Θέλεις να κόψεις το τσιγάρο;
Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχουν τον τρόπο
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο να το πράξουν αφού σύμφωνα με την διοίκηση, λειτουργεί το αντίστοιχο Εξωτερικό Ιατρείο στα πλαίσια της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής κλινικής του Π.Γ.Ν. με προκαθορισμένα ραντεβού.
Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης
Ο Διοικητής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Ρούφος, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επαναλειτουργία του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος από την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.
Η λειτουργία του ειδικού αυτού ιατρείου εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης (Θ22/ΔΣ32/13-09-2021) στα πλαίσια της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής κλινικής του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και λειτουργεί κάθε Δευτέρα, κατόπιν ραντεβού, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Π.Γ.Ν.Α., με υπεύθυνη την κα Μαρία Κουρατζή, Επιμελήτρια Β΄ Πνευμονολογίας κλάδου Ιατρών ΕΣΥ Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.
Σκοπός του ιατρείου αυτού είναι να βοηθήσει τους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, να το επιτύχουν με επιστημονικό και ασφαλή τρόπο, αλλά και να κινητοποιήσει αυτούς που δεν είναι ακόμη έτοιμοι, ώστε σε δεύτερο χρόνο να το διακόψουν ενώ ως στόχο έχει την ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης σε ευαίσθητους πληθυσμούς.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα, είναι μια χρόνια νόσος, η οποία ευθύνεται για αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, τόσο σε ενεργούς όσο και σε παθητικούς καπνιστές. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν γίνεται μεμονωμένα και με ατομική και μόνο προσπάθεια. Η δυσκολία της οφείλεται στην εξαρτησιογόνο δράση της νικοτίνης, η οποία είναι ιδιαίτερα εθιστική ουσία. Δεδομένου ότι, η εξάρτηση έχει ένα βιολογικό αλλά και ένα ψυχολογικό σκέλος, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ ειδικών επιστημόνων (Πνευμονολόγου και Ψυχολόγου) ώστε να παρέχεται η κατάλληλη υποστήριξη όχι μόνο να κόψει κάποιος το τσιγάρο αλλά και να μην το ξεκινήσει ξανά.