Στην Ξάνθη το Επιστημονικό Συνέδριο

των Γενικών Γραμματέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 Την πρώτη συνάντηση, με την οποία επικύρωσαν και τυπικά την από κοινού προσπάθεια, για τη διοργάνωση του Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» (Πράσινη Οικονομία με Ψηφιακές Λειτουργίες & Δια Βίου Μάθηση), πραγματοποίησαν στην Ξάνθη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Δρ Μιχάλης Χρηστάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Νικλήτσας της Εταιρίας International Forum Training & Consulting, με τον Δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη και τη Γενική Γραμματέα Σοφία Ψωμά, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση για λογαριασμό του Δήμου μας.

Το 3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο πανελλήνιας εμβέλειας, θα προσελκύσει περισσότερους από 600 συνέδρους στην περιοχή μας και θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 13 έως την Κυριακή 15 Ιουλίου 2022. Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί για πρώτη φορά μια προσυνεδριακή εκδήλωση, την Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022.

Το Συνέδριο αποτελεί την 3η Ετήσια Συνάντηση Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) των 332 Δήμων της χώρας, που συμμετέχουν στο «Ψηφιακό Δίκτυο Τεχνογνωσίας των ΠΟΥ». Ομιλητές και συντονιστές, έμπειροι αιρετοί και τεχνοκράτες (Δήμαρχοι, Γενικοί Γραμματείς Δήμων & Εκτελεστικοί Γραμματείς Περιφερειών, Αντιδήμαρχοι, Μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, Επιστημονικοί και Ειδικοί Σύμβουλοι και Συνεργάτες ΟΤΑ), υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, καθώς και στελέχη Υπουργείων με συναφείς αρμοδιότητες με τους ΟΤΑ, θα βρίσκονται στην περιοχή για να ενημερώσουν για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους ΟΤΑ.

Το 3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο προγραμματίζεται σε μία κρίσιμη, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περίοδο και θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον των εργασιών του, στις οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές, που έχουν επιφέρει οι θεσμικές αλλαγές του 2019-2021 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και στην προετοιμασία για τους νέους επενδυτικούς και χρηματοδοτικούς ορίζοντες που διανοίγονται δυναμικά.

Τα χρονικά ορόσημα της περιόδου είναι: η ολοκλήρωση της χρηματοδοτικής περιόδου 2014-2020, η έναρξη της νέας χρηματοδοτικής περιόδου 2021-2027 και η διαχείριση των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’ (Ταμείο Ανάκαμψης). Τα κρίσιμα αυτά ορόσημα, παρουσιάζονται ως κρίσιμες ευκαιρίες & προκλήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα, βασικά ζητήματα, τα οποία θα αναλυθούν διεξοδικά αυτές τις τρεις ημέρες αφορούν: στις διαδικασίες για μετάβαση σε μια περισσότερο περιβαλλοντική – Πράσινη Οικονομία, στην ανάγκη για εισαγωγή καινοτομίας και Ψηφιακό Μετασχηματισμό, όπως και στην επένδυση σε ανάπτυξη Νέων Δεξιοτήτων και την ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων στο ανθρώπινο δυναμικό των ΟΤΑ.

Ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης τόνισε ότι η συνδιοργάνωση αυτή θέτει τα θεμέλια μίας συνεργασίας με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων, αλλά και των πολιτών των Δήμων, που είναι και το ζητούμενο.

«Για μένα είναι μεγάλη τιμή η διοργάνωση αυτού του μεγάλου συνεδρίου στην Ξάνθη, κυρίως στη μετάδοση της γνώσης αλλά και της επιμόρφωσης αιρετών, τεχνοκρατών και προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γατί, οι αιρετοί, τα διευθυντικά στελέχη, οι Γενικοί Γραμματείς και οι Ειδικοί συνεργάτες αποτελούν τον κορμό των Δήμων. Είναι αυτοί, που θα αξιοποιήσουν όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών να δώσουν επαγγελματικά κίνητρα στους νέους και να τονώσουν τις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Τσέπελης έδωσε έμφαση στην προσέλκυση επισκεπτών στον Δήμο, μέσα από Συνέδρια και αντίστοιχες διοργανώσεις, καθώς, όπως είπε δίνουν αναπτυξιακό πρόσημο στην περιοχή μας και υποστηρίζουν την εξωστρέφεια, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια υγιώς εξελισσόμενη τοπική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μιχάλης Χρηστάκης υπερθεματίζοντας στο θέμα της εξωστρέφειας επισήμανε ότι αποτελεί μια πραγματικά κερδοφόρα επένδυση και υπογράμμισε ότι αυτό το μοντέλο η παρούσα δημοτική αρχή και το έχει καταλάβει και κινείται, προς αυτήν την κατεύθυνση, πολλαπλασιασστικά.

Αναφερόμενος στο Συνέδριο σημείωσε ότι «το τρίπτυχο Πράσινη Οικονομία, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Ανάπτυξη & Αναβάθμιση Δεξιοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού, περικλείει πλειάδα θεμάτων για την τοπική περιουσία, την αγροτική γη, τους υδατικούς πόρους, την τοπική υγεία, την τήρηση διαδικασιών, την περιβαλλοντική νομοθεσία, τις πράσινες προμήθειες, την πράσινη ενέργεια, την εισαγωγή καινοτομίας, τις ψηφιακές λειτουργίες για διαχείριση πόρων & εκκαθάριση δαπανών, την διαχείριση αρχείων, όπως και την ανάπτυξη συστημάτων κατάρτισης & αναβάθμισης δεξιοτήτων στην ΤΑ».

Ο κ. Χρηστάκης επισήμανε ότι η έγκαιρη και επαρκής πληροφόρηση και γνώση, η απαραίτητη τεχνογνωσία, η ανταλλαγή καλών πρακτικών στα θέματα αυτά είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, καθώς τα συγκεκριμένα αντικείμενα απασχολούν με μεγάλη συχνότητα τη λειτουργία συνολικά των ΟΤΑ και ιδιαίτερα της οικονομικής υπηρεσίας στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχετικά με την προσυνεδριακή εκδήλωση τόνισε ότι για πρώτη φορά θα δοθεί έμφαση στις δεξιότητες του ίδιου του στελεχιακού δυναμικού, καθώς, όπως είπε, θα πρέπει πλέον «να μπορεί να κάνει παρουσιάσεις να διαχειρίζεται κρίσεις, να έχει πειθώ και να κάνει… coaching, αλλά με την έννοια της καθημερινότητας». Μάλιστα, χαρακτήρισε «πείραμα» τη συγκεκριμένη εκδήλωση, την οποία, θα ακολουθήσουν δύο προσομοιώσεις οικονομικής επιτροπής.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η επιλογή της Ξάνθης για τη διεξαγωγή του Επιστημονικού Συνεδρίου δεν είναι τυχαία. «Επενδύουμε στην τοπικότητα, με την έννοια ότι ένας δήμος, μια περιοχή πρέπει να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τέτοιες δράσεις και η Ξάνθη συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που εγγυώνται την επιτυχία αυτής της διοργάνωσης».

Ο Γενικός Διευθυντής της International Forum Training & Consulting Γιάννης Νικλήτσας δήλωσε ότι η Ξάνθη «είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ένα Συνέδριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υψηλής ποιότητας», εκθειάζοντας την οργανωτική ετοιμότητα, την οποία και διαπίστωσε, στις επαφές που είχε με στελέχη του δήμου μας. «Είναι πολύ σημαντικό, για να πετύχει κανείς τους στόχους του να υπάρχει αυτή η συνέργεια και η συνεργασία», σημείωσε.

 

Η Γενική Γραμματέας του Δήμου κα Σοφία Ψωμά επισήμανε ότι η Ξάνθη είναι έτοιμη να διεξάγει ένα Συνέδριο εφάμιλλο της πόλης και της ιστορίας της. «Προσκαλώ όλους τους εκπροσώπους της Τ.Α. να συμμετάσχουν σε ένα Συνέδριο εθνικής εμβέλειας, καθώς τα ζητήματα που θα συζητηθούν, απηχούν τις νέες προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα δίνουν καίριες απαντήσεις στις σύγχρονες απαιτήσεις των ΟΤΑ, προς όφελος των δήμων και των πολιτών», τόνισε.