«Παρεμβάσεις στον Άρειο Πάγο υπέρ της αναγνώρισης “τουρκικού σωματείου στην Θράκη»

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Όπως διαβάζουμε σε άρθρο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», της 2/9/2021, υπάρχει ένα προαίσθημα για το ότι έρχονται μεγάλες και βαριές παραχωρήσεις στο ζήτημα τής ταυτότητας της μουσουλμανικής μειονότητας, εντός της χώρας μας, ενώ, ο αρθρογράφος στο εν λόγω άρθρο δηλώνει ότι, αναμένονται και άλλες παραχωρήσεις, τις οποίες, θα κληθούν να αποφασίσουν ανεξάρτητοι τρίτοι και όχι ή ίδια ή Πολιτεία, όπως γράφεται σχετικά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δεν επισκέφθηκε την αυτοαπακαλούμενη «Τουρκική» νεολαία, που άτυπα μέχρι τώρα λειτουργεί στην περιοχή της Θράκης, προκειμένου να διευκολύνει τους πολιτικούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης προς έμμεση αναγνώριση από αρμόδιο ελλη­νικό θεσμό (προφανώς της Δικαιοσύνης) «τουρκικής» μειονότητας στην Ελλάδα και έτσι να αναθεωρηθεί «άθ ]υτθ» η Συνθήκη τής Λωζάννης. Δεν πήγε, όπως αναφέρεται στο άνω άρθρο, ούτε στην Ξάνθη, γιατί οι εκεί ευρισκόμενοι Πομάκοι, που δηλώνουν ότι κατέχουν ελληνική εθνική συνείδηση, θα ακύρωναν το επιθυμητό για τον εν λόγω αφήγημα περί «τουρκικής» μειονότητας. Επιπλέον, γράφεται στο άνω άρθρο ότι συνεδριάζει κάθε μέρα σέ Ολομέλεια ο Άρειος Πάγος για να κρίνει το αίτημα τής αυτοαποκαλούμενης «Τουρ­κικής Ένωσης Ξάνθης» να αναγνωριστεί ως «τουρκική».

Σε εποχές πού πρόκειται να συνεδριάσουν η Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνουν τις προαγωγές σε θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, αφού συνταξιοδοτούνται προσεχώς αρκετοί δικαστές του εν λόγω Ανωτάτου Δικαστηρίου, κύκλοι στην Ελλάδα και στο Στρασβούργο φαίνεται να δρομολογούν μια σειρά έμμεσων πλην σαφών πιέσεων προς το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως δηλώνει ο αρθρογράφος, προκειμένου να αναγνωριστεί η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», άρα, να εμφανιστεί τυπικά μια δήθεν εντός Ελλάδος πολυπόθητη για τους Τούρκους «τουρκική» μειονότητα. Μάλιστα, είναι ορατή, κατά τον άνω αρθρογράφο, η επίσπευση του προηγούμενου, πριν τις 14 Ιουνίου, οπότε είναι και προσδιορισμένη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, με την πρόφαση ότι, αν δεν προκύψει μια τέτοια αναγνώριση, δήθεν: «θα κατα­δικαστούμε ξανά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Βέβαια, δεν παραλείπεται να αναφερθεί στο άνω άρθρο ότι, τις καταδικαστικές αποφάσεις αυτού του δικαστηρίου ή Τουρκία πάγια τις περιφρονεί. Οπότε, όπως συνοψίζει ο άνω αρθρογράφος, η περιβόητη «θετική ατζέντα», που επιχειρείται να προωθηθεί, είναι να αναγνωρίσουν Έλληνες δικαστές «τουρκική» μειονότητα. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει το άρθρο, η χώρα μας θα έχει επισήμως εκτός από δήθεν «Μακεδόνες» στα Γιαννιτσά και δήθεν «Τούρκους» στην Ξάνθη. Όπως, λοιπόν, συμπεραίνει ο άνω αρθρογράφος, αφενός, η πλήρης σιωπή περί των συζητηθέντων, που επικράτησε στην κυβέρνηση, μετά την επίσκεψη στην χώρα μας του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, υπονοεί, εμμέσως πλην σαφώς ότι συζητήθηκαν πίσω από τίς «κλειστές πόρτες» τα περί «τουρκικής» μειονότητας, τα περί Θράκης και τα περί της προσφυγής στην Χάγη, ως μέρος μιας μεγάλης διευθέτησης, την οποία επιδιώκουν περισσότερα εξ’ ημών των δυο εμπλεκόμενων κρατών εντός του ΝΑΤΟ.

Ο ως άνω αρθρογράφος δηλώνει, ευθαρσώς, στην συνέχεια του παραπάνω άρθρου του, ότι, χάσαμε τη μάχη για την Ενδιάμεση Συμφωνία με τα Σκόπια και καταδικαστήκαμε από το Διεθνές Δικαστήριο τής Χάγης, επειδή, όπως αποκάλυψε κατονομαζόμενος πρέσβης, χωρίς να τον έχει διαψεύσει κανείς, υπήρξαν νομικές πλημμέλειες στην εκπροσώπηση της πατρίδας μας, τότε, με υπαιτιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το 2010. Αναφέρεται, δε, στο άνω άρθρο ότι, κάποιοι διευκολύνονταν από μια τέτοια διευθέτηση να αμφισβητηθεί το βέτο του Βουκουρεστίου. Επιπλέον, χάσαμε, ως χώρα, την πρώτη απόφαση για την άνω αναφερθείσα «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων τού Ανθρώπου, όπως αναφέρει ο άνω αρθρογράφος, γιατί επίσης, πάλι, κάποιοι δικαστικοί παραστάτες μας δεν προέβαλαν την σημασία των μελλοντικών επιπτώσεων, που θα έχει στην δημόσια τάξη της περιοχής η λειτουργία ενός σωματείου με αυτή την επωνυμία και επικεντρώθηκαν μόνον στην ελευθερία του «συνεταιρίζεσθαι».

Περεταίρω, θεωρεί ο άνω αρθρογράφος ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο Άρειος Πάγος να διευκολύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων τού Ανθρώπου, που είναι ενδεχόμενο να έχει επηρεαστεί εις βάρος της Ελλάδας, σε μια εποχή που υποθέσεις, όπως η εκκρεμής ελληνική για το δήθεν «τουρκικό» σωματείο της Ξάνθης, μπορούν να λειτουργήσουν ως «πιλότος» σε μια Ευρώπη, που βλέπει το Ισλάμ ως συστημική απειλή για την ακεραιότητά της. Θεωρεί, δηλαδή, ο άνω αρθρογράφος ότι η υπόθεση για το «τουρκικό» σωματείο στην Ξάνθη είναι χαμένη μόνον στα μυαλά εκείνων που έχουν αποφασίσει να την χάσουν με την δική τους υπογραφή, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για ενδεχόμενες πολιτικές «υποσχέσεις» προς τον τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Ο ανωτέρω αρθρογράφος καταλήγει στο ότι είναι φανεροί οι εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας σχεδιασμοί για την Θράκη και τη Μακεδονία μας, καθώς, στις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου, επίκειται η ψήφιση τού συμφώνου αμυντικής συνεργασίας με τα Σκόπια (που απέκτησαν με τις Πρέσπες ποσοστό στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης!), στην Αμμόχωστο, ενώ αργότερα, με το συνυποσχετικό σχεδιάζονται εκπτώσεις στην εθνική μας κυριαρχία, γεγονός που θα πρέπει να φέρει κάθε στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας προς των ευθυνών τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται ο κ. Πρωθυπουργός και οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. 1. Έχετε προβεί σε οποιεσδήποτε δεσμεύσεις ή υποσχέσεις προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην χώρα μας, περί του ότι, θα εξαντλήσετε τα περιθώρια των δυνατοτήτων σας, προκειμένου να τελεσφορήσει η αναγνώριση του ως άνω, ευρισκόμενου σε δικαστική εκκρεμότητα, «τουρκικού» σωματείου της Ξάνθης;
  2. 2. Συνεχίζει να παραμένει, από πολιτική άποψη, αρνητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά στην αναγνώριση «Τουρκικού» σωματείου, στην Ξάνθη; Αν ναι, έχετε εξαντλήσει τα περιθώρια των δυνατοτήτων σας για να εκπροσωπηθεί χωρίς νομικές πλημμέλειες το ελληνικό Δημόσιο, στην σχετική εκδίκαση στον Άρειο Πάγο, που αφορά στην σύσταση «τουρκικού» σωματείου, στην Ξάνθη, δεδομένων των παλαιότερων σχετικών δυσάρεστων εμπειριών πλημμελούς νομικής εκπροσώπησης, όπως καταγγέλλονται από τις ανωτέρω δημοσιογραφικές πηγές;
  3. 3. Δεδομένης, αφενός, της ανάγκης για περιφρούρηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, και αφετέρου, της αρχικής καταδίκης από μέρους του κόμματος της ΝΔ της Συμφωνίας των Πρεσπών, προεκλογικά, η οποία προβλέπει σχετικές παραχωρήσεις εις βάρος της πρώτης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προτίθεσθε να λάβετε την πρωτοβουλία, έστω την ύστατη στιγμή, να μην προχωρήσετε στην επικύρωση των ως άνω κατάπτυστων παραχωρήσεων προς το κράτος των Σκοπίων, καθώς, το ίδιο το τελευταίο δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της χώρας μας από την άνω Συμφωνία, καθιστώντας την, επί της ουσίας, άκυρη;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ