ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟ
Δεν τους ενδιαφέρει η κοινωνία, η αγορά, οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες που πνέουν τα λοίσθια τους.
ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;
Εμβολιασμός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο το μοντέλο της εστίασης να εφαρμοστεί και στο λιανεμπόριο άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Νέες πιέσεις για να πειστούν οι αρνητές και οι διστακτικοί. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο για να εφαρμοστεί «μοντέλο εστίασης» και στο λιανεμπόριο. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους πχ. καταστήματα λιανεμπορίου αν η πανδημία επιδεινωθεί προς το φθινόπωρο.
«Η πιθανότητα να εξαφανίσουμε τον ιό στην Ελλάδα ενώ έχουμε ανοιχτά τα σύνορά μας και έχουμε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο νομίζω δεν είναι εφικτή, αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να τον ελέγχουμε να τον περιορίσουμε» ξεκαθάρισε.
«Έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων γιατί πήραμε μέτρα που αρχίζουν και αποδίδουν. Σήμερα υπάρχει πίεση ως προς τις εισαγωγές, όχι όμως ως προς τις ΜΕΘ που είναι και το πιο κρίσιμο» επισήμανε.
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι υποχρεωμένη οπού δημιουργείται πρόβλημα όπως στη Μύκονο να παρεμβαίνει. Σύμφωνα με τον υπουργό στη Μύκονο ο ρυθμός αύξησης της μετάδοσης έπεσε στο μισό. «Έγινε σαφές στη Μύκονο ότι αυτή η ιστορία με τα πάρτι δεν μπορεί να συνεχιστεί» σχολίασε ο υπουργός.
Για το ενδεχόμενο να ληφθούν οριζόντια μέτρα και σε αλλά νησιά όπως της Κρήτη ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το κράτος είναι κράτος» και αν θα χρειαστεί θα πάρει μέτρα και θα τα επιβάλλει.
Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, είπε, δεν κάνει διαχωρισμούς.
Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κάποιων επαγγελματικών ομάδων ο κ Γεωργιάδης σημείωσε ότι δεν είμαστε τύραννοι.
Έπρεπε να συμβεί αυτό που έγινε σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα είναι ο πρώτος που θα στεναχωρηθεί για κάποιον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που θα χάσει τη δουλειά του.
Εμβολιασμός: Τηλεργασία μόνιμα ή απολύεσαι!
Υποχρεωτικός εμβολιασμός για εργαζόμενους σε μονάδες Υγείας και δομές φροντίδας. Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να γίνεται όλο και περισσότερο απειλητική, την ώρα που ένα καθοριστικό ποσοστό του πληθυσμού επιμένει να αρνείται τον εμβολιασμό παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και της Πολιτείας, η κυβέρνηση έχει θέσει ως μείζονα στόχο να αποτρέψει ένα νέο γενικό lockdown στη χώρα, λαμβάνοντας σειρά μέτρων που θα προστατεύσουν όχι μόνο την υγεία, αλλά και τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.
Περίπτωση για επιβολή γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν υπάρχει, αλλά το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», προβλέπει πρόσβαση σε όλα μόνο για τους εμβολιασμένους, αυστηρότατους περιορισμούς παντού για τους ανεμβολίαστους, καθώς και μεγάλη ευελιξία στον ιδιωτικό τομέα, με τηλεργασία ή και λελογισμένες απολύσεις, ώστε να προστατευτεί η απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων υπό οποιεσδήποτε επιδημιολογικές συνθήκες.
Ήδη την Τετάρτη κατατέθηκε η τροπολογία που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εργαζομένων συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (σε μονάδες Υγείας και δομές φροντίδας) και παράλληλα προβλέπει την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού (ή αντίστοιχου εγγράφου νόσησης) για το σύνολο των εργαζόμενων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας το συγκεκριμένο μέτρο κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου «οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων ή οι εργοδότες να διαμορφώνουν ασφαλή εικόνα ως προς την ενδεχόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας που σημειώνεται στο επαγγελματικό περιβάλλον».
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορονοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate – EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 (Β΄ 1298) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας, ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, εφόσον υφίστανται.
Εμβολιασμός: Επόμενο βήμα τηλεργασία ή απόλυση
Η κατοχύρωση του δικαιώματος του εργοδότη να ζητά από τον εκάστοτε εργαζόμενο την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού αναμένεται να φέρει ως επόμενο βήμα τη δυνατότητα τοποθέτησης του σε εργασιακό χώρο με λιγότερη επαφή ή σε καθεστώς τηλεργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει «Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί», αναφερόμενος στη δυνατότητα του εργοδότη να επικαλεστεί «σπουδαίο λόγο» για να αιτιολογήσει εν προκειμένω την απόλυση.