Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης»
Την προκλητική ρητορική επαναφέρει η Άγκυρα με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος από τον Άρειο Πάγο μειονοτικών συλλόγων της Θράκης που ζήτησαν να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός» στην ονομασία τους.
Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Αθήνα να «συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ)», σημειώνοντας πως αυτές προστατεύουν τις ελευθερίες της τοπικής τουρκικής, όπως την αποκαλεί μειονότητας.
«Η Τουρκία απορρίπτει την απόφαση του δικαστηρίου που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ΕΣΔΑ και αναμένει από την Ελλάδα να εγγράψει τις ΜΚΟ της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου» επισημαίνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα fonirodopis.gr, η λεγόμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» (ΤΕΞ) υποστήριξε την προσφυγή προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, με την βοήθεια της «Ομοσπονδίας «Τούρκων» Δυτικής Θράκης» που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και φέρεται να χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο «τσακωμός» Δένδια – Τσαβούσογλου
Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε έναν «επεισοδιακό» διάλογο με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο.
Τότε, όλα ξεκίνησαν με την εμπρηστική δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, τοποθέτηση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Δένδια.
«Μιλήσαμε για την «τουρκική μειονότητα» που ζει στην Θράκη» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι «για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές».
«Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να διαβιούν σε αμφότερες τις χώρες με τρόπο που τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη» συμπλήρωσε.
Ο κ. Δένδιας, απαντώντας στον Τσαβούσογλου, κατέστησε σαφές πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα. «Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους» τόνισε.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ «ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ»
Ανακοίνωση της παράνομης «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης, αναφέρει πως ο αγώνας για αναγνώριση των σωματείων της μειονότητας ως «Τουρκικά», θα συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο έως τη δικαίωση. «Ανακοινώνουμε στην κοινή γνώμη πώς αυτόν τον αγώνα διεκδίκησης δικαιωμάτων που συνεχίζουμε επί δεκάδες χρόνια ως «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης θα τον συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και από τώρα και μετά. Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι μετά από την ανακοίνωση του αιτιολογικού του Αρείου πάγου θα προβούμε στην απαραίτητη αξιολόγηση και θα καθορίσουμε τον μετέπειτα δρόμο του αγώνα μας. ΩΣ «ΤΟΥΡΚΙΚΗ» ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» αναφέρει η ανακοίνωση της παράνομης Ένωσης.
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, ΒΑΖΕΙ «ΠΑΓΟ» ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΦΡΟΝΩΝ!
Φυσικά οι νέες αντιδράσεις των Τούρκων οφείλονται στην νέα απόφαση του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ που μια απόφαση που βάζει «πάγο» και πάλι στις επιδιώξεις των Τουρκόφρωνων.
Όπως είναι γνωστό, Άγκυρα και τουρκόφρονες επιδιώκουν ουσιαστικά με το αίτημα τους την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και τον προσδιορισμό της μειονότητας της Θράκης ως εθνική με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας
Μόνο που λογάριαζαν και πάλι….χωρίς τον ξενοδόχο.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Και αναλυτικότερα: Απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα μειονοτικών συλλόγων της Θράκης, να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός/ή» στην ονομασία τους, παρά τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης και μετά τις απορριπτικές αποφάσεις των Εφετείων. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από προσφυγή τουρκοφρόνων σωματείων, που αιτήθηκαν την εφαρμογή απόφασης του 2008 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Η λεγόμενη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης («Τ»ΕΞ) πρωτοστάτησε στην προσφυγή προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, με την υποστήριξη της «Ομοσπονδίας «Τούρκων» Δυτικής Θράκης» που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Άγκυρα και τουρκόφρονες της μειονότητας ζητούν επιτακτικά από την Αθήνα την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ, με την οποία επιχειρείται ουσιαστικά πλάγια αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αφού αναγνώριση του δικαιώματος δημιουργίας ένωσης Τούρκων πολιτών στη Θράκη, καταργεί στην πράξη την θρησκευτική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας και την καθιστά εθνική μειονότητα με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.
Αν και ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης του Αρείου Πάγου, θεωρείται βέβαια πως η Ολομέλεια στάθμισε όλα τα κριτήρια, έχοντας κατά νου πως ο αιτούμενος συλλογικός αυτοπροσδιορισμός που ζητούν οι τουρκόφρονες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την Τουρκία στο πλαίσιο των γενικότερων μεθοδεύσεων που επιδιώκει στην περιοχή της Θράκης διαχρονικά η Άγκυρα,
Η απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου όπως αναμένονταν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, που επιδιώκει την εργαλειοποίηση της μειονότητας, θέτοντας μόνιμα θέμα εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ από την Ελλάδα.