Μεγάλος προβληματισμός στην εστίαση της Ξάνθης

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τους επαγγελματίες εστίασης σε αστυνομικούς ελέγχοντας αν ο πολίτης πελάτης που εισέρχεται στην επιχείρηση του είναι εμβολιασμένος ή όχι αφαιρεί από την δραστηριότητά τους περίπου το 50% του τζίρου.

Τι λένε οι επαγγελματίες της Ξάνθης;

Με νόμο απαντά η κυβέρνηση.

Τι ζητάνε οι επαγγελματίες εστίασης της Ξάνθης;

Δεν απαντά το υπουργείο οικονομικών.

Το θέμα η ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ συζήτησε διεξοδικά με την πρόεδρο των εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων Μαρία Τσιακίρογλου η οποία απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφέρει:

«Κατ αρχάς δεν είναι ένα μέτρο που ξεκίνησε από τις 13 Σεπτεμβρίου. Ο νόμος υπάρχει εδώ και καιρό με την είσοδο ή όχι των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων. Με λίγα λόγια όλο το καλοκαίρι για να μπει σε εσωτερικό χώρο ο πελάτης έπρεπε να δείξει πιστοποιητικό ελέγχου για covid ή πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο έχει την υποχρέωση ο επαγγελματίας να σκαν άρει και σε γενικές γραμμές να ελέγξει τον πολίτη».

Η Ομοσπονδία Ξάνθης και το αντίστοιχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υιοθετεί την στάση της ΠΟΑΣΕ της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίων και συναφών Επαγγελμάτων ότι είναι λάθος να εργαλιοποιείται ο κλάδος της εστίασης για να ασκηθεί πίεση στους ανεμβολίαστους για να εμβολιασθούν. Δεν μπορεί να πείσει ο καταστηματάρχης της εστίασης τον ανεμβολίαστο να εμβολιαστεί. «Δεν είναι δική μου δουλειά να αστυνομεύω τον πελάτη ιδίως στην επαρχία, στις προσωποκεντρικές και μικρές επιχειρήσεις και να δημιουργείται κοινωνικός αυτοματισμός μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων. Δεν είναι ο ρόλος των καταστημάτων και η δουλειά μας αυτή».

Σε άτυπο lockdown η εστίαση;

«Από εκεί και πέρα η εστίαση μπαίνει σε άτυπο lockdown και με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστος και οδεύουμε προς τον χειμώνα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο αριθμός των πελατών μας μειώνεται αντίστοιχα».

ΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ;

 

«Αυτό που εμείς ζητάμε από την πολιτεία επιστρεπτέα προκαταβολή μόνο για τον κλάδο υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επαναφορά των αναστολών εργασίας και επαναφορά των μειωμένων ενοικίων, διαφορετικά ο κλάδος δεν θα επιβιώσει. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο κύμα ανατιμήσεων και εκτιμώ ότι τα καταστήματα δεν θα μπορέσουν να τις απορροφήσουν».

 

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ; ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΦΟΡΑ;

 

«Συναντηθήκαμε με τον κ. Υπουργό τέθηκαν τα προβλήματα κατά κλάδο και πιστεύω ότι το θέμα του 12% μέχρι τέλους του έτους θα έχει τακτοποιηθεί και οι επιχειρήσεις που το δικαιούνται θα δικαιωθούν. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί, αυτό το πληροφορήθηκα χθες, ότι επιχειρήσεις που το δικαιούνταν έχουν κλείσει και είναι λυπηρό.

Τέθηκε το θέμα του my data που είναι δύσκολο για τους περισσότερους επαγγελματίες και δόθηκε περίοδος προσαρμογής μέχρι  τέλους του έτους αφενός γιατί οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να απασχολήσουν και άλλο άτομο για αυτή την εργασία, οι λογιστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο αφ ετέρου δεν υπάρχει τεχνογνωσία για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να υποστηρίξουν αυτήν την εφαρμογή έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου και από τι είπε ο υπουργός, η έναρξη των κυρώσεων προς τους επαγγελματίες που δεν συμμορφώνονται θα ξεκινήσουν από 1-1-2022

Τέλος πρέπει να χαιρετίσουμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ γιατί είναι στην σωστή κατεύθυνση.