ΣΕΙΣΜΟΣ: Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά μας στα σχολεία;
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ;
Αντισεισμική προστασία για 35 σχολεία του δήμου; Πότε;
Με αφορμή τις συχνές σεισμικές δραστηριότητες στην χώρα μας και πρόσφατα και στην περιοχή μας και έχοντας όλοι μας την εικόνα του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη όπου οι σεισμός ισοπέδωσε σχεδόν όλο το χωριό, εύλογα ανησυχούμε για το αν και κατά πόσον τα σχολεία της Ξάνθης που φιλοξενούν τα παιδιά μας, είναι τουλάχιστον προστατευμένα από τυχόν σεισμική δραστηριότητα.
Με αυτό το σκεπτικό ανατρέξαμε στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ξάνθης τον περασμένο Ιούνιο όπου πάρθηκε απόφαση η δημοτική αρχή να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή στον έλεγχο των σχολικών μονάδων.
Όπως είναι λογικό δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την δημοτική αρχή και καλό είναι να μας ενημερώσει αν ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου των σχολικών μονάδων.
Αρχές Ιουνίου ο δήμος Ξάνθης στην οικονομική επιτροπή δεσμεύθηκε να ελέγξει 35 σχολεία
Σύμφωνα με το τότε πρακτικό, θα γίνει σύμπραξη με ιδιώτες μηχανικούς και οι ιδιώτες μηχανικοί, θα καταγράψουν την κατάσταση των κτηρίων, τη στατική τους επάρκεια καθώς πολλά απ’ αυτά δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια και είναι κτισμένα με παλαιότερο αντισεισμικό Κανονισμό και με το σκεπτικό ο δήμος να έχει στα χέρια του την έκθεση των μηχανικών, ώστε να προβεί σε παρεμβάσεις σε προβληματικά κτήρια.
Το δεύτερο σκέλος του έργου που επίσης υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» είναι δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης – ευαισθητοποίησης για καλλιέργεια αντισεισμικής συνείδησης και προστασίας από σεισμούς. Η δράση αφορά σε πρώτο επίπεδο παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Ρωτάμε λοιπόν και εμείς με την σειρά μας, μετά από την απόφαση της οικονομικής επιτροπής φέτος τον Ιούνιο, έγιναν κάποια βήματα σε αυτό το θέμα;
Έγινε σύμπραξη με μηχανικούς της Ξάνθης για να ελέγξουν τα 35 σχολεία;
Είναι ασφαλή τα παιδιά μας μέσα στις σχολικές μονάδες;
Μία απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο θα ήταν χρήσιμη, τουλάχιστον στο σημείο εκείνο που να φαίνεται ότι υπάρχει το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής, τουλάχιστον για την ασφάλεια των παιδιών μας σε περίπτωση σεισμού γιατί και το δεύτερο σκέλος της απόφασης της οικονομικής επιτροπής θεωρούμε ότι είναι σημαντικό, δηλαδή ο δήμος, προφανώς σε συνεργασία με τα σχολεία, να προβεί σε δράσεις ενημέρωσης παιδιών και γονιών προκειμένου να καλλιεργηθεί η αντισεισμική συνείδηση.
Εύλογα πλέον θα ρωτήσει κανείς τι από όλα αυτά που αποφασίστηκαν στην οικονομική επιτροπή έχουν δρομολογηθεί;