Σωκράτης Σινόπουλος – Γιάννης Κυριμκυρίδης
η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι
16η περίοδος – Ξάνθη 2021
Άρχισαν οι κρατήσεις θέσεων
Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά το πιάνο
Σωκράτης Σινόπουλος – Γιάννης Κυριμκυρίδης
Κυριακή 21 Νοεμβρίου και ώρα 20.30
Πολυχώρος Τέχνης Σκεψης
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» η ΦΕΞ φιλοξενεί τον Σωκράτη Σινόπουλο και τον Γιάννη Κυριμκυρίδη σε μια μοναδική συναυλία όπου ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά το πιάνο.
Τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων για τις εκδηλώσεις..
Γενική είσοδος 10€ – οικονομική ενίσχυση του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης
*Για πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε μαζί μας στο 25410 25421
Σχετικά με την συναυλία
Η λύρα, με την μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα ως ένα αχλαδόσχημο όργανο με δοξάρι έχει μια ιστορία που υπερβαίνει τα χίλια χρόνια από τον καιρό που ήταν ένα απ’ τα δημοφιλέστερα μουσικά όργανα των Βυζαντινών. Είναι χαρακτηριστικές οι απεικονίσεις του οργάνου ήδη από τον 9ο αιώνα.
Σήμερα, η λύρα παραμένει σε χρήση στις μουσικές παραδόσεις της Κωνσταντινούπολης, της Θράκης, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων ενώ το αποτύπωμά της παραμένει έντονο και στον ευρύτερο Βαλκανικό και Μεσογειακό χώρο.
Ο Σωκράτης Σινόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς με διεθνή αναγνώριση, έχει ταυτίσει το όνομά του με την λύρα της Κωνσταντινούπολης (πολίτικη λύρα) διότι σε αυτόν οφείλεται κατά κύριο λόγο η αναβίωση αυτού του μουσικού οργάνου τις τελευταίες δεκαετίες στον ελληνικό μουσικό χώρο. Ξεκινώντας από την μελέτη των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων των διαφόρων εκδοχών της λύρας οδηγήθηκε σταδιακά στη διαμόρφωση μιας μικτής τεχνικής ερμηνείας του μουσικού οργάνου η οποία χρησιμοποιεί τεχνικές παιξίματος από όλα τα είδα λύρας: κρητική, θρακιώτικη κλπ. καθώς και άλλων οργάνων με δοξάρι κυρίως από τον κεντροευρωπαϊκό χώρο όπως βιολί, βιόλα ντα γκάμπα κ.ά.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος: Αισθάνθηκα την ανάγκη να υπερβώ τους στυλιστικούς περιορισμούς της πολίτικης λύρας και να ενσωματώσω στο παίξιμό μου τεχνικές και από τα άλλα είδη λύρας σε μια προσπάθεια να προσεγγίσω φιλοσοφικά περισσότερο τον κοινό πρόγονο όλων των ειδών λύρας, τη βυζαντινή λύρα του 10ου αιώνα. Αυτός ο πειραματισμός έγινε εντελώς αβίαστα, προέκυψε σαν φυσική ανάγκη, διότι είχα ήδη από μικρός αφομοιωμένο ένα μεγάλο κομμάτι του ρεπερτορίου των ελληνικών και των συγγενικών μουσικών παραδόσεων και ιδιαίτερα αυτών όπου γίνεται χρήση της λύρας χάρη στους δασκάλους μου, Γιάννη Τσιαμούλη, Ross Daly και Δόμνα Σαμίου.
Οι νέοι τρόποι ερμηνείας της λύρας που εισήγαγε ο Σωκράτης Σινόπουλος οδήγησαν στην δημιουργία νέων συνθέσεων για λύρα και πιάνο τρίο (πιάνο, μπάσο, τύμπανα) που εμπνέονται από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις και ιδιαίτερα από τις παραδόσεις της λύρας. Οι συνθέσεις αυτές ηχογραφήθηκαν το 2015 από το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου με παραγωγό τον Manfred Eicher και εκδόθηκαν από την ECM Records με τίτλο «Eight Winds», ενώ το 2019 ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ, Metamodal. Και οι δύο δισκογραφικές δουλειές απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές διεθνώς.
Ο Γιάννης Κυριμκυρίδης είναι ένας από τους σημαντικότερους πιανίστες της χώρας με σημαντικές συνεργασίες με μουσικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μέλος του κουαρτέτου του Σωκράτη Σινόπουλου. Οι πιανιστικές του ερμηνείες ξεχωρίζουν για την ευαισθησία τους και συνδυάζουν τα τοπικά μουσικά στυλ με το κλασικό και τζαζ πιάνο οδηγώντας σε ένα εξαιρετικά πρωτότυπο αποτέλεσμα.
Ο Γιάννης και ο Σωκράτης, μέσα από την συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας που βασίζεται στην κοινή τους αισθητική για την επαναπροσέγγιση των ελληνικών μουσικών παραδόσεων. Το ντουέτου τους χαρακτηρίζεται τόσο από έναν σπάνιο και πρωτοποριακό συνδυασμό μουσικών οργάνων όσο και από έναν δημιουργικό συνδυασμό διαφορετικών μουσικών πολιτισμών. Οι ελληνικές μουσικές παραδόσεις, η βυζαντινή μουσική, η κλασική μουσική, η τζαζ και η σύγχρονη μουσική συνδιαλέγονται και αφομοιώνονται μέσα στην ποικιλομορφία των συνθέσεων του Σωκράτη Σινόπουλου και του Γιάννη Κυριμκυρίδη καθώς και των διαδραστικών αυτοσχεδιασμών των δύο μουσικών και διαμορφώνουν τον ιδιαίτερο ακουστικό χαρακτήρα αυτού του ντουέτου.
Οργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
Συνεργασία: Δήμος Αβδήρων / Δήμος Ξάνθης
Υπεύθυνος – συντονιστής Φεστιβάλ: Γιάννης Κατσούλης
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Σπύρος Γκικόντης
Παραγωγή: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης 2021
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΣΜΥΡΔΕΞ