ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Λαϊκής Συσπείρωσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης έτους 2022
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης είναι κόντρα στις ανάγκες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού βρίσκεται και το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης για το 2022.
Από το Τεχνικό Πρόγραμμα, το γενικό συμπέρασμα είναι πως οι εργατικές λαϊκές οικογένειες του Δήμου μας καλούνται και φέτος να αρκεστούν σε συντηρήσεις, επιδιορθώσεις, μελέτες και πάλι μελέτες και επαναπρογραμματισμούς ήδη εξαγγελθέντων έργων. Δεν περιλαμβάνονται έργα αναγκαία για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.
Όσα έργα γίνονται ρίχνουν το οικονομικό βάρος στο «χαράτσωμα» των πολιτών, ενώ μετακυλύετε το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών (σχολείων, παιδικών σταθμών, σχολείων, καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου) στις πλάτες των εργαζομένων.
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων για την εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος είναι έσοδα από τους δημότες (περίπου 5,149 εκατ στο 20% του Τ.Π.). Αυτά τα χρήματα και όσα αφορούν νέα και συνεχιζόμενα έργα προορίζονται για τις τσέπες των ποικιλώνυμων εργολάβων που έχουν περικυκλώσει το δήμο και έχουν αναλάβει ουσιαστικά το Τεχνικό Πρόγραμμα, καθώς οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου απαξιώνονται, καθώς αποψιλώνονται σταδιακά από προσωπικό, στερούνται τεχνικά μέσα και υλικά, ακόμα και από αυτά τα στοιχειώδη. Την ίδια στιγμή τα έργα αυτεπιστασίας είναι ανύπαρκτα.
Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την διενέργεια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σχολικών αλλά και δημοτικών κτιρίων. Όταν πολλά σχολεία του Δήμου Ξάνθης δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια, πολλά είναι νεοκλασικά διατηρητέα, κατασκευασμένα πριν πολλές δεκαετίες όπως το 1ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο, η ενίσχυση της στατικότητας και αντισεισμικής θωράκισης δεν αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. Έτσι αναφέρεται η στατική μελέτη μόνο του 4ου ΓΕΛ.
Ο σχεδιασμός για τη σχολική στέγη που αναφέρεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι σταγόνα στο ωκεανό, παίρνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν. Για την Λαϊκή Συσπείρωση η σχολική στέγη δεν πρέπει να εξαντλείται σε ορισμένες μελέτες που θα ολοκληρωθούν το 2022 για κάποια σχολικά κτήρια που θα κατασκευαστούν στο απώτερο μέλλον, αλλά να αποτελεί κεντρικό ζήτημα της κυβέρνησης. Βασικό υπόβαθρο του προβλήματος είναι πως όλες οι κυβερνήσεις έχουν μετακυλήσει τον ευαίσθητο τομέα της σχολικής στέγης στου δήμους χωρίς ουσιαστική χρηματοδότηση μάλιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα λοιπόν βρίσκονται οι μελέτες των Δημοτικών Σχολείων Κιμμερίων, Ευμοίρου και του Δροσερού, για το οποίο έγινε έντονη αντιπαράθεση σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Την ίδια στιγμή μόνιμη φαίνεται να γίνεται η κατάσταση με τα απαράδεκτα κοντέινερ που στεγάζουν τη δίχρονη προσχολική αγωγή σε 2ο – 4ο – 5ο – 6ο – 9ο Νηπιαγωγεία, τη συστέγαση των 9ου – 18ου Δημοτικών Σχολείων.
Η Τοπική Διοίκηση εξακολουθεί να ”υποσιτίζεται” από κρατικά κονδύλια, με τάση μείωσης, ενώ τα προβλήματα της πόλης και των χωριών πολλαπλασιάζονται. Αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες για νέες σύγχρονες υποδομές, για συντήρηση των υπαρχόντων. Παράδειγμα οι υδροδότηση των οικισμών Δ.Ε. Σταυρούπολης που περιμένουμε απάντηση για τα έργα που εξαγγείλατε ότι πρόκειται να γίνουν.
Δεν γίνεται καμιά αναφορά για την διαχείριση απορριμμάτων. Ο ΧΥΤΑ στο Κοσσό αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα όρια του Δήμου μας, που έχουν ξεσπάσεις 3 πυρκαγιές σε 3 χρόνια, ενώ δεν προβλέπεται καμία αγορά ή αντικατάσταση του ελαττωματικού κι ελλιπούς ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού και η πρόσληψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, για την αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων.
Χρειαζόμαστε νέα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, πολιτισμό, αθλητισμό, νέα οδοστρώματα, πεζοδρόμια, φωτισμό, ελεύθερους χώρους, έργα-συντηρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης, συγκοινωνίες κ.λπ. Γίνεται μια προσπάθεια στο Τεχνικό Πρόγραμμα η οποία δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση τις σύγχρονες ανάγκες του λαού του Δήμου μας, την ίδια ώρα που παραμένει στην ανεργία ικανό και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό εργατών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, παιδαγωγών, κάθε ειδικότητας εργαζομένων που μπορούν να υλοποιήσουν τα αναγκαία έργα. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με βάση όχι τις ανάγκες, αλλά το καπιταλιστικό κέρδος.
Με αφορμή και το Τεχνικό Πρόγραμμα αναδεικνύεται η τεράστια κυβερνητική ευθύνη στη μη παροχή επαρκών κονδυλίων αλλά και στην απαγόρευση επάνδρωσης των υπηρεσιών με το κατάλληλο νέο επιστημονικό και εργατοτεχνικό δυναμικό, μέσω προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, για νέες μελέτες, επαρκή σχεδιασμό, επίβλεψη και υλοποίηση ενός τεράστιας ποσότητας έργου, αναγκαίου για το λαό της πόλης μας.
Θεωρούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των στελεχών του δήμου συμβάλλουν καθοριστικά με ξεχωριστή προσπάθεια για να υλοποιούνται όποια έργα και δράσεις γίνονται από το δήμο και δεν έχουνε παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Επίσης σημαντική είναι η προσφορά των εργαζόμενων στο δήμο με ελαστικές – προσωρινές σχέσεις, που παρά τις άθλιες απολαβές και την οργάνωση της δουλειάς τόσων ανθρώπων από λίγο μόνιμο προσωπικό, συνέβαλλαν αποφασιστικά στη βελτίωση των δράσεων του δήμου.
Ως “Λαϊκή Συσπείρωση”, που το ΚΚΕ στηρίζει, καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα. Θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση, μέχρι να έχουν τα Τεχνικά Προγράμματα στις προτεραιότητές τους την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών στις πόλεις και τα χωριά.
Για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΒΟΓΙΑΤΖΉΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος