Μετάλλαξη Μποτσουάνας: Ανεμβολίαστη Αιγύπτια που δεν έχει ταξιδέψει στην νότια Αφρική το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, συναγερμός έχει σημάνει στο Βέλγιο με τις υγειονομικές αρχές να καταγράφουν δύο ύποπτα κρούσματα – Το ένα επιβεβαιώθηκε ότι αφορά το νέο στέλεχος – Η γυναίκα εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας
Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορωνοϊό.
Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.
Νωρίτερα είχε σημάνει συναγερμός στο Βέλγιο με τις υγειονομικές αρχές να καταγράφουν δύο ύποπτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότιο Αφρική.
Ο Μαρκ Βαν Ρανστ, το εργαστήριο του οποίου συνεργάζεται στενά με την αρχή δημόσιας υγείας Sciensano, έκανε το παραπάνω σχόλιο στο Twitter. «Στο Βέλγιο ένα δείγμα επιβεβαιώθηκε ως η νέα παραλλαγή B.1.1.529 (σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από την Αίγυπτο (11/11), τα πρώτα συμπτώματα στις 22/11).»
Κρούσματα της νέας μετάλλαξης έχουν επίσης εντοπιστει στη Νότιο Αφρική, το Χονγκ Κονγκ, την Μποτσουάνα και το Ισραήλ, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Το στέλεχος B.1.1.529, το οποίο εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική καθώς και στην Μποτσουάνα, έχει προκαλέσει ανησυχία για αυτόν τον λόγο, καθώς πολλές από τις 32 μεταλλάξεις του σχετίζονται με την ικανότητα αποφυγής της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος και με την ταχύτερη εξάπλωσή του.
Tο παρακάτω γράφημα των Financial Times δείχνει χαρακτηριστικά τους ταχύτατους ρυθμούς εξάπλωσης του B.1.1.529 στη Νότια Αφρική, σε σχέση με τις μεταλλάξεις Δέλτα και Βήτα:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συγκαλέσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, κατά την οποία αναμένεται αναμένεται να ταξινομήσει την λεγόμενη μετάλλαξη της Μποτσουάνα ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι FT.
Ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, διευθυντής του Κέντρου Επιδημιολογικής Αντιμετώπισης και Καινοτομίας στη Νότια Αφρική, δήλωσε ότι «ανησυχεί» για την παραλλαγή και ότι ήταν η αιτία περίπου του 90% των περίπου 1.100 κρουσμάτων ιού που καταγράφηκαν την Τετάρτη στην επαρχία Γκάουτενγκ.
«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποια ακριβώς είναι η επίδραση [της παραλλαγής] στα εμβόλια», πρόσθεσε.
Ο Σλαβομίρ Κούμπικ, ειδικός στην έρευνα γονιδιωματικής στη βιοτεχνολογία Sophia Genetics, με έδρα τη Γενεύη, τόνισε ότι η «καταλληλότητα» μιας παραλλαγής μπορεί να κριθεί μόνο από το πώς «διαδίδεται στον πραγματικό κόσμο».
«Πρόκειται για τα γονίδια, το περιβάλλον και σε έναν βαθμό την τύχη… Εάν έχετε μια «πλεονεκτική» μετάλλαξη αλλά δεν τη μεταδώσετε ποτέ, δεν θα εξαπλωθεί ποτέ», είπε.