Σαββάκη Βηθλεέμ: Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης και Έργων Ζωγραφικής και ο Αγιογράφος Γιάννης Μιρκούδης μιλούν για την θεόπνευστη δουλειά τους.
Με συντηρημένες τις αγιογραφίες στην γιορτή του ο ιερός ναός των 12 Αποστόλων
Ο πανδαμάτωρ χρόνος, απλά κάνει την δουλειά του.
Περνάει και στο διάβα του φθείρει ζωές, ψυχές, σχέσης, και έργα ανθρώπων.
Στον αντίποδα όμως ο Δημιουργός, φροντίζει, κάποιοι άνθρωποι, να συντηρούν τις ψυχές των πλασμάτων του και τα έργα των εκλεκτών του όπως τις αγιογραφίες, τα έργα ζωγραφικής και τα έργα τέχνης.
Για τις ψυχές, έστειλε στη γη τους εκπροσώπους του ιερείς και για τα έργα των πεφωτισμένων ανθρώπων τους ειδικούς για να τα συντηρούνε και να τα ξαναδίνουν ζωή.
Κάτι τέτοιο συνέβη στον Ιερό Ναό των Αγίων 12 Αποστόλων που ο χρόνος, η κάπνα από τα κεριά των πιστών και η σκόνη, «σκίασαν» τα έργα των ανθρώπων που μπήκαν δωρισμένα από τους πιστούς εκεί, για χάρη του Θεού.
Οι υπέροχες αγιογραφίες του ιερού ναού των Αγίων 12 Αποστόλων με τον χρόνο, την κάπνα από τα κεριά και την σκόνη, «σκιάστηκαν» και η γιορτή των 12 Αποστόλων την Τετάρτη στις 30 Ιουνίου, θα έβρισκαν το τέμπλο και τις αγιογραφίες του με σκιές.
Όμως ο πατέρας Ιωάννης Ιωαννίδης δεν θα άφηνε τα τάματα των πιστών στο έλεος του καιρού και κάλεσε κοντά του δύο φωτισμένους ανθρώπους. Την Βηθλεέμ Σαββάκη, Τεχνικό Συντήρησης Έργων Τέχνης και Ζωγραφικής και τον σύζυγό της Γιάννη Μιργκούδη αγιογράφο για να «ζωντανέψουν» και πάλι οι αγιογραφίες στον Ιερό Ναό των Αγίων 12 Αποστόλων.
Τα θεόπνευστα έργα, πήραν και πάλι ζωή και στέκονται απέναντι από τον χρόνο φωτισμένα, συντηρημένα όπως πρέπει και όπως αρμόζει στην αγιοσύνη του Ναού .
H xanthitimes.gr βρέθηκε στον ιερό ναό και θαύμασε από κοντά το έργο των δύο συμπολιτών μας καλλιτεχνών και συνομίλησε με την κυρία Βηθλεέμ Σαββάκη που μας είπε για το έργο τους και την αγάπη τους για αυτό που κάνουν, κυρίως όμως, για τις γνώσεις τους πάνω στο αντικείμενο.
XANTHITIMES: Με αφορμή την γιορτή των 12 Αποστόλων, την Τετάρτη στις 30 Ιουνίου, θα θέλαμε να μας πείτε για τις εργασίες που έχετε αναλάβει στον Ιερό Ναό των 12 Αποστόλων της Ξάνθης.
ΣΑΒΒΑΚΗ ΒΗΘΛΕΕΜ: Ως συντηρήτρια Έργων Τέχνης και Έργων Ζωγραφικής και σε συνεργασία με τον σύζυγό μου Ιωάννη Μιργκούδη ο οποίος τυγχάνει Αγιογράφος, έχουμε αναλάβει την συντήρηση του Ιερού Ναού.
Όταν λέτε συντήρηση, τι ακριβώς εννοείτε?
ΣΑΒΒΑΚΗ Β.Με πρωτοβουλία του Ιερέως της Ενορίας των 12 Αποστόλων, πατέρα Ιωάννη Ιωαννίδη και του εκκλησιαστικου Συμβουλίου, προταθήκαμε για τον καθαρισμό των τοιχογραφιών, οι οποίες είναι μαυρισμένες από την κάπνα των κεριών, την κάπνα των σωμάτων και τη σκόνη.
ΧΤ: Θεωρείται απαραίτητο στους Ιερούς Ναούς να προβαίνανε σε τέτοιες αποκαταστάσεις?
ΣΑΒΒΑΚΗ Β: Όλες οι τοιχογραφίες των ναών, όπως και οι φορητές εικόνες, έχουν γίνει από σπουδαίους αγιογράφους, στα οποία συνέβαλαν με την προσφορά τους οι πιστοί και η εκκλησία. Είναι κρίμα να αφήνονται ταλαιπωρημένα και παρατημένα στο έλεος του χρόνου και της φθοράς, χωρίς φροντίδα.
Έτσι έρχεται ο συντηρητής με τις επιστημονικές του γνώσεις, για να επαναφέρει αυτά τα θαυμάσια έργα στην αρχική τους μορφή, δείχνοντας έτσι τον σεβασμό στα πρόσωπα όλων των αγίων.
Χ.Τ: Σε ποια ακριβώς μέρη ενός ναού μπορείτε να προβείτε σε συντήρηση?
ΣΑΒΒΑΚΗ Β: Στο τέμπλο του ναού, σε όλες τις φορητές εικόνες, στις τοιχογραφίες και γενικότερα σε οποιαδήποτε επιφάνεια χρήζει αποκατάσταση.
Συντήρηση σημαίνει, δηλαδή μόνο αποκάλυψη στην ουσία;
ΣΑΒΒΑΚΗ Β: Όχι μόνο αποκάλυψη, αλλά και με την τεχνική της κάλυψης μιας φθαρμένης επιφάνειας.
Μπορείτε να μας δώσετε μία τέτοια εικόνα αυτής της τεχνικής;
ΣΑΒΒΑΚΗ Β: Στον Ιερό Ναό των 12 Αποστόλων, λόγω της παλαιότητας του ξύλινου τέμπλου, καταλήξαμε να καλύψουμε για αρχή την Ωραία Πύλη με φύλλα χρυσού 24 καρατίων.
Αφού έγινε πρώτα συντήρηση στο ξύλο, έπειτα συγκολλήθηκαν τα φύλλα χρυσού και το αποτέλεσμα είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό με μεγάλη διάρκεια στο χρόνο.
Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι για το έργο σας;
ΣΑΒΒΑΚΗ Β: Θα ήθελα να πω ότι είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάτουμε αυτή την πολιτιστική και πάνω απ΄όλα θρησκευτική κληρονομιά μας φροντίζοντας την ώστε να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ως δώρο , για την συνέχιση της Ορθοδοξίας μας.