Φόβο και προβληματισμό για την υγεία των παιδιών του εκφράζει ο Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου της Ξάνθης
ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΕΟΥΣΑ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Τους φόβους τους εκφράζουν οι γονείς και οι κηδεμόνες του 2ου δημοτικού σχολείου της Ξάνθης για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου όπου φιλοξενεί τα παιδιά τους και που οι ελείψεις αλλά και η κείμενη νομοθεσία σως προς 50%+ φοβούνται ότι μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία τους.
Ποιο συγκεκριμένα αναφέρουν οι γονείς & οι κηδεμόνες:
Καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους τους γονείς,
τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε μια ακόμη ιδιαίτερη σχολική χρονιά που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και φέτος με προσδοκίες και όνειρα για τα παιδιά μας. Τα αισιόδοξα αυτά συναισθήματα σκιάζουν ωστόσο οι ανησυχίες και η αγωνία όλων μας, οι οποίες πηγάζουν από την πανδημία του Covid-19.
Χρέος μας είναι λοιπόν, ως γονείς, που αγωνιούμε και προβληματιζόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, να ζητήσουμε από τους αρμόδιους φορείς την άμεση επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Κάθε χρόνο ανησυχούμε όλοι για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς, σε προσωπικό καθαριότητας, για τα υπεράριθμα τμήματα μαθητών και για τις ακατάλληλες αίθουσες στις οποίες γίνεται το μάθημα. Λόγω της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια, η ανάγκη να ασκήσουμε πίεση, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά, είναι πιο επιτακτική από ποτέ!
Δυστυχώς οι όροι με τους οποίους άνοιξαν τα σχολεία και φέτος δεν είναι ευνοϊκοί. Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει, ότι ένα τμήμα θα κλείνει μόνο εφόσον νοσήσει το 50%+1 των μαθητών, ενώ μέχρι τότε ΔΕΝ θα γίνεται τηλε-εκπαίδευση. Όπως προβλέπουν και οι ειδικοί επιστήμονες, φοβόμαστε πως το γεγονός αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ταχύτατη εξάπλωση του ιού, αλλά και τους μαθητές σε τεράστια γνωστικά κενά, αφού οι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να προχωρούν την ύλη, ακόμη και εάν απουσιάζουν πολλοί μαθητές.
Με τις παρούσες συνθήκες θα έπρεπε να υπάρξει πρόβλεψη για επιπλέον χώρους διδασκαλίας, ώστε να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Αντί για αυτό όμως έχουμε αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα. Στην πόλη μας ειδικότερα, η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής γίνεται – για δεύτερη χρονιά- σε κοντέινερ στις αυλές νηπιαγωγείων και δημοτικών.
Και φέτος δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία,
με αποτέλεσμα ολόκληρα δημοτικά σχολεία να μοιράζονται μία
καθαρίστρια μεταξύ τους ή με τα όμορα νηπιαγωγεία, τα οποία δεν έχουν καθόλου προσωπικό καθαριότητας.
Οι εκπαιδευτικοί από την άλλη πλευρά για άλλη μια χρονιά, καλούνται να αναλάβουν ρόλο ιατρικού προσωπικού, μιας και δεν υπήρξε μέριμνα για την πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών.