ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ

   Όχι στα νέα χαράτσια του «τέλους ταφής»                 

  • και της «περιβαλλοντικής εισφοράς»

 

Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 20/12/2021, υπενθύμισε στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) όλης της χώρας, ανάμεσά τους βέβαια και στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ), την υποχρέωσή τους για την είσπραξη του “τέλους ταφής” από τους δήμους-μέλη τους.

 

Το “τέλος ταφής” είχε προβλεφθεί με τον ν.4042/2012, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 το αντικατέστησε με την “περιβαλλοντική εισφορά”, με το άρθ. 55 του Ν.4609/2019. Τώρα, η ΝΔ επανήλθε με το άρθ. 38 του ν.4819/2021 και επιβάλλει το “τέλος ταφής”, ενώ με την παρ. 7 επαναφέρεται από 1.1.2022 και η καταβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021.

 

Η επιβολή του αρχίζει από 1.1.2022 και αναφέρεται στα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και με την νέα τιμολογιακή πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επιβεβαιώνεται ότι το κόστος που θα κληθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο οι δημότες θα αυξάνεται δραματικά, όσο προχωρά ο αντιλαϊκός σχεδιασμός για τη διαχείριση των αποβλήτων.

 

Το “τέλος ταφής” για το έτος 2022 βάση εκτιμήσεων της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ, για τα παραγόμενα απόβλητα του έτους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εκτιμάται περίπου στα 4.000.000€, όπως και η περιβαλλοντική εισφορά, αυξάνοντας το επιπλέον κόστος στα 8.000.000€.

 

Το κόστος αυτό υπολογίζεται αρχικά για το έτος 2022 σε είκοσι (20) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων, αλλά θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά πέντε (5) ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής έχει οριστεί σε σαράντα πέντε (45) ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2027 στο ποσόν των πενήντα πέντε (55) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων!

 

Το χαράτσι αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, η οποία στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίησή του και στη μεγέθυνση των κερδών των ομίλων που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους τομείς, ενώ συνολικά το κόστος μετακυλίεται στα λαϊκά στρώματα, μέσω του αντιδραστικού συστήματος “πληρώνω όσο πετάω” αλλά και την επιβολή πρόσθετων -κατά περίπτωση- φοροεισπρακτικών μέτρων σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και αναψυχής, όπως το τέλος της πλαστικής σακούλας, που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε και το νέο τέλος επί παντός πλαστικού μικρο-υλικού, που συνοδεύει το σερβίρισμα ελαφρών φαγητών, καφέδων και αναψυκτικών.

 

Φυσικά, όλα αυτά “ντύνονται” με το επιχείρημα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος, η υποκρισία του οποίου αποκαλύπτεται πλήρως, αν σκεφτούμε πως η πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, περιλαμβάνει την τροφοδοσία των τσιμεντοβιομηχανιών με απορριμματικά καύσιμα, για τα οποία μάλιστα επιδοτούνται, περιλαμβάνει την καρκινογόνα καύση σε μονάδες αποτέφρωσης αποβλήτων κλπ. Επιπλέον, τιμωρούν με το τέλος ταφής τον λαό, ενώ η ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ιδιωτικοποιημένο σύστημα ανακύκλωσης ανήκει αποκλειστικά στις ίδιες τις κυβερνήσεις.

 

Οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με την “Λαϊκή Συσπείρωση”, επανειλημμένα έχουμε αναπτύξει τις θέσεις μας για τη διαχείριση των αποβλήτων.

 

Στεκόμαστε απέναντι στις αντιλαϊκές “αρχές” και τους στόχους του κεφαλαίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στα εκάστοτε Εθνικά και Περιφερειακά και Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων.

 

Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.

 

Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες να γίνει αυτό. Εμπόδιο μπαίνει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους.

– Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμπράξεις και παραχωρήσεις.

– Λέμε ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, όπως θα γίνει και με το νέο χαράτσι.

 

Τα κόστη των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

 

Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων στον τομέα αυτό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

 

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύουμε σήμερα την ανάγκη τα όργανα της Τοπικής, αλλά και της Περιφερειακής Διοίκησης να συζητήσουν και να απαντήσουν αγωνιστικά απέναντι στη νέα φοροεπιδρομή, προβάλλοντας ως άμεση προτεραιότητα την απαίτηση να καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του “τέλους ταφής” και της “περιβαλλοντικής εισφοράς”, καθώς και όσα φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

  • Τρέλλης Χρήστος
  • Στεφανίδης Γιάννης
  • Συμεωνίδης Θεόδωρος

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ορεστιάδας – Ζαλουφλής Κώστας

Σουφλίου – Μιδάλκος Παναγιώτης

Αλεξανδρούπολης – Δευτεραίος Σάββας, Δραμανίδου Νίκη

Βλυσίδης Γεράσιμος, Βαρσαμάκης Χρήστος.

Ιάσμου – Σπορίκης Παναγιώτης

Κομοτηνής – Λεβέντης Γιάννης

Ξάνθης – Βογιατζής Κώστας

Νέστου – Πηλίτση Χάρις

Παγγαίου – Διαμαντόπουλος Μιχάλης

Καβάλας – Ποτόλιας Χρήστος

Θάσου – Χρυσάφης Νίκος, Κυριατζίδου Χαρίκλεια, Λαμπρινίδης Λάμπρος

Προσοτσάνης – Αετοπούλου Κατερίνα

Δοξάτου – Γεωργιάδης Γιάννης

Δράμας – Μήτρου Γιώργος