περίοδο που τα αντισώματα της πρώτης δόσης δεν έχουν αναπτυχθεί», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Αντίστροφη μέτρηση για μουσική και απαγόρευση κυκλοφορίας
Κρίσιμη είναι η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τα μέλη της οποία καλούνται να αποφασίσουν για την απαγόρευση κυκλοφορίας, τη μουσική στην εστίαση και τον αριθμό των καλεσμένων σε γάμους και δεξιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, επισπεύδεται το «πράσινο φως» για μουσική σε καφέ, εστιατόρια, beach bars, το οποίο μάλιστα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο Σαββατοκύριακο σε αντίθεση με το απαγορευτικό στους όρθιους πελάτες, το οποίο θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά. Στο θέμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας εξετάζεται η επέκταση του ωραρίου επίσης από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις 1:30 αντί για τις 12:30 που ισχύει σήμερα.
Αλλαγές στους καλεσμένους σε γάμους – βαπτίσεις
Αύξηση στους καλεσμένους αναμένεται στις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων. Οι καλεσμένοι θα αυξηθούν από 100 που είναι μέχρι σήμερα σε 250 με 300, ενώ σταδιακά θα γίνουν ακόμα περισσότεροι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Τέλος, ζητούμενο παραμένει αν θα επιτραπούν και πότε φέτος τα πανηγύρια, καθώς εγείρεται ανησυχία για τοπικές εξάρσεις, λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων σε αυτά και της εν γένει άτακτης φύσης τους.