«Θα πρέπει να υπάρξει από πλευράς της Κυβέρνησης ουσιαστική ευαισθητοποίηση και δράση για μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της ψυχικής υγείας»
Ο κ. Μπαράν κατά την συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας επισήμανε κατά την τοποθέτησή του πως η ραγδαία αλλαγή των καθημερινών συνηθειών που επέφερε ο φόβος νόσησης από τον ιό, ο επιβεβλημένος ή εκούσιος εγκλεισμός, η οικονομική πίεση και η ανασφάλεια για το μέλλον, έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας των Ελλήνων η οποία καλπάζει στη χώρα μας.
Θα πρέπει να υπάρξει από πλευράς της Κυβέρνησης ουσιαστική ευαισθητοποίηση και δράση για μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Για άλλη μια φορά όμως, φανερώνεται πως η Κυβέρνηση αυτή, δεν έχει αίσθηση του σφυγμού του μέσου Έλληνα, της μέσης Ελληνίδας.
Οι δύο λέξεις που κυριαρχούν στο παρόν νομοσχέδιο και ειδικά στα άρθρα που αφορούν τον τομέα της Υγείας, είναι «παράταση και διευθέτηση». Δεν εισφέρει τίποτα καινούριο στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Με παρατάσεις συμβάσεων των επικουρικών και με μετακινήσεις προσωπικού δεν καλύπτονται κάποια από τα κενά σε προσωπικό ιδίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας που υποφέρουν ακόμα περισσότερο από υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και πεπαλαιωμένες υποδομές. Και αυτή η τακτική έχει στοιχίσει ακριβά. Το ζήτημα αυτών των διαρκών παρατάσεων πρέπει να λάβει ένα τέλος. Δεν αρκούν μόνο τα σύγχρονα φαινομενικά νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται σε αγρανάπαυση αλλά απαιτείται ο βασικός του πυρήνας και αυτός είναι έμψυχος. Είναι το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο έχει επιτελέσει το καθήκον του με αυταπάρνηση και αυτοθυσία και το οποίο γεμίζετε με ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις.
Η Κυβέρνηση επιχειρεί με ημίμετρα και προχειρότητες να καλύψει τα κενά των νοσοκομείων με προσωρινή απασχόληση ιδιωτών γιατρών, αντί για μόνιμο προσωπικό. Υποσχέθηκε μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, που θα έδινε πνοή και ανάσα στα καταπονημένα νοσοκομεία μας, αλλά έμεινε μόνο στα λόγια και από αυτά έχουμε ήδη χορτάσει.
Αντί μίας υπεύθυνης στάσης, είτε ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες, είτε προσπαθεί να κρύψει την ανικανότητά και την αδράνεια της πίσω από πρόχειρες δικαιολογίες.
Σε μια στιγμή, που οι τριγμοί στην ελληνική κοινωνία είναι εμφανείς, η χώρα μας σήμερα, όσο ποτέ, έχει την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδίου πρόληψης και προστασίας των πολιτών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας προκάλεσε ο ιός, με τη συλλογική προσπάθεια όλων των πολιτικών κομμάτων, της επιστημονικής κοινότητας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με σωρεία διασωληνωμένων ανθρώπων και τραγικές αριθμητικά απώλειες, καθώς η κατάσταση έχει παρεκτραπεί εκτός ορίων και υγειονομικών αντοχών επιτέλους ας κάνει κάτι η Κυβέρνηση ας ασχοληθεί με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, ούτε πολυτέλειες για μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα. Απαιτείται ένα Εθνικό σχέδιο δράσης και είναι η ώρα για γενναίες πρωτοβουλίες.