Συνέδριο ποτάμια και πόλεις της Ελλάδος.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ; ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΥΝΘΟΥ;;;
Έγινε στην Ξάνθη ένα διήμερο συνέδριο με δημάρχους που συμμετέχουν στο δίκτυο των πόλεων που έχουν ποτάμι όπου διακεκριμένοι καθηγητές και επιστήμονες μίλησαν για την αξιοποίηση των ποτάμιών και των ρυακιών που διασχίζουν τις Ελληνικές πόλης όπως καλή ώρα ο Κόσυνθος την Ξάνθη.
Παρακολουθήσαμε διαδικτυακά την όλη εκδήλωση αποσπασματικά λόγω έλλειψης χρόνου και πραγματικά όλα αυτά που ακούστηκαν είναι άκρως ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές μελέτες και προσεγγίσεις των επιστημόνων των δύο πανεπιστημίου, του Δημοκριτείου και του Αριστοτελείου, θεωρούμε ότι όλα αυτά που κατατέθηκαν είναι πολύ σημαντικά εργαλεία τα οποία θα πρέπει να τα πάρουν οι δήμαρχοι και να τα αξιοποιήσουν για το καλό της κοινωνίας και εδώ πρέπει να πούμε ένα μπράβο στον Σ. Μελισσόπουλο, ο οποίος είναι στο ΔΣ του Δικτύου Πόλεις με Ποτάμια που «έφερε» το συνέδριο στην Ξάνθη με την στήριξη του δημάρχου Μ. Τσέπελη και φυσικά την χρηματοδότηση όπου απαιτούνταν και ορθά έπραξε.
Να πάμε όμως στο δια ταύτα. Όταν ρωτήσαμε τον Σ. Μελισσόπουλο αν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα άμεσο ή έμμεσο για την ίδια την Ξάνθη και τον Κόσυνθο, είπε ότι αυτό είναι στην διακριτική ευχέρεια του Δημάρχου να οργανώσει ομάδα ειδικών, να αναζητήσει χρηματοδότηση και να αρχίσει την αξιοποίηση του Κόσυνθου ποταμού.
Ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο Μ. Φανουράκη και μας παρέπεμψε στον Αμβροσιάδη Παναγιώτη ως υπεύθυνο από την πλευρά του δήμου και που όπως φάνηκε από συνομιλία μας ο κ. Αμβροσιάδης είχε πλήρη άγνοια του αντικειμένου και δεσμεύθηκε να μας μιλήσει μετά το συνέδριο.
Ρωτήσαμε τον πρώην δήμαρχο Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλο ο οποίος μας είπε ότι το ποτάμι δεν είναι στις αρμοδιότητες του δήμου αλλά ανήκει στην Περιφέρεια και στα Υπουργεία και για να φτάσει να κάνει παρεμβάσεις ο δήμος Ξάνθης θα πρέπει να υπερπηδήσει γραφειοκρατικά εμπόδια και θα χρειαστούν δεκαετίες αλλά όπου χρειαστεί μπορούμε και εμείς ως μείζονα αντιπολίτευση να στηρίξουμε τις τυχόν πρωτοβουλίες του δημάρχου Μ.Τσέπελη για το καλό της Ξάνθης.
Πάμε λοιπόν στο δια ταύτα.
Ας δούμε τι έχει η Ξάνθη για να ασχοληθεί με τον Κόσυνθο, ο οποίος θα πρέπει να πούμε ότι είναι βρώμικος στις όχθες, έσπασαν τοιχία προστασίας, έχει μία πεζογέφυρα ετοιμόρροπη στο ύψος του λημνίου, ασυντήρητη και αφημένη στην τύχη της η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τα παιδάκια και τις μανάδες που θα θέλουν να απολαύσουν την διαδρομή. Το περσυνό καλοκαιράκι βέβαια πρέπει να καταγράψουμε το γεγονός ότι υπήρχε μία κομμένη κόκκινη κορδέλα, πεσμένη στο έδαφος που θεωρητικά απαγόρευε την είσοδο των πολιτών στην πεζογέφυρα αλλά…κάποιοι πολίτες και παιδιά περπατούσαν πάνω της.
Έχουμε λοιπόν έναν δήμαρχο αδιάφορο μεν για το έργο της διαχείρισης του Κόσυνθου στο πλαίσιο του Δικτύου, αλλά πρόθυμο για λεζάντα και βράβευση πολιτών, όπως τον κ. Κοτούλα που βραβεύθηκε μετά θάνατον και τον κ. Δερμεντζόπουλο για το θαύμα του «μονοπατιού της ζωής» στο οποίο ο δήμαρχος δεν έβαλε πενιά, αλλά μπήκε συν διοργανωτής στην φιέστα.
Έχουμε έναν υπεύθυνο πολιτικό τον κ. Αμβροσιάδη Παναγιώτη ο οποίος δεν ξέρει καν τι είναι το δίκτυο αλλά θα … μας μιλήσει για αυτό όταν τελειώσει τοι συνέδριο και στην ερώτηση μας ποιο θα είναι το όφελος της Ξάνθης από αυτό το διήμερο συνέδριο… ανέφερε ότι θα μας τα πει όταν τελειώσει το συνέδριο και είναι βέβαιο ότι δεν έχει προχωρήσει πέραν της γνωστής «παραλίας» του καφέ για λεζάντα και την γέφυρα του Κοσύνθου θα την πέρασε μόνο όταν ο μητροπολίτης αγιάζει τα νερά του τα Θεοφάνια και αυτό για να φωτογραφηθεί.
Από την άλλη έχουμε δύο μέλη της αντιπολίτευσης, τον Χ. Δημαρχόπουλο και τον Σ. Μελισσόπουλο όπου ο μεν ένας, ο πρώην δήμαρχος Ξάνθης, έκανε επαφές όταν ήταν δήμαρχος με αφορμή το μονοπάτι της ζωής και την αξιοποίηση των παρόχθιων περιοχών του Κοσύνθου, αλλά βρήκε «ντουβάρι» στα υπουργεία και έπρεπε να ξοδευτούν χρήματα του δήμου για αρχίσει το όλο θέμα και να εγγραφούν τουλάχιστον οι όχθες του στο κτηματολόγιο, αλλά η νέα δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε και στον αντίποδα έχουμε τον Σ. Μελισσόπουλο ο οποίος έφερε το συνέδριο μπας και φιλοτιμηθεί η δημοτική αρχή αλλά, κύριος είδε τι έχει στο μυαλό της. «Εμείς με τις γνώσεις και την πρακτική που έχει αναπτύξει το δίκτυο, θα σταθούμε αρωγοί στις όποιες προσπάθειες προς την θετική κατεύθυνση κάνει ο δήμος ανεξάρτητα αν είμαστε αντιπολίτευση, θα τις στηρίξουμε».
Το ερώτημα είναι θα ασχοληθεί η δημοτική αρχή;
Αν κρίνουμε από την απάντηση που λάβαμε από τον υπεύθυνο κ. Αμβροσιάδη… να περιμένουμε πρώτα να μάθει και να πει στους Ξανθιώτες τι θα κάνει για το καλό της πόλης και μετά βλέπουμε και άρα στην Ξάνθη καταγράφεται το πολιτικό παράδοξο της αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης να στηρίξουν στο συγκεκριμένο θέμα τον δήμαρχο αλλά ο δήμαρχος προτιμάει τα φώτα και τις φωτογραφίες από την ουσία..
Α.Π.