Άγριο bullying σε Γυμνάσιο στην Ξάνθη
Αγωγή γονέων σε διευθύντρια γιατί «αγνόησε βασανιστήρια στην κόρη τους»
Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι καταγγελίες για bullying σε σχολεία με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Γαλατά. Η αγριότητα του εκφοβισμού αποτυπώνεται σε ακόμη μία περίπτωση από την Ξάνθη, που έρχεται να συνταράξει την κοινή γνώμη.
Γροθιά στο στομάχι αποτελεί η υπόθεση μαθήτριας Γυμνασίου στην Ξάνθη που εξαιτίας της ψυχολικής και σωματικής βίας που υπέστη, αντιμετωπίζει εδώ και τρία χρόνια σοβαρά προβλήματα, λαμβάνει ειδική ψυχιατρική αγωγή, ενώ οι γονείς της δίνουν δικαστική μάχη ώστε να βγει στο φως της δημοσιότητας η αλήθεια για τα βασανιστήρια που υπέστη το παιδί τους και συνάμα να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Σε αγωγή προς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, που δημοσιοποιεί το protothema.gr, οι γονείς της 17χρονης, σήμερα, άτυχης κοπέλας κατηγορούν δύο συμμαθητές της για συνεχόμενες προσβολές, ψυχικές και σωματικές βλάβες, κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018, τότε που το κορίτσι φοιτούσε στη Β’ Γυμνασίου. Η αγωγή αφορά, συγκεκριμένα, γονείς δύο μαθητών αλλά και τη διευθύντρια, η οποία εγκαλείται, από τη μεριά του κοριτσιού, για απόκρυψη της πραγματικότητας και αδιαφορία.
Τα λόγια των κηδεμόνων του θύματος για τις καταστάσεις που αναγκαζόταν να βιώσει η κόρη τους συγκλονίζουν, τη στιγμή που ζητούν την ποινική δίωξη των γονέων των μαθητών που προχώρησαν σε κινήσεις εκφοβισμού.
Οι απίστευτες προσβολές
«Πελεκάνε, γυαλάκια, ανώμαλη, λεσβία, χοντρέλα, πόρνη», ορισμένες από τις προσβολές που, σύμφωνα με τους γονείς της μαθήτριας, άκουγε επανειλημμένα η ανήλικη από τους δύο συμμαθητές της, οι οποίοι την «χτυπούσαν στα γεννητικά όργανα».
«Δημιουργήθηκε σοβαρότατο πρόβλημα στην κόρη μας, η οποία πλέον παρακολουθείται από ειδικούς και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Η κόρη μας πλέον παλεύει να αντιμετωπίσει ψυχικές ασθένειες. Έχει χάσει δύο χρόνια από τη ζωή της σύμφωνα με τη γνώμη του παιδοψυχιάτρου και χρειάζεται ακόμα δύο χρόνια θεραπείας», υποστηρίζουν στην αγωγή τους οι γονείς της ανήλικης που εστιάζουν στην ψυχική καταρράκωση του παιδιού.
Η ψυχολογία της κοπέλας είναι καταρρακωμένη, σύμφωνα με τους γονείς, οι οποίοι λένε ότι το παιδί τους κλαίει καθημερινά με λυγμούς. Έχει φτάσει, δε, στο σημείο να «χάσει τις αισθήσεις του».
«Οι αναφερόμενες στην αγωγή μας συμπεριφορές πέραν του αδικήματος του άρθρου 312 ΠΚ, μπορούν να ενταχθούν στην αντικειμενική υπόσταση και πολλών άλλων εγκλημάτων, ιδίως δε συνιστούν: Εξύβριση, δυσφήμιση, παράνομη βία, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, απλή σωματική βλάβη, απρόκλητη σωματική βλάβη», επισημαίνεται από τους γονείς στην αγωγή.
«Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι»
Στην αγωγή τονίζεται ακόμη ότι οι γονείς των παιδιών που «διαπράττουν το αδίκημα στο πλαίσιο συμπεριφοράς bullying είναι δυνατόν να διωχθούν ποινικά για το πλημμεληματικό αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου (άρθρο 360 ΠΚ)».
«Στην περίπτωση της αγωγής μας χρήζει εφαρμογής το άρθρο 923 ΑΚ, που προβλέπει ότι όποιος έχει την εποπτεία του ανηλίκου ευθύνεται για τη ζημία που προξένησε παράνομα σε τρίτον», αναφέρεται επίσης.
Η μητέρα της ανήλικης ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
Οι κατηγορίες σε βάρος της διευθύντριας του σχολείου
Σύγκρουση απόψεων διαπιστώνεται, μέσα από την αγωγή, με τη διευθύντρια να διατείνεται πως δεν υπέπεσε κάτι σοβαρό στην αντίληψή της και τους γονείς να υποστηρίζουν ότι της είχαν δώσει πλήρη αναφορά για τα βασανιστήρια. Μάλιστα την κατηγορούν για ψευδείς ισχυρισμούς.
«Της είχαμε πει ότι συμμαθητής της την χτύπησε στα γεννητικά όργανα και καθημερινά της ασκούσε εντός και εκτός σχολείου λεκτική και ψυχολογική βία», επισημαίνουν οι γονείς αναφερόμενοι στην ενημέρωση προς τη διευθύντρια του σχολείου.
«Στις 20 Απριλίου του 2018 ο πατέρας και η μητέρα της μαθήτριας μού ανάφεραν ότι μαθητές του τμήματός της τρύπησαν την τσάντα», σημειώνει από την πλευρά της η διευθύντρια, δίνοντας μια άλλη εκδοχή στην υπόθεση, λέγοντας ότι η μαθήτρια δεν είχε εκφράσει παράπονο.
Όπως υποστηρίζει, τα κορίτσια δεν έκαναν την κοπέλα παρέα επειδή «είχε ψυχολογικά προβλήματα λόγω προβλήματος υγείας της μητέρας της». Σε αυτό το σημείο, όμως, οι γονείς διαψεύδουν τη διευθύντρια λέγοντας πως η κόρη τους δεν είχε ψυχολογικά λόγω της μητέρας της, καθώς η τελευταία «δεν έπασχε από κάτι σοβαρό».
«Ενημερώσαμε για όλα όσα συνέβαιναν τη διευθύντρια και εκείνη είπε πως θα έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της», συνεχίζουν οι γονείς. Κάνουν, ακόμη, λόγο για παράθεση ψευδών γεγονότων και προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου από τη μεριά της διευθύντριας.
Θέλοντας να αναδείξουν τη σοβαρή διάσταση του προβλήματος, οι γονείς συμπληρώνουν ότι η κόρη τους λαμβάνει «δύο φορές την ημέρα Xanax» και παρακολουθεί «πλήθος συνεδριών από παιδοψυχολόγο».