Η ακύρωση της καρναβαλικής παρέλασης ο πολιτιστικός και οικονομικός αντίκτυπος στην πόλη
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η. ΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: ΝΑΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ
ΠΟΛΗΣ

Το θέμα της ακύρωσης ή όχι του καρναβαλιού, απασχολεί έντονα την κοινωνία της Ξάνθης, με δεδομένο ότι οι μισοί Ξανθιώτες είναι μέλη των καρναβαλικών Συλλόγων και οι άλλοι μισοί είναι και μέλη αλλά και επαγγελματίες που περιμένουν μία οικονομική ανάσα από τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού που όπως δείχνει το πράγμα για μία ακόμη χρονιά – την τρίτη κατά σειρά- οδεύει προς μαρασμό.

Το θέμα της ακύρωσης ή όχι του καρναβαλιού, απασχολεί έντονα την κοινωνία της Ξάνθης, με δεδομένο ότι οι μισοί Ξανθιώτες είναι μέλη των καρναβαλικών Συλλόγων και οι άλλοι μισοί είναι και μέλη αλλά και επαγγελματίες που περιμένουν μία οικονομική ανάσα από τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού που όπως δείχνει το πράγμα για μία ακόμη χρονιά – την τρίτη κατά σειρά- οδεύει προς μαρασμό.

Με όλα αυτά στο σκεπτικό μας, συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού της Ξάνθης Ηλία Ασκαρίδη, ο οποίος με δεδομένες τις υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, βλέπει τις δυνατότητές του περιορισμένες.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ηλίας Ασκαρίδης, ξεκαθαρίζει ότι λόγω των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση δεν θα γίνει και ο δήμος Ξάνθης πλέον αναζητεί εκδηλώσεις μέσα στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα επιτρέψουν κάποιες δράσεις για τους ίδιους τους Ξανθιώτες. «Εμείς, σαν δήμος Ξάνθης και Κέντρο Πολιτισμού θα κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις, είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση με τους συλλόγους, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιες συναυλίες, πάντοτε με το σκεπτικό ότι πρώτα είναι η υγεία και μετά η ψυχαγωγία και η διασκέδαση. Το κάψιμο του Τσάρου, σίγουρα θα στολιστεί η πόλη μας και από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Ηλίας ασκαρίδης: «Θα δούμε. Προηγείται η υγεία».

Ακολούθως ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού αναφέρθηκε στην μεγάλη πληγή για την οικονομία της Ξάνθης αλλά και των συλλόγων, επισημαίνοντας ότι στις εκδηλώσεις αυτού του επιπέδου, πρώτα είναι οι σύλλογοι, οι εθελοντές και μετά εμείς. «Η πληγή είναι μεγάλη γιατί συνεχίζεται η οικονομική αιμορραγία για τρίτη χρονιά. Οι σύλλογοι βέβαια περνάνε πάρα πολύ δύσκολα. Όμως όλο αυτό που σκεπάζει τις δικές μας εκδηλώσεις, δεν είναι μόνο στην Ξάνθη αλλά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και οι σύλλογοι προσπαθούν να οργανώσουν κάποιες εκθέσεις ή να δημιουργήσουν διαδικτυακές εκδηλώσεις. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα εκείνες τις μέρες και από εκεί και πέρα θα πράξουμε και εμείς».

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ

Θέσαμε υπόψη του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού την δήλωση του προέδρου των Ξενοδόχων της Ξάνθης Γιάννη Ιερόπουλο ο οποίος αναφέρθηκε σε απώλεια επισκεπτών, με την κατάργηση της καρναβαλικής παρέλασης που ξεπερνά τις 100.000. Του ζητήσαμε να μας πει αν ο δήμος Ξάνθης έχει κάποια εναλλακτική πρόταση προκειμένου να μην είναι μεγάλη η απώλεια της επισκεψιμότητας στην πόλη μας. Παράλληλες εκδηλώσεις, κάτι αντίστοιχο τηρώντας βέβαια όσο το δυνατόν περισσότερο τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορούμε να φέρουμε κόσμο γιατί βλέπω ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσα καλά. Έτσι και αλλιώς είχαμε αύξηση της επισκεψιμότητας το τελευταίο τριήμερο που ήταν η καρναβαλική παρέλαση. Γνωρίζεται όλοι ότι το καρναβάλι της Ξάνθης ήταν Βαλκανικό, είχαμε κόσμο από την Τουρκία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορέσουμε για τους Ξανθιώτες. Ήδη μας ρωτάνε οι άνθρωποι αν θα γίνει η παρέλαση, αλλά δεν μπορεί να γίνει η παρέλαση πανελλαδικά. Μιλάμε με όλες τις πόλεις, όπως Πάτρα, Ρέθυμνο, Μοσχάτο και αυτοί είναι πάρα πολύ προβληματισμένοι αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα λόγω της πανδημίας. Ακόμη και για κάποιες εκδηλώσεις που θέλουμε να κάνουμε είμαστε επιφυλακτικοί γιατί δεν γνωρίζουμε πώς θα πάνε τα πράγματα.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου της Ξάνθης εξέφρασε την λύπη του καθώς και του δημάρχου αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης γιατί οι επαγγελματίες δεν θα έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν λόγω της μείωσης των επισκεπτών, τονίζοντας ότι είναι η τρίτη χρονιά που θα έχουν μεγάλη χασούρα.

«Δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα καφέ, τα βενζινάδικα αλλά ακόμη και αυτοί οι άνθρωποι που φτειάχνουν τις στολές θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα και φυσικά η γενικότερη οικονομική εικόνα της πόλης θα καταγράψει ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ αλλά … η κατάσταση είναι αυτή και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι».

ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ: Πρόεδρε, αν όλα αυτά με το καλό τελειώσουν, εκτιμώ ότι είναι μία μπόρα που θα περάσει ελπίζω και εύχομαι να έρθουμε σε «νορμάλ» συνθήκες. Πιστεύεις ότι ο δήμος της Ξάνθης, το Κέντρο Πολιτισμού Πρωτίστως, θα μπορέσει με κάποιον τρόπο, να αποζημιώσει τους επαγγελματίες της Ξάνθης στο μέλλων; Με λίγα λόγια ο δήμος Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού προμηθεύονται υλικά, δέχονται επισκέπτες, μεθαύριο θα είναι το συνέδριο των Γενικών Γραμματέων, θα μπορέσει ο δήμος να «αποζημιώσει» κάπως τους Ξανθιώτες επαγγελματίες; Θα ενισχύσει έμμεσα τους Ξανθιώτες επαγγελματίες, με λίγα λόγια τα χρήματα των δημοτών, ακόμη ακόμη και των ίδιων των επαγγελματιών, δημοτών αυτής της πόλης, θα επιστρέψουν έστω και έμμεσα στους επαγγελματίες της Ξάνθης όπου κακά τα ψέματα είναι η τρίτη χρονιά που τα βγάζουν δύσκολα πέρα;

ΗΛΙΑΣ ΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Θέτεται το όλο θέμα πολύ σωστά γιατί και εγώ ήμουν επαγγελματίας και είμαι ακόμα, και πρέπει να πω ότι αυτό το ζήτημα που μου έχετε θέσει είναι πάρα πολύ σοβαρό. Θα μιλήσω για μένα προσωπικά ως πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, ότι δαπάνες και αν κάνω, επιλέγω Ξανθιώτικες επιχειρήσεις για οτιδήποτε μπορεί να βρεθεί στην Ξάνθη και μόνον ότι δεν υπάρχει στην Ξάνθη το παίρνουμε από αλλού. Εγώ θα μιλήσω προσωπικά, πρέπει να στηρίξουμε τους επαγγελματίες της Ξάνθης στην πράξη. Η αγορά, το γνωρίζουμε όλοι ότι βογκάει πολύπλευρα και προσπαθούμε και εμείς με τον τρόπο μας να την στηρίξουμε.