Το πιο εύκολο και νόστιμο χωριάτικο ψωμί σε γάστρα με Ξανθιώτικο αλεύρι ΚΑΛΟΠΗΤΑ (ΦΩΤΟ)
Είναι πιο εύκολο απ’ όσο φαντάζεστε, να έχετε όποτε θέλετε στο τραπέζι σας φρεσκοψημένο, μοσχοβολιστό και πεντανόστιμο φρέσκο ψωμί, φτιαγμένο αποκλειστικά από τα χεράκια σας.
Δεν χρειάζεστε συνολικά, παρά 15 μόλις λεπτά για ετοιμάσετε το δικό σας χωριάτικο ψωμί και περίπου 35-45 λεπτά για να ψηθεί στο φούρνο σε καυτή γάστρα.
Φρέσκο ψωμί ψημένο σε καυτή γάστρα
Αν θέλετε λοιπόν να απολαύσετε το δικό σας ψωμί, που θα είναι τύπου χωριάτικο, με πραγματική γεύση, μυρωδιά και τραγανή κόρα και να τους ξετρελάνετε όλους στο τραπέζι, τότε μπορείτε να κάνετε την παρακάτω συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις, ή σκληρό, ή κίτρινο, ή σικάλεως, ή αναμεμειγμένα)
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
650 γρ. χλιαρό νερό
Ελαιόλαδο
1κ. γλ. Ζάχαρη
1-1,5 κ.σ. κοφτή αλάτι
Προαιρετικά σουσάμι, διάφορους σπόρους όπως λιναρόσπορο
EXTRA INFOS
Ο ιδανικός τύπος του αλευριού που θα κάνετε το ψωμί σας είναι το αλεύρι ΚΑΛΟΠΗΤΑ για όλες τις χρήσεις, θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ σε συσκευασίες του 1 κιλού και στην οικονομική συσκευασία των 5 κιλών για πολλές … πολλές χρήσεις.
Το αλεύρι Καλοπήτα είναι ιδανικό για αυτήν την προσπάθεια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ξεκινάμε να κάνουμε το χωριάτικο ψωμί στη γάστρα. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το αλεύρι που επιλέξαμε. Από πάνω ρίχνουμε τα δύο φακελάκια μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα όλα τα υλικά μαζί.
2. Ρίχνουμε το ελαιόλαδό μας, 4-5 κουταλιές της σούπας, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό μας.
3. Ανακατεύουμε με την κουτάλα μας μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Αν έχει καπάκι το μπολ μας, το κλείνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο, ειδάλλως το καλύπτουμε με μεμβράνη.
4. Στο ψυγείο πρέπει να μείνει τουλάχιστον 8 -10 ώρες, γι’ αυτό και εμείς επιλέγουμε να κάνουμε αυτή την 5λεπτη περίπου διαδικασία το βράδυ, για να αφήσουμε τη ζύμη μας όλη τη νύχτα στο ψυγείο, ώστε την επομένη να έχουμε φρέσκο ψωμάκι.
5. Την επομένη ή μετά τις ώρες που είπαμε (μπορείτε να το ετοιμάσετε πρωί και να το απολαύσετε απόγευμα), η ζύμη μας θα έχει φουσκώσει Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι (κρατήστε λίγο στο σακουλάκι από την προηγούμενη ημέρα) και αφαιρέστε τη ζύμη από το μπολ, ιδανικά με μία σπάτουλα.
6. Γυρίστε το ζυμάρι και διπλώστε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να αλευρωθεί και «στεγνώσει» η ζύμη και να μη κολλάει. Είναι πολύ απλή διαδικασία, δε θέλει ζύμωμα, απλά, όπως είπαμε να διπλωθεί η ζύμη και να αλευρωθεί.
7. Σ’ αυτό το σημείο, ανάλογα και τη γάστρα σας, αν θέλετε κάνετε ένα στρόγγυλο ψωμί, αν θέλετε το κάνετε μακρόστενο ή το χωρίζετε σε κομμάτια, κόβοντας τη ζύμη με ένα μαχαιράκι. Στη δική μας περίπτωση επειδή η γάστρα είναι μακρόστενη και επειδή θέλουμε τρία ψωμάκια, το χωρίζουμε όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες σε τρία κομμάτια. Δεν χρειάζεται να είναι ίσα, δεν χρειάζεται να είναι καλοφτιαγμένα, δεν χρειάζεται ΚΑΜΙΑ τεχνική. Ολη η παραπάνω διαδικασία, από τη στιγμή δηλαδή που θα βγάλετε το ψωμί από το ψυγείο, θα σας πάρει δέκα λεπτά.
8. Ανάβουμε το φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία και τοποθετούμε μέσα τη γάστρα σας να κάψει καλά.
9. Οταν πια αυτό θα συμβεί, βγάζουμε την καυτή γάστρα από το φούρνο με μεγάλη προσοχή και τοποθετούμε μέσα το ψωμί ή τα ψωμάκια. Εμείς ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλεύρι από κάτω, ώστε να γίνει πιο τραγανός ο πάτος. Αν θέλετε από πάνω πασπαλίζετε και με σουσάμι.
Για πιο εύκολα, αν θέλετε βάζετε τα ζυμαράκια σας σε λαδόκολλα και τα μεταφέρετε έτσι στη γάστρα ώστε να μη καείτε.
10. Τοποθετούμε τη γάστρα στο φούρνο, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία κάτω από τους 250 βαθμούς, στους 220 ή 200 και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε για δέκα λεπτά το καπάκι για να ξεροψηθεί από πάνω και να πάρει χρώμα. Ως γνωστόν, ο χρόνος ψησίματος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα φυσικά με το φούρνο που έχετε.
11. Οταν πια είναι έτοιμο και έχει μοσχοβολίσει όλο το σπίτι, βγάζουμε τη γάστρα, ανοίγουμε το καπάκι και σκεπάζουμε με μία πετσέτα.
12. Το φρεσκοψημένο ψωμάκι μας είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε.
EXTRA TIP
Να θυμάστε πως το μυστικό της επιτυχίας είναι η όρεξη, η αγάπη γι’ αυτό που κάνετε αλλά και να κάψει καλά η γάστρα, πριν βάλετε το ζυμάρι σας σ’ αυτήν.
EXTRA INFOS
Το χώρισμα της ζύμης θα σας βοηθήσει, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πολύ ψωμί, να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη και να το φάτε όποτε θέλετε. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα ψωμί και στα υπόλοιπα να βάλετε τυρί και να κάνετε τυρόψωμο ή ελιές κτλ. Αν θα το κάνετε μία φορά και θα δείτε πόσο εύκολο είναι σίγουρα θα σας γεννηθούν διάφορες ιδέες.
Καλή σας επιτυχία!